cervikal lordoz düzleşmesi

entry3 galeri0
    3.
  1. cervical color boyunluk kullanılmasını gerektiren durum.
    0 ...
  2. 2.
  3. cervical vertebraların doğal açısını kaybetmesi. sözlük yazarlarını bekleyen tehlike.
    0 ...
  4. 1.
  5. boyun düzleşmesidir ve boyun fıtığı başlangıcıdır. özellikle çağımız hastalıklarından biridir diyebiliriz.çünkü boyunu öne uzatarak sürekli monitöre bakmak , kitap okumak gibi eylemler boyun omurgasının anatomik yapısında değişiklik meydana getirmektedir. Özellikle bankacılarda , el işi ören bayanlarda , dokuma tezgahında çalışanlarda ve kahvehane gibi yerlerde sürekli kağıt oyunu oynayanlarda sıça görülmektedir.
    Yandan bakıldığında boyunda öne doğru bir yuvarlanma vardır. bu durum ; normal anatomik yapıdaki her insanda görülen bir durumdur. ancak ; kireçlenme , boyun fıtığı , travmalar , sinir damarlarında sıkışma , yanlış yastık kullanım gibi bazı durumlarda , boyun kaslarının kasılması neticesinde boyundaki bu konveks tipteki yapı bozularak, düz bir hale gelir. yandan bakıldığında boyun omurları bir cetvel gibi dümdüz görünür…. bu görüntüye "cervikal lordoz düzleşmesi " veya " boyun düzleşmesi " denir. boyun düzleşmesi tek başına bir hastalık değildir. boyunda meydana gelen bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan klinik ve radyolojik bir belirtidir.
    boyun ve sırt ağrısı ile birlikte baş ağrısı , kulaklarda çınlama , uğultu , baş dönmesi , mide bulantısı , uyku bozuklukları birlikte ya da tek başına kol ağrısı da olabilir. Hatta, arkada kürek kemiği alt hizasına, önde göğüse vuran ağrılar oluşabileceğinden, hastalar kalp hastası olduklarını zannedebilirler. Doktorlar da kalp yönünden ileri tetkiklere baş vurabilirler.bazen mevcut kireçlerin omurlar arasından çıkan sinir damarlarına basınç yapması neticesinde sağ veya sol kol ve bazen her iki kolda ağrı uyandırabilir , derin nefes alırken sırtta ağrı olabilir..
    Birçok hastalıklar gibi erken teşhis konulması önemlidir. Uygun bir tedavi programıyla hastalık kontrol altına alınabilir.
    Tedavide; hastanın eğitimi, ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz yer almaktadır.Hastaların şikayetleri fizik tedavi ile tamamen geçse bile, günlük yaşantısı düzenlenmeli ve ağrıyı azaltan ve artıran durumlar kendisine hatırlatılmalıdır:
    1. Ağırlık kaldırmaması,
    2. Ağır işler yapmaması,
    3. Ters hareketlerden kaçınması
    4. Ortopedik boyun yastığı kullanması
    5. Orta sertlikte bir yatakta yatması,
    6. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaması,
    7. Mesleğine göre nasıl hareket etmesi gerektiği,
    8. Ağrıları tamamen geçse bile egzersizlerini hergün düzenli olarak yapması gerektiği vurgulanır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük