Arapça bir kelimedirr. Savaş anlamına gelmez. Savaş anlamına gelecek olsaydı yine arapça olan "harp" veya "kıtal" kelimesi kullanılırdı. Kutsal savaş anlamına da gelmez. Kimisi savunma savaşı olarak tanımlar ama bu görüş de yanlıştır. Didinmek anlamına gelir. En büyük ibadettir ancak müslümanlar en çok bu ibadeti terk eder. Askeri de olabilir, iktisadi de. Her müslümana(kadına da erkeğe de) farzdır. Günümüzde farzı ayndır. Din yalnızca Allah için oluncaya dek yapılması gereken ibadettir. islam dışındaki bütün sistemleri yıkıp yerine islamı getirmeyi amaçlar.
müslümanların varlığını zora sokanlara karşı savaşmaya çağırma işi. ilan edildiğinde yapılması farz olan durum. ayrıca 1. dünya savaşı sırasında osmanlı padişahı ve islam halifesi Sultan Reşad tarafından sultanahmet meydanında ilan edildiği halde kimsenin gelmediği yardım çağrısı.
cihad eylemini icra edenler mücahit sıfatıyla taltif edilirler.bu manada islam'da kahramanlıkyoktur.bizatihi kulluk vazifesidir.kul olduğunu iddia eden müslümanların üzerine yüktür.
selahaddin eyyubi döneminde yahudilerin hayatını kurtarmış olandır. şimdi sahipleri oldukları kudüs'te esir tutulan yahudiler ve müslümanlar, selahaddin eyyubi'nin ordusuyla birlikte cihad yapması sonucu kurtulmuşlardır. ha gel gör ki bazı türk insanları geçmişinde böyle asil komutanları oldğu için şükredecekleri yerde, halen çemkirmeye devam eder.
eleştirel bakan pek çok zevatın bütün dünyanın sömürgeci islam imparatorluğu tarafından ele geçirilmesi şeklinde anladığı sözcük.
hatta bu konuda karşıt olarak birkaç cümle söylediğinizde (örneğin sömürme,ele geçirme gibi kavramların islamın yanından bile geçmediği,dolayısıyla anayasaya karşı gelen bir yasa olamayacağı gibi şeyler) genellikle * hemen sert şekilde karşı çıkılıp bana kafirleri öldürün diyen bir dini savunma ya da adamlar açıkça dünyanın efendisi olmayı istiyor işte gibi tepkiler aldığınız ve akabinde daha islam sadece kafirleri öldürün demiyor,eğer kafirler size bulunduğunuz yerde yaşama olanağı tanımayacak kadar gaddarlaşmışsa öldürülmelerine cevaz veriyor ya da islam efendi olmayı değil hizmetçi olmayı emrediyor,tarihte kurulan bütün islam devletleri bunun birer kanbıtıdır,ama her topluluktaki gibi islam topluluklarından da çıkan çürük elmalar islamı temsil etmiyorlar tabi ki de türünden bir cevap vermeye hazırlandığınız anda tartışma bitmiştir bi daha da senle tartışmam gibi cümlelerle son bulan diyaloglara(!) neden olan anahtar sözcüklerden biridir cihad.
bıçak gibi birşeydir yani;ekmeğini kesip salçanı sürebilirsin,ya da mideni deşebilirsin.aradaki tek fark bilgi ve onun getirdiği bilinç oluyor galiba.
yazılışında hata olmayan kelimedir.
son harfinin d olması "araplılaştırılmış türkiyeli müslümanların" ** dinsel her boku yumuşatma sevdasından değil, kelimenin arapça olmasından kaynaklıdır. türk dilbilgisi kurallarına uymak adına cihat olmuştur o.
doğru yazılışı cihat olan kelime. ve doğal olarak o başlıkta incelenmesi gerekir. ama araplılaştırılmış türkiyeli müslüman dilbilgisi bilmeden sözlükte yazar olduğu için dinsel her boku sonuna yumuşak sessiz getirebileceğini sanarak okur yazar. arabistan anasını satayım burası sanki.
965 - Hz. Enes (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Öğleden evvel veya öğleden sonra bir kerecik Allah yolunda yola çıkış, dünya ve içindeki her şeyden daha hayırlıdır."
"(Müslüman erkeklerden) kim, Allah yolunda, ilâ-yı kelimetullah için, devenin iki sağımı arasında geçen müddet kadar savaşacak olsa cennet kendisine vacib olur."
967 - Muâz ibnu Cebel (radıyalahu anh) anlatıyor: "içinden samimi şekilde Allah yolunda cihâd yapmayı temenni eden bir kimse, bilâhare ölse de, öldürülse de şehid sevabı kazanır. Kim de Allah yolunda yara alsa veya Allah yolunda -düşmanın sebep olmadığı- bir musibetle bile yaralansa bu yara, kıyamet günü, en büyük hâli içinde rengi zaferân renginde, kokusu da misk kokusunda olarak gelir. Kimin vücudunda, Allah yolunda iken çıkan, iltihab gibi bir yara açılacak olsa bu da onun için Şehidlik mührü olur."