eski ismi kalos olan chevrolet arabası. aslında bir daewoo üretimidir fakat chevy satın alınca onun olmuştur. fena bir araç değildir fakat güvenlik konusunda pek güven telkin etmediğini söylemeliyim.
1.6 sıralı otogazlı (brc) olanı saatte 140 km'nin üzerine çıktığında öyle bir titreşim başlar ki sürücü götüne vibratör sokmuş gibi hissedebilir. "o nasıl bir histir sen nerden biliyosun ulan" gibisinden sorular sormayın lütfen, mübalağa ediyorum ehe mehe.
güncel sedan modelinin 1.3 litrelik 95 HP gücündeki dizel versiyonu performans olarak tatmin ediyor. iç mekan kalitesi ortalama olan otomobilin keyifsiz 1.4 benzinlisine iyi bir alternatif. ayrıca ön akslara binen ekstra yük sayesinde direksiyon netliği de benzinli kardeşine göre daha fazla.
Benim emektar arabam.Aslında daha 70binde ama az kahrımı çekmedi.1.4 motoru olmasına rağmen performans olarak tatmin edici ancak işçilik vasatın da altında.Arabanın rot/balans ayarı ayda 1 mutlaka bozulur.Yedek parçaları ve servis ücretleri pek ucuz olması güzeldir.Ancak arabayı sürerken bir mezarda yolculuk yaptığınızın farkındasınızdır.Muhtemel bir kazada içinden canlı çıkmak zor gibi görünüyor.Ancak yine de arada çıkıp dolaşmak, 2 nefes almak için ideal.Özellikle öğrenciyseniz işinizi fazlasıyla görür.Hazır benzin ve lpg fiyatları da düşmüşken depoyu fullemek lazım.
b sınıfı arabalar içinde sahip olduğu donanımla ve euroncap'tan aldığı en yüksek puanla öne çıkan yeni nesil chevrolet... hillholder (yokuş kalkış desteği) özelliği, abs, ebd, esc fren sistemleri, elektronik çekiş kontrolü (tc), yol tutuş yeteneği, en keskin virajlarda bile savrulmayan niteliği ve direksiyon hassasiyetiyle tercih edilesi bir otomobil... bluetooth sayesinde araçta cep telefonunuza hiç elinizi sürmeden konuşmak, aux- dahili mp3 çalar girişi sayesinde istediğiniz müziği dinlemek olanaklı... cruise kontrol özelliği sayesinde ayağınızı tamamen gazdan çekip istediğiniz hızda gidebiliyorsunuz. bu özellik bilhassa uzun yolda oldukça yarayışlı... araba birçok özelliğiyle genç bir tasarıma sahip ve eğlenceli bir ortam sunuyor.
en baz modelinde bile 8 hava yastığı ile euro ncap testlerinde en yüksek puanı alarak ayrılmış. çocuk güvenliğinde en yüksek ortalamalara ulaşarak... çarpışmalarda aracın kabininin tamamen korunduğu görülüyor. özellikle yandan gelen darbelere karşı güçlü bir koruma sağlamış.
önden görünüşü oldukça agresif, çizgileri özellikle hatchback modelinde tasarım olarak oldukça etkileyici... yeni aveo'lar genişlik, yükseklik ve uzunluk olarak sınıfındaki birçok otomobili geride bırakıyor. ferah bir iç hacmi, kullanışlı, sade ve zarif bir kokpiti var. içinde kullanılan sert plastikler sıradan bir izlenim vermiyor... dijital gösterge paneli ise tecrübe edenin bir daha asla vazgeçemeyeceği cinsten.. motosikletlerden esinlenerek yapılmış bu göstergeler başta yadırgatıcı dursalar da, buz mavisi ışıklarıyla kullanıcıda tuhaf bir bağımlılık yaratıyorlar. bunlara alıştıktan sonra bir sürücünün analog göstergeleri yadırgayacağı söylenebilir. tüm bilgiler ekranda, aracın süratlenişi, yavaşlaması her bir km'yi sayısal olarak kat ediş...
bu araçta handikap olarak değerlendirilebilecek yegane şey stop lambalarının sıradan görünüşü.. plastik çerçeveli olarak yapılan ilk ve tek stop bunlar olsa gerek... yeni aveo önden ne denli şık bir tasarıma sahipse, arkası bir o kadar sıradan... aslında rs modellerinde arkadaki far grubu farklı renklerle kombine edillp oldukça çekici kılınmasına rağmen, tasarım aynı kalmakla birlikte bu gruptan bazıları çıkarılınca plastik bir çerçeve içinde iki yuvarlak aydınlatma elemanı kalmış... sedan modellerinde de arka stoplar hiç de zevkli değil. chevrolet cruze modelinde açıkça honda civic'ten esinlenerek kullanılan stoplar şık dururken, yeni aveo'da bu konuda çuvallamışlar. araba önden ne denli seyredilesi görünüyorsa, arkadan da o kadar gözlerden ırak...
kendi sınıfında vw polo ve opel corsa gibi arabalarda bir arada bulamayacağınız birçok donanımsal özelliği bir arada sunan yeni aveo'lar, fiyat-performans açısından son derece doğru bir tercih gibi görünüyor... 1,2 ve 1,4 benzinli, 1,3 dizel seçenekleriyle oldukça uygun bir fiyata, kompakt bir araç arayanların bu arabayı incelemesi gerekiyor.
Kısmet olursa yarından itibaren yenisine sahip olacağım yeni arabam * 1.3 dizel LTZ 95 HP modelini almış bulunmaktayım. Yakıt ekonomisinde sınıfının en iyilerinden olması yanı sıra 210 tork gibi über bir motora sahiptir.(Fiesta 160, Polo 180, C3 160 tork bu arada) Donanım olaraksa yazmama gerek yok sanırım.
edit: ltx yazmışım ltz olacak :)
kendisinin siyah 1.4 LTZ modeline sahip olduğum arabadır. öncelikle kullanım olarak gayet rahattır, yakıt tüketimi ortalama sınıfındakilerle aynı olmakla birlikte, yol tutuşu ve teknik donanımları açısından seviyesindeki arabalardan daha öndedir. motorsikletten esinlenilerek tasarlanan ön panel ve mavi aydınlatma ise gayet şık durmaktadır. http://www.google.com.tr/...d=1t:429,r:37,s:100,i:115
ön farlarıyla göze göze geldiğinizde size; ne bakıyon lan yarramın anteni, dediğini düşüneceğiniz araba, sinirli gibi, sert mizaç çizmişler. önceki kasaları mal gibi bakıyodu bu daha iyi.
2012 modeli ile ön kasa görünümü oldukça iddalı ve agresif bir yapı oluşturdu, dış dizaynı etkileyici, iç malzeme kalitesi yeterli fiyatı ile mukayese edildiğinde, gösterge paneli farklı, iç mekan genişliği yeterli, motor olarak 1.3 dizel oldukça iyi performans çıkarıyor, istanbul içi kullanımı yorucu değil, performansı yeterli, yüksek hızlarda biraz ağır duruşundan ödün veriyor, ama aldığınız maliyet ve istanbul şartları düşünüldüğünde makul ve başarılı bir araç olmuş.
al bin gez dolaş, motordan dolayı vergiside makul.
45.188 km yaptığım ilk arabam, 1,2 olması başta çok düşündürse de sonraları daha çok düşündürüyor. Brc nin lpg kiti iyi performans veriyor. 1. ve 2. Viteslerde çok canlı daya yeğenim ben burdayım diyor ama 3 te radara girmeyelim diye hantal kalıyor. Içi yeterli derecede geniş 5 yetişkin sorunsuz yolculuk yapılabiliyor. Plastik malzeme idare eder, kliması güzel. Ses sistemi tırt, yapmadık demesinler diye koymuşlar iste. Ilk başlarda sola dönüşlerde sıkıntı yaşadım, adamlar yolun ortasına çıta koymuşlar öne arkaya kaykılmak gerekiyo yolu görmek için. Vergisi uygun, yakıtı uygun, bakımı hadi o da uygun sayılır. Sonuç olarak binip gezin sonra karar verin.
72.000 km de 2007 modelini aldığım araç. ilk olarak brc lpg kiti kendinden geliyor. araçla ilk aldığımda 600 km yol gittim gördüğüm eksikler 3. vitesten sonra araç çok ağır kalıyor. gaza sonuna kadar yüklenmek gerekiyor. bunda tabii ki lpg ile kullanmanın etkisi olduğunu düşünüyorum. ön çıta arkadaşların dediği gibi biraz ortada kalmış gibi sola dönüşlerde bazen yol çizgisi görüş alanı dışında kalıyor.motor olarak opel motoru kullanılmış ancak kaportası daewoo olarak geçiyor. açıkçası güvelik olarak aynı fiyatta araçlara göre bariz farkları olduğunu düşünüyorum. tem otobanında 140 - 150 km de araç hafif yüksek kaldığından dolayı rüzgar yandan yediğinde sağa sola yalpalama yapıyor. ancak çok da şiddetli değil. iyi yanları fiyat olarak oldukça uygun bir araç, vergisi haziran 2013 itibarı ile 6 aylık 101 tl, trafik sigortası da oldukça uygun buldum yıllık 438 tl gibi bir fiyatla sigortasını yeniledim. 80 tl lik lpg ile ortalama 600 km civarında klima açıkken bir yol yaptım. bu da maliyet olarak oldukça avantajlı görünüyor. yedek parçası da oldukça ucuz geldi. ön cam değişimi yapıldı araçta sadece 175 tl bedel çıkarıldı ki buna işçilik de dahil. araç boyut olarak ufak sayılmaz aynı fiyata piyasada alabileceğiniz araçlar 14.000 tl için konuşuyorum ya 2000 model opel corsa veya 2003 model peugeout 206 veya 2003-2004 model hyundai getz. getz de kullandım araç arasında kıyaslama yapacak olursam bariz şekilde aveo daha öne çıkıyor. araçta donanım olarak 2 hava yastıgı klima ve abs standart olarak geliyor. ön camlar elektirikli arka camlar manuel olarak konulmuş.
2009 model 1.2 SE fabrika çıkışı tüplü 70.000 kilometresini 18 bin liraya aldığım araç. yakıt tüketimi istatistiklerini paylaşıyorum sizinle. kilometrede yaktığı kuruş ve 100 km'de harcadığı litre olarak iki türlüsünün de istatistiğini tuttum efenim. lpg Bakımından sonra araç daha az yakıyor. ayrıca motor ısınana kadar benzin harcıyor. ne kadar benzin harcadığını hesaplayamadığım için yada benzinle gittiği kilometreyi tek tek tutup kağıda yazmadığım için hata payı kışın yüzde 10, yazın yüzde 3 civarıdır.
nasıl hesapladığıma gelecek olursam, depoyu fulleyin. ardından kilometre sayacını sıfırlayın. sonrasında aracı kullanın ve gaz bitmeye yakın tekrar depoyu fulleyin. ödediğiniz yakıt parası bölü yaptığınız kilometre size kilometre başına yaktığınız yakıt miktarını verecektir.neyse istatistikler:
şehir içi: kilometrede 26 kuruş / 9.6 litre (100 km için)
şehirler arası: kilometrede 18 kuruş / 6.6 litre (100 km için)
(Aralık 2013 yılın Lpg litre fiyatı 2,70 tl iken hesaplanmıştır.)
şehir içi: kilometrede 19 kuruş/ 8.5 litre (100 km için)
şehirler arası: kilometrede 15 kuruş/ 6.75 litre (100 km için)
(Aralık 2014 yılı Lpg litre fiyatı 2,22 tl iken hesaplanmıştır.)
şehir içi: kilometrede 15 kuruş / 7.6 litre(100 km için)
şehirler arası: kilometrede 13 kuruş/ 7 litre(100 km için)
(mart 2015 lpg fiyatı 1.95 tl iken hesaplanmıştır.)
1 yıl geçti aradan araç 110.000 kilometrede. ilk aldığımda sıfırlattım aracı ve ardından sadece 15.000 kilometrede bir lpg Bakımına götürdüm. motor içinde 10.000 kilometrede bir sadece yağı, suyu değişti. Birde tekerleri değiştirdim alır almaz. aldığımdan itibaren bana harcattığı paraları ve yeni yakış performansını yazacağım.
araç ilk alındığında komple bakıma soktum. eksiklerini giderdim. baskı balata değişti, buji vs. 2.000 lira tuttu.
20.000 kilometre yaptıktan sonra 4 tekerlek yenilendi: 700 lira
farlar devamlı arıza yapıyor. 10 liradan 6 fara. 60 lira
100 lira aracın debriyaj halatı koptu. ilk etapta vites geçişlerinde zorlama ile başladı bu olay. chevrolet servisine götürdüm. aracın sımsıkı taş gibi dedi. ardından gece eve dönerken debriyaj halatı koptu ve 50 km hızla giderken araç kendini boş vitese aldı. Kenara çektim. Ertesi gün yaptırdım. işçilik artı malzeme parası.
toplamda 1 yılda ve 40.000 kilometre yol yaptıktan sonra: 3.560 lira arabama masraf yaptım. ayrıca 8.000 lira kadarda yakıta ödedim. türkiye'de yakıt çok pahalı mk.
eksikleri, aksakları nedir ne değildir yazacağım efendim.
- öncelikle hız yapan biri değilim. otobanda 120 kilometre ile giderim. limitleri aşmam. şehirler arası 110 kilometre yaparım. yokuşlarda aracı zorlamam. aracı yüksek viteste kullanırım. yokuş aşağı gidiyorsam peygamber vitesine alırım aracı. Boş vites yani hehe. kırmızı ışık görünce ayağımı gazdan çekerim hızım önemli değil, mesafe uzak olsa bile. yakıt tüketimi belki de o yüzden düşük internetteki verilere göre.
- sıra geldi arabaya. klima çalışınca motorun gücündeki düşüş bariz olarak ortaya çıkıyor.
- ön konsol tasarımı güzel ama malzemeler dandik. cd çaların ses ayarlanan yerinin lastiği çıktı mesela. ora lastikten mi yapılır gözünü seveyim? yani ucuza kaçılmış. ama görünüş olarak güzel. cd çalar olması güzel bir kere. mp3 çalıyor tabbi. aux kablo çıkışı da var telefondan direk bağlayıp müzik dinleyebiliyorsun.
- bagaj küçük dursa da, bana yetiyor. 2 kişi içinse arka koltukları indirince al sana kocaman bagaj daha ne ister insan?
- yokuşlarda çekim düşüyor. 2.500 devirin altında girdiğiniz yokuşu asla çıkamazsınız. yüzde 6'dan büyükse eğimi.
- şehirler arası yolda devir 3bini geçmediği sürece muazzam az miktarda yakıyor. (100 kilometre)
- şimdiye kadar bir arızası olmadı. bir kez vites halatı koptu. 2 kere bakıma götürdüm. orada da bir eksiği çıkmadı. herkes dandik demişti alırken, gayette akıyor hani.
- hep olumsuz gittim. olumlu yanları: bardaklık amk. lan adamlar yapmış ya. uzun yol yapan biriyseniz iyiki var diyeceksiniz. inceee.
- yol tutuşu sağlam. yokuşlarda problem olsa da virajlarda olmuyor. gayet araba kendinden emin dönüyor.
- ses sistemi çok iyi değil. ucuza kaçılmış. ama param olunca yapacağım bir güzellik. fiyatla, masrafla düşününce aldığıma asla ve asla pişman değilim.
100.000 kilometrede lastikleri yeniledim. buji kabloları ve bobini değiştirdim. 800 lira kadar masraf tuttu.
araba 100.000 kilometreden sonra sapıtmaya başladı. yakıt tüketimi arttı, çekişi düştü lakin sorunu çözdüm. 130.000 kilometrede aracın subopları değişti. Lpg'Li olmasıyla alakalı olarak eurotech 5 motorlarında görülen tipik bir sorunmuş. çelik subop takıldı vs. 2.000 lira masraf çıktı.
subop taktırırken contayı da yeniletin birde arabayı tamir ettirdiğiniz yer servis değilse, sanayiyse yaşadığınız şehirde olsun. istanbul'da siktiler sağolsun. conta yanığı oldu bir 800 lira daha masrafı çıktı. bende aracı satma kararı aldım. renault symbol 10.000 km 2015 modelle takas ettik. üstüne 22.5000 lira verdim. aveo'yu 18.000'den okuttum.
ilk defa araba sahibi olacaklara şiddetle tavsiye ediyorum lakin uzun yol gidecek olanlar, şehirler arası seyahat edecek olanlar için bu küçük araçları tavsiye etmiyorum. 2.5 sene işimi gördüm taaa amsterdam'a kadar gittik sıkıntı çıkartmadı ama bakımı masraflı. servisi desen, cacık. alacaklara benden bu kadar canlar. 2.5 yıllık ortalama masrafını da yazdım. yatağınızı yorganınıza göre uzatın. arabayı krediyle alırsanız, masrafları çıkınca beliniz bükülür.
güvenlik açısından bakarsak euro ncap sonuçlarında 5 yıldız almış, özellikle yolcu klasmanında %95 gibi tavan bir skora erişmiş oldukça güvenilir bir araçtır. dandik ticari panelvanlara ailece binenler buna bok atar anca. ulan hiç birşey bilmiyorsan aç bak gugıldan, karton kutuymuş... **