Akp-mhp ittifakina karsi büyük bir ittifak fakat; haziran 2018 secimlerinde akp-mhp ittifaki gibi hdp'nin oylarina muhtac olacak bir ittifak. Aksi taktirde her iki ittifakta %50 üstüne cikamiyor.
ittifak olusumunun sebebi sadece cumhurbaskani secimi degil, milletvekili secimlerini de kapsiyor. Bu sekilde baraj meselesini cözmüs bir ittifakla karsi karsiya kalmis bir cumhur ittifaki'nin tutumunu cok merak ediyorum.
Su ana kadar akillica davranilmis ve güzel bir strateji uygunlandigi izlenimi uyandiran, birbirleriyle ideolojik alakalari olmamasina ragmen birlik olusturmus partilerin ittifakidir.
Hala chp diye bir partinin varlığından söz ediliyor amk. Chp diye bir şey yok, politik bir kadavra olarak siyaset okuyanlara otopsi dersinde gösterilmeli. Nasıl siyaset yapılmaz diye.
cb seçimi için degil, milletvekili seçimi için olacak ittifaktır. amaç baraj altı oylardan akp'nin faydalanamaması. dp belki ama, saadetin saglam bir tabanı var. oyların boşa gitmeyeceğini gören sp seçmeni partisinin yanında duracaktır.
baraj altı parti olmayınca, meclisteki çoğunluk akp'de olmayacaktır.
akıllı bir hamle.
tabi ki hdp'nin ve kürt seçmenin tutumu da önemli. hdp ittifaksiz baraj altinda kalacaktir. en iyi hamleleri bağımsız adaylarla secime girmek olacaktir.kürt seçmen akp iktidarinin sallantida olduğuna kanaat getirirse, rte'nin doğuda da işi zor.
Seçim kanunu diyor ki: "Yüzde 9,9da kalırsan meclise 1 vekil bile yollayamazsın, ittifak yap %2 al meclise gir". Böyle bir ortamda barajı geçmekte en ufak bir şüphesi olan partinin bile ittifak yapması şarttı.
Ben chp-hdp ve iyi-saadet ittifakını daha mantıklı buluyordum. Aslında ittifak denen şeyi gereksiz buluyorum.
Edit: milletvekili sayısı belirlenirken önce ittifak yapan partilerin toplam oyu dikkate alınacak sonra da partilerin kendi içlerinde aldıkları oya göre çıkaracakları milletvekili sayısı belirlenecek. Bu yüzden örneğin demokrat Parti'nin aldığı %0,2lik oy CHP ye 1 vekil kazandırabilir. 2015 Kasım Denizli seçim sonuçlarına bakarsanız önemini anlarsınız. (bkz: bunlar çok teknik ayrıntılar)
madem öyle işte böyle diyen ittifak. sen hiçbir ankette %5'i bile bulamayan mhp'yi yanına alıp şakşakçı niyetiyle meclise sokarsan adamlar da hayır blokunu meclise sokar. 15 vekil olayından sonra takdir ettiğim ikinci hareket.
bu ittifak meclis için, cumhurbaşkanlığı seçimi için yine partiler ayrı adaylarla giriyor.
anlamadığım ittifaktır. ak parti+mhp zaten %60 yapıyor, daha ne bu uğraş.
galiba seçmeni eğlendirip ''bakın o kadar uğraştık, koltuğu hak ettik'' demek için, koltuk sevdası da diyebiliriz.
gerçek 2015 seçim sonuçları aşağıda:
chp %25
sp %0.7
dp %0.01
ip %1(tahmini)
bu durumda hdp bile gelse bu ittifakı kurtaramaz çünkü ak parti mhp ile ittifak yaptı, bu muhalif cahiller sanıyorlar ki ak partiyi erdoğan yönetiyor, arka planda onlarca stratejist var, size meydanı bırakacak bir sisteme geçer mi erdoğan, bunu ittifakta biliyor, dediğim gibi sırf seçmeni coşturup, koltuklarında kalmak için heyecan yapıyorlar, sandıkta kaybedince kimse 'kılışdar istifa' diyemeyecek.
Türkiye gibi ittifak işte. Her çeşit var seç beğen al. Milletvekili seçimleri için gayet mantıklı hareket. Muhalefetin yavaş yavaş aklı başına geliyor sanırım.
Öncelikle güncel partiler içerisinde dini savunucuların bulunduğu hiçbir parti yoktur. Ama din hakkında fikri olmayanlar sp ve akp'yi dinin savunucusu hatta şeriatçı olarak görür. Şeriat hakkında en ufak bilgin olsa başta sen severdin belkide. Ama bir takım ahlaksızlar şeriatı erkeğin 4 kadınla evlenip kadına hiçbir hakkın tanınmaması her suça şiddet içerikli ceza uygulanan bir işkence aracı olarak algılatmıştır. Türkiye'deki iktidar mücadelesi hak-batıl savaşı değildir. hatta adalet-zulüm esaret-özgürlük, halkların ve ideolojilerin savaşı bile değildir. Saçma sapan kişisel menfaatler üzerine kurulu bir zeminde şeytani hilelerin yarışıdır gördüğümüz. O yüzden bu zeminde hiç kimse bir parça masumiyetini kaybetmemiş bile değildir. Bu sebeble dönen oyunların, kirli ittifakların ne olduğu bilinmez ama ne olmadığı gayet ortadadır bence.