yandaş medyanın kudurmasından çok önemli olduğu belli olan vaad.
bakmayın siz çarpıtmalara. yok bankalar birliğini aramışmış da kimse gelmedi denmiş. ulan çaycıyı arayıp ''vallah bize gelen yohtir'' cevabını haber yapmadılarsza ben de meme olayım.
HODRi MEYDAN!
%30 payla büyük ortağı oldukları iş Bankası hiç seçimi beklemeden bu kampanya ya öncülük etsin, hatta tüm vatandaşların değil sadece CHP üyesi olanların faizlerinin %80'ini silsin, bizlerde alkışlayalım.. Hatta bu Kılıçdaroğlu ne mert adammış diyelim, hayıflanalım, özür dileyelim.
Eğer yapamazlarsa sorun değil, alışıldık bildik namertliklerine, yalan dolanlarına, kandırmalarına bir yenisini eklemiş olurlar. Her durumda kaybedecek birşeyleri yok !!
şimdi bilale anlatır gibi anlatayım. zaten böyle entryleri okuma yetenekleri olsa böyle başlık açmazlar lakin ben yine de deneyeceğim.
öncelikle başlık yanıltıcı. kredi kartı borçları değil, bu borçların faizleri silinecek.
sonra ise açıklamasını yapalım:
bankalara vatandaşların 1 milyar dolar borçları var diyelim. banka bunları tahsil edemiyor. tahsil edecek kurumlara 200 milyon dolara satıyor bu borcu. ( örnek veriyorum söylememe gerek var mı bilemedim ) bu kurum ise, avukatlarını salıyor saldırıyor suyunu sıkıyor milletin ve zoru zoruna da olsa 500 milyon dolar kadarını tahsil ediyor. hem banka nakit para kazanmış oluyor, hem bu kurumda epey kar etmiş oluyor bankanın kirli işini yaparak.
chp'nin burada önerdiği şey, borcu devletin satın alması bankalardan. yani diyor ki, başka kuruma 200 e satacağına, bize 300 e sat. biz de vatandaşın tüm faizini sileceğiz. ana borç da yaklaşık 300 milyon dolar olur zaten faizlerin hepsi silinince, millet yavaş yavaş öder. ne devlet zarar eder ne millet faiz derdiyle yanar. yalnızca borçları kadar ödeme yaparlar.
bence, çok akıllıca bir hareket yapmış olunur. devlet, vatandaşını korumak için vardır. gerekirse bankalardan da. chp bunu yapmaya çalışınca " saçma sapan " oluyor. okuyun lan bari haberin içeriğini.
abi atılır da bu kadar atılmaz ki.. ''nereye siliyon, nası siliyon gandi bey?'' derler adama. sanıyo musun ki bankalar da "oldu efendim hemen siliyoruz" diyecek? On milyarlarca lira borçtan bahsediliyor.
he dersin ki "öğrencinin borcunu harcını vs. sileceğim.. imkansız değil. bak ben bile buradan basit ve daha gerçekçi proje üretiyom. komik olmayan projelerle gelin bakayım.
alışılan gelen yav he he vaatlerinden yalnızca bir tanesidir.
ak adamlar denizin altından, ülkeler arası; temiz su ihtiyacının karşılanması için tasarlanan projeyi hayata geçiriyorlar bizim keko gelmiş diyor ki çiftçiye yakıt 1,80 tl olacakmış. bide çitçi amca ya bu nasıl olacak ki diye sorarsa asıl sorması gereken neden 5,00 tl imiş. bababababa. bak ben sana bir şey diyeyim:
Bu kadar gerizekalı nasıl bir araya geliyor anlamıyorum lan. Ehehe neyse. Yıllardır bir takım maddi aflar geliyor. Borcunu zamanında ödeyen mağdur oluyor. Niye buna bu kadar takıldınız ki.
burada faizin ne demek olduğunu bilmeyen sığırların olduğunu anlamamı sağlayan vaad.
ulan adam faizi sileceğim diyor biri çıkmış benim vergimle mi ödeyecek diyor.
adam faizi sileceğim diyor başkası çıkmış maliyeti var halka girecek diyor.
çıkarır 2 tane kanun gerekirse satar aksarayı ileride öder faizleri kalanıyla da 5 6 tane fabrika kurar. kömür mü dağıtsa ya da ?
Konu borçları silme vaadi değil. Üst entrylerde detaylı şekilde açıklanmış zaten detayına girmeye gerek yok. Ben bu sistemin hayata geçeceğine inanmıyorum.
Türkiyede dar gelirli vatandaş kredi kartı ile harcamalarını finanse ediyor. Yani olay bir kere silelim bitsin konusunu aşıyor.
insanlar gelir elde etmeli. Büyüme olmadan daha doğrusu reel büyüme olmadan ne milli gelir artar ne de istihdam.
Teknolojik ilerleme olmadan yatırım olmaz zira pahalıya maledilen yerli ürünü daha ucuza ithal etmek varken kimse kendi üretmez.
Bizim bilim üretmeden teknolojik olarak ulusal anlamda ilerleme imkanımız yok. Bu nedenle bilim üretecek duruma gelmeliyiz ki bu da bir zihniyet meselesi.
Sözün özü orta ve uzun vadede çözüm olmayacak vaaddir. Bu arada bunlar benim fikirlerim değil. Teknoloji politikaları ve endüstri analizi dersinde anlatılan 15 senelik geyikler. Yani herkes her şeyin farkında ama yolu bilmekle yolda yürümek aynı şey değil.