peyami safa nın açlıktan nefesi koktuğu dönemde para kazanmak için yazdığı, edebi bir kaygı taşımadığı için kendi adıyla bastırmadığı, onun yerinde server bedi ismini kullandığı, çocukluğumu süsleyen ve yazarın dehasını da gösteren polisiye kitaplar serisi, kitabın türk robin hood'u baş şahsiyeti. bu bacaksız robin hood çok yakışıklıdır, çok zekidir, efendim kadınlar onu çok sever, zenginden alır fakire verir ve daha bir çok bik bik... şimdi dalga geçtiğim bütün bu gösterişe on yaşında küçük bir hanımefendi olarak ağzımın suyu akmamış mıydı? akmıştı valla...
her ne kadar edebi kaygı taşınmadan yazılmış olsa da heyecanlı bir anlatımı vardı yahu..peyami safa'nın kullandığı takma isim server bedi ismi ufak bir değişiklikle annesinin isminden gelmektedir.zira annesinin ismi server bedia'dır.
--spoiler--
- sen seni daha önce görmüş gibiyim tanıdım seni trendeki adam takside ki adam..
- hah ha ha evet trendeki adam, taksideki adam, evdeki adam ve şimdi burdayım.
--spoiler--
en tanınmış türk polisiye roman kahramanıdır. peyami safanın1924ten ititbaren server bedi mahlasıyla yazdığı polisiye hikeyelerin kahramanı cingöz recaidir. kibar türk hırsızı bu hikayelerin 15inde sherlock holmesu alt eder.
ne sherlock holmes'lar , Mike hammer'lar yutmuş beni 1 hafta içinde tüm seriyi bitirmeye zorlayan kitap serisinin baş karakteridir. filmi değil kitapları okuyun efenim.
lisede tanıştığım, bir haftada tüm serisini bitirdiğim ve evet aşık olduğum roman kahramanı. robin hood diye kevin costnera sulanan arkadaşlar cingöz recai rolunde ayhan ışık ı izlesinler sonra yorum yapsınlar efenim. *
belki zamanına göre sürükleyici ve keyifli maceraları olan kitap karakteridir, ama kesinlikle ve kesinlikle sherlock holmes üstatla karşılaştırılmaması gerekendir. zîrâ peyami safa -tüm saygımıza ve sevgimize rağmen!- bir arthur conan doyle kadar zekice ve ustalıkla kurgulayamamıştır öykülerini. her macerada cingöz planını oynar, mehmet rıza safça kanar; bir ders alıp da haddini bildiremez tekrar tekrar benzer oyunlara kanmasına rağmen ve okuyucuya bir yerden sonra öeeh dedirtir kaçınılmaz şekilde.
Türkiye'nin en çok tanınan polisiye romanının kahramanıdır. Her yıl yüzlerce dizi ve sinema filmi çekiliyor fakat (bkz: Cingöz Recai)'nın heyecan ve aksiyon dolu maceraları ile ilgili herhangi bir çalışma olmaması dikkat çekici bir ayrıntı.
çocukluğumun başkahramanı, kötü zenginlerin düşmanı, garibanların dostu, mehmet rıza'nın baş belası kibar serseri. arsene lupen'i dahi alt etmiştir kendileri. tüm seriyi bulsam tekrar okurum büyük bir keyifle. agatha christie romanları için alt yapı niteliğindedir ayrıca. küçükken okunduysa hayal gücüne takviye sağlar.
peyami safa'nın eserinden safa önal'ın senaryosunu yazıp yönettiği, ayhan ışık'ın sırtladığı 1969 yapımı aksiyon filmidir.
ayhan ışık'ın kalburüstü performansının yanı sıra safa önal'ın başarılı işleyişi de kayda değerdir.
peyami safa'nın para kazanmak amacıyla yazdığı ve kendisine ait olduğu belli olmasın diye " server bedi " lakabını kullandığı kitapların baş karakteridir. açıkça söylemek gerekir ki, başarılıdır. edebi yönden olmayabilir fakat hitap ettiği kitle açısından başarılıdır, hitap ettiği kitle ise okumaya yeni yeni alıştırılacak olan çocuklardır.
babam ben 12 yaşlarımdayken beni bu kitaplarla tanıştırmıştı ve hepsini severek okumuştum. dolayısıyla benim ilk göz ağrımdır, aynı zamanda kitap okuma alışkanlığımı başlatan kitaplardır.