yediğimiz kısmın aslında o bitkinin tohumu olduğu yemiş. sadece tatlılarda değil çerkez tavuğu, muhammara ve içli köfte gibi tuzlu yemeklerde de kullanılır.
içerdiği omega 3 yağ asitleriyle kansere karşı önemli bir yemiştir. yalnız cevizin kırılarak yenmesi tavsiye edilir. çünkü açık cevizler kurtlanmasın diye bazı kimyasallar katılmaktadır. bu cevizin faydasını azaltmaktadır.
pekmez, bal, fındık, kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı gibi gıdalarla tüketildiğinde çok kilo yapan yağlı yemiş. alınan enerjiyi bir şekilde harcamak gerekir. ayrıca yağlı tohumlar sınıfına girdiğinden başta k vitamini olmak üzere vitamin bakımından zengindir.
A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adli aktif madde iceren, hem agacinin kabuklari hem de yapraklari pek cok saglik sorununa iyi gelen bitkidir.
çok yararlı ve sevilen bir kuruyemiştir.
bir sürü tatlıya ve yemeğe tad katar, neredeyse içine bol ceviz katılan bütün yiyecekler güzeldir denecek kadar sevilesidir.
türklerde uğursuz olduğu ifadesi ile kaygı duyduğum bir ürün haline gelmiştir. babamın bir sürü ceviz diktiğini hatırlayıp, bundan sonra ceviz ağaçlarının kalınlığını takip etmek zorunda kalacağım.
findik gibi kalin kabuklu bir yemis.* kolestrole filan iyi geliyormus, o ne demekse artik. bayagi yuksek agaclarda yetisir. kabugunu disle filan kirmaya kalkisanlar icin ucuza takma dis bulunur. tazeyken de guzel olur, ama kurutularak yenilmesi raconudur.