motorun performansını ve gücünü arttırmaya yonelik aracın beyini diye tabir edilen parçasında yapılan değişikliktir. bu chipe* yapılan değişiklikle düşük devirlerde daha fazla tork ve yüksek devirlerde daha fazla güç artışı sağlanır. araçlara uygulanan modifiye işlemlerinden biridir. kısa sürede araça uygulanır ancak çıkartılması zordur çünkü bu tuning işleminde ecuya çeşitli lehimler yapılarak gerçekleştirilir. orjinalliği bozmayanı için;
(bkz: box tuning)
Enjektörlü araçlarda bulunan elektronik kontrol ünitesindeki yazılımın araçta istenilen özelliklere göre değiştirilip aracın performansının arttırılma işlemi..
Chip Tuning iki ana şekilde yapılır:
1. Aracın beynindeki chip sökülerek Superchips tarafından özel olarak programlanmış yeni bir chip takılması
2. Eğer aracın orjinal chipi yeniden programlanabilir ise orjinal program yerine Superchip'in modifiyeli programının aktarılması.
chip tuning enjeksiyon sistemine sahip benzinli araçlar ile elektronik sistemli turbo dizel motorlara uygulanan ateşleme sistemiyle ilgili bir düzenlemedir. ecu (elektronik kontrol) ünitesindeki chip üzerinde yapılan değişiklik ile tork artışı sağlayarak daha fazla güç ve performan üretilmesi işlemine chip tuning denmektedir.
chip tuning uygulaması ile yakıt tasarrufundan, motor gücü artışına kadar bir çok avantaj sağlanabilirken, maliyetinin yüksek olması ve uygulamadan geri dönüşün zorlukları gibi dezavantajlarda söz konusudur. Bu nedenle chip tuning uygulamasına karar verilmeden önce çok çok iyi düşünülmelidir.
işlem, ülkemizde yaygın olmamakla birlikte zeki! ve girişimci arkadaşların çin malı cihazlar ve kopya yazılımlar kullanarak uygulanması sonucu yanlış anlaşılmaktadır.
uygulama, otomobil üreticilerinin bir motoru birkaç farklı versiyon haline getirerek satması mantığına dayanır. ülkemizde önemli olmamakla birlikte yurtdışında hp değerlerinin ödenen sigorta fiyatlarını etkilemeside bir faktördür.
örnek :
VW : 1900 TDI 105hp - 120hp - 130hp
FORD : 1600 TDCI 90hp - 110hp
PEUGEOT : 1600 HDI 90hp - 110hp
RENAULT : 1500 DCI 80hp - 100hp
vs. gibi modeller yazılım değişiklikleri ile farklı versiyonlar haline gelmiştir.
chip tuning, araç beynindeki enjeksion , turbo , ateşleme ve limitörleri kontrol eden yazılımda bazı ayarlamalar yapılarak yeniden programlanması işlemidir. yapılan işlem lisanslı cihaz ve yazılımlarla yapıldığı takdirde mekanik olarak hiçbir sorun çıkarmaz. garantili araçlara yapılması halinde servis garanti dışı bırakamaz (test edilmiştir).
an itibari ile doğuş otomotiv (1300 euro+KDV) ve borusan oto (2000 euro +KDV) uygulama fiyatları ile chip tuning işlemi yapmaktadır.
Chip tuning yeni nesil enjektörlü araçlarda bulunan elektronik kontrol ünitesindeki yazılımın araçta istenilen özelliklere göre değiştirilip aracın performansının arttırılma işlemidir.
Atmosferik araçlarda %10 ile %15 arasında, turbo, benzinli ve turbo dizel araçlarda %15 ile %30 arasında güç artışı elde edilmektedir.
Normal kullanımda %7 ile %16 arasında yakıt ekonomisi sağlanabilmekte.Chip tuning işlemi elektronik kontrol ünitesinde yazılımı bulunduran parçanın değiştirilmesi veya yeni baştan programlanması ile gerçekleştirilmektedir
yaptırmadan önce inanmıyordum şimdi çok menmun oldum.
nasıl enerji içeceği size ekstra güç veriyorsa, overclock işlemcinize fazladan performans veriyorsa bu işlem de aracınıza ekstra güç katıyor ve diğer işlemler gibi yapılan sistemin ömrünü kısaltıyor.
90’lı yılların başına kadar binek araçların motorları halen büyük oranda mekanikti, bir distribütör sırayla bujileri ateşliyor, kranka bağlı bir eksantrik mili en uygun şekilde ayarlanmış olarak silindir içindeki gaz ve eksoz subaplarını açıp kapatıyor, karbüratör otomotiv mühendislerince belirlenmiş en ideal oranda yakıtı havayla karıştırıyordu.
Ancak formula 1 ile çoğu şey değişti. Değişik karakterdeki pistlere göre farklı karakterde motor ihtiyaçları ortaya çıktı. Bir motorda ideal ateşleme, tork, eksoz, gaz oranını artık manuel olarak ayarlamıyorlardı. Sıralama turları verilerine göre olması gereken değerler bilgisayar verileriyle sisteme giriliyor böylece motor ayarları kolayca değişebiiliyordu.
2000’li yıllara gelindiğinde otomobil motorları mekaniklikten elektronikliğe evrilmeye başladı. Yani artık hareketli bir parçanın başka bir parçaya devinim kazandırması için fizik bilimi gereği lazım olan dişli, mil, kasnak gibi parçaların yerini sensörler almaya başladı, bu devinimi artırmak veya azaltmak için bir dişliyi değiştirmek yerine hooooop aracın beyni bilgisayara bağlanıyor ve sanki bir fotoğrafın parlaklığı artırılıp azaltılıyor gibi ayar çekiliyordu.
Bu teknoloji binek araçlara da uygulandığında şöyle bir problem çıkıyordu. Bu veriler uzun mühendislik mesaileri sonucu tespit edilmiş en uygun değerlerdi. Bu ayarlar değiştirildiğinde aracın son sürati devirlenmesi artırılabilse de yakıt tüketimi, eksoz emisyon değerleri filan da artacaktı. Hadi yakıt tüketimi ve doğaya salınan zehirli gazlar modifiye tutkunlarınca önemsiz konular diyelim. Ancak standart motor parçalarının belirli bir sıcaklık, devir ve basınca kadar dayanması mümkün(performans versiyonlarıyla değiştirilmediği sürece)
Ayrıca bu setup olayı her babayiğidin harcı da değil, her bir devir aralığında kullanıcıyı tatmin edebilecek çok karmaşık ayarlamalar yapabilmek lazım. Bunlar sanayide ve hatta yetkili serviste ahmet, mehmet ustanın yapacağı şeyler değil. Ha belki CHip tunningden sonra gaza basınca koltuğa yapışma hissini Yaşar, belki aracının son sürati 180’den 210’a kadar yükselir ama saçma sapan yerlerde hararet ikazıyla, motor arıza lambasıyla filan karşılaşır, yakıt tüketimi 5 litreden 10 litreye çıkar, Rölantide istop eder filan.
Sözün özü a noktasından b noktasına sike sike belli bir hızı geçmeden gideceksin diye dayatılan cennet ülkem Türkiye’de gereksiz. Ha sen Venezuela’da yaşıyorsundur bi tadelleyle bi depo benzin alıyorsundur orada yaptır tabi. Yakışır karşime.