gerizekalı falan değildir. solculuğun leninizm den ibaret olmadığını bilen kişidir. radikal sol ile merkez sol arasında büyük fark vardır. aynı şekilde radikal sağ ile merkez sağ arasında da büyük fark vardır. örneklersek:
radikal sol (komünizm) - sol (yeşil sosyalizm) - merkez sol (sosyal demokrat) - merkez sağ (liberalizm) - sağ (muhafazakar siyaset) - radikal sağ (milliyetçilik)
gibi örnekleyebiliriz. chp açık sosyal demokrat olarak bariz şekilde merkez sol partisidir. radikal sol ile kıyaslarsak sağda kalabilir. fakat ingiltere de işçi partisi veya almanya da sosyal demokrat parti ile benzer yolu izler. dünya nın her tarafında radikal sol gruplar dışında sol parti olarak kabul görür.
Mümkünse bunun yorumunu kürt milliyetçiliği yapmış insanlar yapmasın dedirten durumdur.evet chp soldan bir hayli sapmıştır ama şuan merkez sol kabul edilir ve barajı geçmesi nedeniyle en mantıklı seçenektir.
tamamen batıcı falan değildir. atatürk kadınların giyim kuşamı hakkında bir açıklaması vardır.
cumhuriyetle gelen batılılaşmak değil araplaşmanın önünü kesmektir.
osmanlıda tamamen araplaşılmıştır. yani yine cumhuriyet milliyeti duygularla yeşermiştir.
osmanlıdan önce kadında erkekte bir savaşırdı. kadının arap ülkelerinde ki gibi erkeğin hükmettiği bir varlık falanda değidi.
araplaşmadan hala kurtulduk denilemez. hala kullandığımız şu kelimeler türkeden çok arapa farsça hala gider mısırı filistini destekler azerbaycanı türkmenistanı kazakistanı özbekistanı kırgızistanı görmeyiz.
gagauz türkü ne desen kimse bilmez. ama selefi şafi ahmedi desen herkes bilir. bunlar arap soylarıdır aslında.
milliyetçi solcu olmaz. sol evrenseldir, milliyetçilik evrenselliğe direnir. o yüzden kemalizm sol değildir. ayrıca kapitalist ve tamamen batıcı bir durum da var. yani solla ilgisi yok.
türkiye' de olan zaten batı tipi devrimdir, ama üsten aşağı yapılmış ve başarısız olunmuştur. çünkü türk tarihini yada islam öncesi türk tarihin alıp rönesans yapamazsınız. kültür düşük yani.
batı rönesans yapabilir, tapu gibi yuna ve roma vardı orada. onların geçmişe dönmek istemesi normal.
ama islam öncesi türk tarihine geri dönmek kim ister?
at üstünde gidip her yeri yağmalayan bir kültür islamla evcileştirilmiştir bunu inkar edemeyiz. o yüzden türkler islam olmadan hiçbir şey yapamazlar.
neyse konu çok farklı yere gitti.
kısaca kemalizm sol değidir yani. doğu tipi devrim yapamamıştır, batı tipi de devrim yapamamıştır. doğu tipi zaten yapmak istememiş, batı tipi devrimi de yukarda saydığım şeylerden dolayı yapamamıştır. yani iki ucu boklu değnek gibi bir durum oldu.
siyasetten zerre anlamayan kişidir. hiçbir şey bilmiyorsan mustafa kemal'in bolşevizm hakkında dediği sözleri araştır be adam. chp ve sol kelimesini yan yana ne zaman görsem sinir geliyor.
--spoiler--
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1970'te Milliyet'e verdiği 'Atatürk'ün ideolojisi' yazısında şu anıyı anlatır: "Bir gün Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilkelerini gözden geçiriyordu. O sırada ukalalık edip demiştim ki: 'Paşam, bu her bakımdan bir inkılap Partisi'dir. inkılap Partisi ise bir ideolojiye, bir doktrine dayanmaksızın yürüyemez.' Yüzüme bir masumun yüzüne bakar gibi bakmış ve gülümseyerek, 'O zaman donar kalırız' demişti. Atatürk'ün bu sözle ne demek istediğini şimdi her vakitten iyi anlıyorum." (Atatürk, iletişim, 1998, s. 149-150).
chp kendi içerisinde,, kendisine sol parti derken, bu vatandaşımız da haklı olarak ona sol parti der. bunda bir gerizekalılık yoktur. çıksın chpnin ileri gelenleri, yalanlasın o zaman.
akp sağ parti ise chp sol parti ise, bdp, mhp, tkp nedir diye sormak istediğimdir.
dsp sol, doğru yol sağ parti ise, ben kimim?
a) yazar
b) kırık
c) bi sikim değilsin amk
d) hepimiz marjinaliz
kemalist parti demek üzüyor mu acaba cehapelileri? kemalist parti demek yerine sol ya da sosyal demokrat diye tanımlıyorlar kendilerini. ne sol ne de sosyal demokrat bir partidir efem. kemalizmin gölgesinde senelerdir dinlenmektedirler.
CHP, 1950lerden başlayarak, elbette uluslararası koşulların ve özellikle ülkede gelişmekte olan siyasal rekabetin etkisiyle, gerek parti yapısında ve gerekse program ve politikalarında sola yönelik demokratik dönüşümler başlattı.
1951 kurultayında kadın ve gençlik kolları kurulması kabul edildi.
1953 kurultayında, hukuk devleti, anayasa mahkemesinin kurulması, seçim güvenliği, mahkemelerin bağımsızlığı, üniversite özerkliği, sendika ve meslek örgütleri için örgütlenme özgürlüğü, işçilere grev hakkı gibi politikaların savunulması programa girdi.
1959 kurultayında, düzen değişikliği programı olarak nitelenen ilk Hedefler Bildirisi kabul edildi. Bildiride CHPnin anayasayı, çağdaş demokrasi ve toplum anlayışına uygun, halk egemenliği, hukuk devleti, sosyal adalet ve güvenlik ilkelerine dayanan bir devlet düzenine göre değiştireceği ifade ediliyordu. Bildirinin en başta yer alan en uzun maddesinde, (tek tek sayılarak) bütün insan hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınacağı ifade ediliyordu. (insan hakları evrensel bildirgesi, CHP bildirisinden henüz yaklaşık 10 yıl önce BMde kabul edilmişti.)
Nitekim Türkiye tarihinin en demokratik anayasası olarak nitelenen 1961 anayasasının, CHPnin ilk Hedefler Bildirisinden esinlendigi biliniyor. işçilerin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı, polisler dahil kamu çalışanlarının sendika hakkı, ilk kez anayasal düzeyde hak olarak kabul edilmişti.
insan hakları kavramı ilk kez anayasada ifade edilmişti. Hatta anayasa, insan haklarına da dayalıydı. inönüye göre, Bugünkü devlet, sosyal devlettir. Bu anayasa hükmüdür. Anayasa, ortanın solunda bir hareketle yapılmıştır.
Bütün bunlar, CHPnin 1965 öncesinde de salt ekonomik düzlemde değil, aynı zamanda siyasal düzlemde de sol bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor. inönü ortanın solundayız derken, aslında varolan bir durumun adını koymuş oluyordu. bu tarihten önce solcu olmak, vatan haini olmakla neredeyse özdeş sayılıyordu.
1965 sonrası, CHP içindeki ortanın solu tartışmaları, solun Turkiye toplumunda da tartışılmasını sağlamış, sol talepler halkın gündemine girmişti. 1960 ve 1970lerdeki solun yükselişini açıklarken sık sık kullanılan 1961 anayasasının sağladığı nispi özgürlük ortamı denilen olgunun tarihsel arka planında, büyük ölçüde işte CHPnin bu sol geçmişi yatmaktadır.
avrupa devletlerinde-ab parlamentosu çatısı altında, iktidar-muhalefet sıralarında oturan sol-sosyalist-demokratları biraz incelediğinizde, chp marksist parti gibi kalır.
özellikle, batı ve abd nin avrasya-ortodoğu-afrika politikaları ve bop projeleri, ırak savaşı vb. gibi insanlık dışı uygulamalara sosyalist-muhafazakar aynı bakış açısı ile bakar.
son küresel krizde yaşanan sorunları, ücretlilerin üzerine yıkılması ve büyük kapital şirket yöneticileri ve hissedarlarının kayıpsız olarak bu krizi atlatması, her yeni para politikası ve teşvik den en büyük payları bu kapital güçlerin alması karşısında sosyalist ile muhafazakar aynı bakış açısındadır.
çalışanların hakları, ücretleri, örgütlenmesi ve çalışanlardan kesilen paralar-yatırımlar konusunda hepsi aynı düşüncededir.
not: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayınız ve değerlendirme paritelerinizi gözden geçiriniz.
demokrasi saçmalığının gayri meşru çocuğu olan ideoloji aptallığını gizlemek için beyniniz var gibi davranmayınız.
siyasi argümanları sağ-sol kelimelerinden ibaret olan gerizekalıları kızdırır. aşırı sağ var, merkez sağ var, üçüncü görüş var, merkez sol var, aşırı sol var. chp merkez sol bir partidir. aşırı solcu denyolar sol kavramını kendilerine ait sandıklarından kabul etmezler bunu ancak onların küçük dünyaları dünya siyasi literatürünü pek etkileyemiyor. öte yandan bu aşırı solcu dediğimiz kapasitesiz kitle chp'yi solcu kabul etse ne olur etmese ne olur. sol görüşlü onlar olsun. nitekim dünyanın her yerinde binlerce masum insanı katleden bir düşünceye daha çok yakışıyorlar bu adamlar. daha bu son 1 mayıs'ta kendileri gibi sosyalist bir amcayı öldürenler de bunlardan değil miydi?
klavye delikanlıları okuyunda öğrenin ben rusyada 1 ay kaldım iş için değil gezme için gittim arbat caddesinden tutta birçok caddede emekçisinden tut herkes kesimle konuştum begenmediğimiz ve begenmediğiniz sovyetler sol bir devletti ve tüm vatandaşları
başını sokacak evi ve arabası ve çalışacakları işleri vardı. ama şimdi durumları farklı tabi..
sovyetler solcuydu tamam venezuela solcudur tamam küba solcudur tamam.. ama kuzey kore katı,statükocu,oligarşik komünist bir devletçi bir yapısı vardır komünist olması onun sol parti oldugu anlamına gelmez..
chp konusunda fikrim nettir. statükocu bir partidir , modernlikten anladıgı sahilde rakı balıksa , insanların başörtüsünü atıp saçını boyatmaksa, insanların dini duygularıyla habire alaya almaksa, 2. dünya savaşında nazi taraftarı olup,cumhuriyet gazetesi nde hergün nazilerin zaferi diye manşet atması, nazilerin maglubiyetini farkedip desteklerini çekmesi az kalsın ülkemizin savaş tazminatı diye güme gidecek olması...
daha neleri yazayım bu hangi sol partinin programıdır hangi sol parti nazi almanyasında konünistleri,sosyalistler,museviler,eşcinseller , ve başka milletleri kurşuna dizerek gaz odalarında boğarak ,deney yaparak,sabun yapan bir faşist ülkeyi destekler..
sordugum soruya cevap ayzmayannların hep kafadan atıyor demesi tipik chp zihniyetidir.
chp sivastan öteye geçemiyorsa sahile sıkışmışsa hatayı halkta aramasın, %50 si köylü olan bir milletten hiç bir sağcı %50 oy alamaz bütün köylüler solcu olacakken chp yüzünden gidiğ muhafazakar-sağa oy veriyor.
bdpsi-ak partisi-mhp si hangisi kongrelerinde kavga ediyor chp dışında biri yazsın
daha dün gazetede chp seçim görevlisi bulamıyor diyor siavstan ötesi için..
not: ben akp lide değilim günahım kadarda sevmem ..