charles fourier

entry10 galeri5
    1.
  1. Charles Fourier (1772-1837), Fransız sosyalisti. Önerdiği düzenin temelinde "phalanstere" adını verdiği küçük topluluklar bulunuyor. Buna "çalışanlar toplumu"da diyebiliriz. Büyük sanayi kentlerine düşman olan Fourier nin ideal toplumu belli sayıda kadın ve erkekten oluşacak ve özellikle tarım ve bahçecilikle uğraşılacaktır. Bu toplumu, tüm üyelerinin ortağı bulunduğu bir tür ticari ortaklık saymak olanaklı. Kârın 12 de 4 ü sermayeyi koyanlara, 12 de 5 i çalışanlara, geriye kalan 12 de 3 ü de yeteneklileri ödüllendirmeye ayrılacaktır.
    Fourier, toplumu oluşturanlar arasında tam bir eşitlik kurulmasına karşı çıkıyor. Çünkü toplumsal uyumun biraz da farklılıklara bağlı bulunduğunu düşünüyor. Bu farklılıklar gelir düzeyinden kaynaklanabileceği gibi, yaşam biçiminden de kaynaklanabilecektir. Ama geliştirdiği sistem sayesinde, varlıklılar ile yoksullar arasında büyük farklılıklar ve çıkar karşıtlığı bulunmayacağına inanmaktadır.
    Fourier, Fransız Devrimi nin getirdiği karışıklıkları ve düzensizlikleri yaşamış olan bir düşünür. Bu nedenle, ülküsündeki toplumun gerçekleşmesini devrimci yöntemlerden beklemiyor. Tarihin doğal akışı içinde gerekli koşulların oluşacağını ve önerdiği toplum modelinin kendiliğinden ortaya çıkacağını söylüyor.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. fransız sosyalist kuramcı. çalışma zorunda oldukları için, insanların olabildiğince az çalıştıklarını ileri sürer; bu nedenle üretim düşüktür ve bölüşüm de bir çatışma ortamında gerçekleşir. onun için, insanın tutkuyla çalışabilmesini sağlamak üzere çalışmayı çekici kılmak gerekir.
    0 ...
  5. 4.
  6. fransız ütopik sosyalistidir. ekonomik bunalımlarda ortaya çıkan çelişkiyi, "uygarlıkta yoksulluk, bolluktan doğar." diyerek belirtmiştir.
    0 ...
  7. 5.
  8. 1772-1837 yılları arasında yaşamış fransız ütopik sosyalisttir.
    uygarlığın ulaşmak istediğine zıt bir şekilde, bir kısır döngü içinde çelişkiler yaratıp durduğunu söylemiştir. sınırsız insan yetkisinin her dönemde alçalan ve yükselen dalları olacağını söylemiştir ve bunu diyalektiğin başarılı bir uygulayıcısı olarak geleceğe uygulamıştır: tarihin insanlığın çöküşünü hazırlayacağını öngörmüştür.
    "uygarlıkta yoksulluk, bizzat bolluğun kendisinden kaynaklanır."
    0 ...
  9. 6.
  10. engels'in ütopik ve bilimsel sosyalizm adlı çalışmasında habire bahsedip durduğu fransız flozof.
    Ütopik koministliğinin ötesinde, hedonistliği ile meşhurdur.
    Özetle yiyelim, içelim, sıçalım kafasını felsefik düzlemde derleyen hazcı gerzek.
    *Pedofili, *eşcinsellik, *sadizm ve mazoşizm,*sınırsız seks, *grup seks, *hayvanlarla seks, *eşyalarla seks,*ölülerle seks,*insan parçalarıyla mastürbasyon, *insan ve hayvan dışkılarıyla seks,
    konularında sayfalarca kitap yazmış.
    Hayalarıyla anüsünün arasından hayat tarifleri yapan bu sapığı, kulaktan dolma yaşayan yurdum enteli radikal erotik yaklaşımları vardr diye tanımlar.

    --spoiler--
    zaten ölmek üzere olan bir hayvanı ya da insanı zevkin harmonisinde estetik olarak öldürüp, hazzın son noktasına yaklaşmak ilkel insanlar için suçtur.
    Bilinç yükseldikçe öldürmenin verdiği zevki anlayacağız.
    --spoiler--

    --spoiler--
    yatağında yatan bir bebeğin uyku hali, güce meydan okumadır. ancak gelişmemiş bir bilinç bunu masumiyet diye algılar.
    oysaki o bebek ölümü ona getirecek bir yüksek insanın elini beklemektedir. kapalı ve duyarsız ilkel bilinçler bu ilşikideki adaleti kavramayazlar.
    --spoiler--
    François Marie Charles Fourier (7 Nisan 1772 - 10 Ekim 1837)

    ne bu adam şimdi? radikal erotik yazıları olan ulu flozof mu? bilim adamı belkide.
    okadar yüksek bir bilinci var ki, biz onu anlamayıp red ediyoruz.
    bildiğin sapık adam. bu adamı red etmenin nesi dar görüşlülük. okumadan bilmeden, ordan burdan duydukkarınla genel kabüldeki sıfatında ütopyacı kominist takısı var diye, nasıl aydın ilan edersin sen bu adamı?
    2 ...
  11. 7.
  12. "Medeniyet üçkâğıtçılara saraylar yaptırır, dâhilere kümes."
    1 ...
  13. 8.
  14. görüşleri şu şekildedir;
    endişe (concern) ve işbirliği (cooperation) sosyal başarıların sırlarıdır. işbirliği içinde olan cemiyetlerin üretim seviyelerinin amudi bir şekilde gelişecektir. işçiler işe katkıları ölçüsünde ücretlendirilmelidir. ütopyasındaki toplum düzeni phalanstere denilen küçük cemiyetlere dayanır.
    fourier'in görüşüne göre meslekler kişilerin arzusu ve ilgi alanlarına göre tahsis edilir. bu şekilde işlerini daha iyi yapmak içi motive olacaklarını düşünür. ticareti ise kötülüklerin kaynağı olarak görür. ticaretle özdeşleştirdiği yahudilerin de bu phalanstere'lerde çalışmaya zorlanması gerektiğini düşünür.
    fourier toplumdaki düzensizliğin kaynağı olarak eşitsizliği değil fakirliği kabul eder. bu yüzden ücretlerin yüksek tutulmasını ve çalışamayacak durumda olanları en aza indirmek gerektiğini söyler.
    insanlarda 12 genel tutkunun (passion) 810 karakter oluşturduğuna inanır. bu yüzden bu phalantere'lerin 1620 kişiden oluşması gerektiğini düşünür.
    devamı için bkz:
    http://en.wikipedia.org/wiki/charles_fourier
    (bkz: vallahi copy-paste yapmadım abi)

    şu sözleri ile de beni benden almıştır;
    'uygarlık iki sütun üzerinde yükselir: süngü ve açlık... dolandırıcılarla namussuzların gönlüne göre bir düzen. mutlak egemen: para... salnâmeleri kanla yazılıdır uygarlığın, ilişkileri yalan üzerine kuruludur; yalan, kin ve kalleşlik üzerine... uygar insan, sosyal bir yılandır; nezaket ve terbiye icabı, yalancı olmak zorundadır.'
    0 ...
  15. 9.
  16. ölümcül optik dönüşümleri var bunun. uzak durun.
    0 ...
  17. 10.
  18. falanj ortak üretim atolyeleri adındaki fikrini yaratmıştır. iyi bir fikir olmasına karşın 40'tan fazla falanj kurulmuş fakat fonsuzluktan ötürü başarısız olmuştur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük