akp'ya kaç seçim kaybettiler bilemiyorum ama galiba girdikleri bütün seçimleri kaybettiler. burada bu iki potanseyelli partinin nerede hata yaptıklarını irdeleyeceğiz.
not: karşılarındaki lider erdoğan olarak düşünülmüştür, zaten davutoğlu sadece kağıt üstünde karşılarında.
1- lider imajı sıkıntısı: iki partinin lideri de çok donanımlı olmalarına rağmen imaj olarak halk üzerinde pozitif çağrışımı yok. diyeceksiniz ki ne imajı, imaja bakılır mı? valla seçmen bakıyor, ister inanın ister inanmayın. iki liderde de dinamik imajı yok.
2- hitabet: iki liderinde hitabeti zayıf olduğu gibi seslerinde de albeni yok. hatta bahçeli çoğu zaman detone.
3- konjonktürü yakalama: iki parti de bu alanda çok ama çok zayıf. akp dün pkk ile masaya oturup 'bakın barışı sağladık, hiç şehit haberi gelmiyor' derken, bugün pkk'yı yok etmek üzere. iki zaman diliminde de değişen konjonktüre çok iyi ayak uyduruyor akp. bu süreçte mhp çizgisini hep korudu hatta biraz bu mevzuda akp'den oy bile devşirdi ama chp iki durumda da akp'nin elini güçlendiren politikalara sarıldı. süreç zamanı alakasız bir şekilde ihale artırarak ben özerklik veririm dedi, pkk savaş açtığında ise gereksiz yere akp'yi eleştirerek seçmenini ve kendini alakasız bir pozisyona soktu.
4- kabuk problemi: iki parti de tabanımı kaybederim korkusuyla bazı noktaları aşıp kabuklarını kıramıyor. mhp liberal politikalara akp'den çok daha muhafazakar bakıyor aslında. mhp siyaseti bayrak inmez, ezan dinmez sloganına sıkıştırdı, daha kapsamlı bir sloganı hiç olmadı. chp ise din konusunda taviz vermiyor, belli ki ülkenin %80'i muhafazakar ama inatla her seçimde zorunlu din dersini kaldıracağım vaadi ile din konusunda kendisine alerjili olan insanları haklı çıkarıyor, bunu ısrarla yapıyor.
5- koltukçuluk: artık herkes kabul etmeli ki kılıçdaroğlu da bahçeli de koltuk sevdalısı. bunun sebebi de ego, her ne kadar mütevazi görünseler de partilerine çok şey kattıklarını düşünüyorlar ve bu yüzden istifa edemiyorlar.
chp aslında hatalı, düşük gözüküyor ama bence chp çok üstün olmasa da normal seyrinde. türkiye de sıkıntı merkez sağın çökmesi ve muhafazakarların hortlamasıdır. yani mhp ve onun gibi görüşte partilerin düşüklüğü.
chp nin algısı da bellidir, alabileceği oy doygunluğu da bellidir. chp nin şu an aldığı oy bile başarı sayılmasa bile bir başarısızlık da sayılamaz.
ama mhp aşırı derecede başarısızdır. akp nin oyunu bölebilecek olan da mhp dir ve mhp aslında bu halktan en çok oy alabilecek görüşe bile sahiptir.
hem milliyetçi hem muhafazakar daha ne olsun?
zaten bu halkın kafası bu şekilde.
ayrıca bir akp linin partiden kopuşta kendine yakın hissedip oy verebileceği parti mhp dir.
mhp sıkıntı, chp normal seyrinde gidiyor.
ha chp de oyunu arttırabilir ama 50 oranında bir oy beklemek bayağı bir ütopya olur.