israil merkezli bir şirket olan NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus (casus yazılım desek yanlış olmaz) gelmiş geçmiş en tehlikeli casus yazılımlarından biri olarak kabul ediliyor. Sadece tek bir mesajla yüklenen bu program, kurbanın ruhu bile duymadan telefonundaki bütün bilgilere erişilmesine olanak sağlıyor. Cihazdaki mesajlar, videolar, e-postalar, mikrofon ve hatta kamera lokasyon bilgileri bile yazılımı yükleyen kişinin eline geçiyor.
bu yazılımı daha da geliştiren israil'li güvenlik firması artık yollanan bir mesaj mail'e tıklama ile bu yazılım telefona yüklenmesini bir adım öte götürerek, sadece hedef alınan cep telefonunun numarasını bilmek veya imei numarasını bilmek ile telefonu ele geçirebiliyor.
bu casus yazılım bilinen tüm antivirüs programlar tarafından belirlenemiyor ve engellenemiyor.
bu yazılımdan kurtulmanın tek yolu telefonu kırıp atmak.
iddialar arasında bu yazılımı satın almak 500.000 dolar olup, her 10 kişinin telefonu için de 650.000 dolar ödemeniz gerek.
konuyu dünyanın önde gelen gazeteci basın kuruluşları konuyu yayınlıyor.
meşhur fıkra vardır, bir isveçli bir iranlı bir ingiliz bir türk gemide yolculuk ederken...
yok lan konu bu değildi, özür dürterim.
bir amerikalı bir avrupalı bir çinli bir hintli bir israil'li gemide yolculuk yaparken sohbet ederler.
amerikalı, bizim meşhur iphone telefonumuz var, google arama motorumuz, windows ios vs işletim sistemlerimiz var diye övünür.
hintli, bizim dünyaca ünlü yazılımcı bir gençliğimiz var. bizim gençliğimiz beyin göçümüz olmasa sizler alfabe bile yazamazsınız der.
çinli, biz olmasak bunları kullanacak telefon bilgisarayları rüyanızda bile göremezsiniz der.
avrupalı, bizim pazarımız olmasa siz bunları üretecek işçilere maaş bile veremezsiniz der.
sessiz sedasız oturan israil'liye sorarlar, sen neden susuyorsun sizin meşhur övünecek bir şeyiniz yok mu derler.
israil'li gayet rahat, biz sizin tüm bu dediklerinizi alır paket yapar elinize veririz siz de çöpe atarsınız der.
edibüdü: konunun daha iyi anlaşılması için fıkrayı anlatayım da herkes anlasın.
bir isveçli bir iranlı bir ingiliz bir türk gemide yolculuk ederken övünmeye başlarlar.
isveç'li: bizim dünyaca ünlü güzel kızlarımız var. bu kızlarla istediğimiz ülkede ajanlık yapar bilgi toplarız.
iran'lı: bizim de dünyaca ünlü acem halımız var. bu halıyı satar istediğimizi alırız.
ingiliz: bizim de dünyaca ünlü politikamız var. bu politika ile her ülkeyi istediğimiz gibi yönetiriz.
garip garip duran türk'e sorarlar, sizin neyiniz var?
türk: valla bizim öyle ahım şahım bir şeyimiz yok. yalnız; o güzel isveç kızlarını ingiliz politikası ile kandırıp acem halısı üzerinde zikeriz der.
israil'in gücünü anladınız mı?
bir ara abd'de özellkle güvenlik açığı yüzünden facebook kurucusu mark zuckerberg davalarına (israil'in kazık attığı) ve edward snowden konularına değinmek lazım.
dünyada ki tartışmalara bakarsanız aslında konu sadece cep telefonu değil.
malum, cep telefonları aynı zamanda bir bilgisaray işlevi görüyor.
örn: sadece cep telefonu değil, bilgisarayda cep telefonunda kullandığınız bazı (whatsapp facebook vb) sosyal platformları kullanabiliyorsunuz. özellikle whatsapp kullanırken telefonunuz bilgisaray entegre vaziyette oluyor.
cep telefonlarını bilgisaraylara bağlayabiliyorsunuz. dosya veri aktarımı paylaşımı yapabiliyorsunuz.
aynı zamanda wi-fi paylaşımı yapabiliyorsunuz.
bu casus yazılımlar bilgisaraylarınıza da geçiyor mu?
bilmiyoruz.
şu an hiç bir işletim sistemi ve programlar uygulamaların güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları bu casus yazılımı fark edecek önleyecek uyarı verecek fark edecek yapıda değil.
cep telefonu ile eşleşmiş bir bilgisaray tablet bu casus yazılıma karşı tam anlamıyla savunmasız.
israil'li nso group bu yazılımı terör önleme güvenlik amacıyla sadece devletlere sattığını açıklıyor ve ulusal güvenlik gerekçeleriyle gizlilik anlaşmaları yüzünden yazılım hakkında hiç bir bilgi vermiyor.
2016 yılında çekilen film ve filme konu olan prizma projesi denen yazılım, şimdi düşünün...
filmde konu olan abd de olan prizma projesi adı verilen yazılım ile şu an tartışılan pegasus projesi denen yazılım aynı tarihlerde fark edildi.
2016 da ortaya çıkan kaç yıldır kullanılıyor öncesi bilinmeyen ve şimdiye kadar israil tarafından geliştirilen casus yazılım.
aradan geçen 5 yıl ve bu yazılım ne seviyede gelişmesi hangi boyutta siz hesap edin.
bu sırada, abd yasal mevzuatlar ve denetleme hesap verme basın kongre yüzünden böyle pisliklerinin laboratuvarı deneme sahası kaynağı olarak israil'i görür.
tıpkı silahlarını denemek için atış poligonu olarak ortadoğu'yu uzak doğuyu gördüğü gibi...
bu sırada, aşıya karşı çıkan amerika bize chip takacak diyen beyinsizler; amerika senin götüne neden chip taksın, neden aşı yapsın?
elinde telefon bilgisaray tablet kullandığın internet özelliği olan tv vb aygıtlarla zaten seni lokasyon olarak nerede olduğunu ne konuştuğunu düşündüğünü yapacağını her şeyini görüyor izliyor.
üstelik sen bunun için amerika israile para ödüyorsun.
kendini öldürtmek için kiralık katil tutman gibi.
Edward Snowden, Pegasus casus yazılım teknolojisinin yaygın kötüye kullanımı ve küresel sonuçları hakkında acil bir analiz için Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard ve Guardian'ın soruşturma başkanı Paul Lewis ile canlı yayındaki etkinliğini bir izleyin.
Yurt içinde tek tük haberler bu konuda var ama Dünya'nın önde gelen basın yayın kuruluşları şirketleri adeta bu casus yazılımlar yüzünden hasar raporu çıkarmak derdinde.
Çalışanlarının cep telefonu (cep telefonu ile tablet notebook vb iletişim araçlarının entegre edilmesiyle casus yazılımın 4g-internet vasıtasıyla diğer iletişim araçlarına da sızma ihtimaline karşı) ticari ve teknolojik sırlarının güvencesi hakkında şüphe duyduklarından şirketler devlet idaresi geniş bir tarama araştırma içinde.
Söz konusu olan ve sızma iddiaları (artık iddia olmaktan çıkmış) olan kişi yapılar hasar raporu çıkarmak için çalışıyor ama bu casus yazılım henüz herhangi bir antivirüs casus yazılımlara karşı güvenlik duvarı gibi bir koruma tarafından tespit edilemediği izi sürülemediği için klasik yöntemlere göre ilerlemekte.
Dünya basınında tartışmalar sonunda israil merkezli NSP Group'a bir darbe de Amazon'un Web Services tarafından geldi. Amazon, şirketin fişini resmen çekti.
Paniğe gerek yok. Ben boktan Huawei telefon kullanıyorum. Zaten tüm bilgilerim çin tarafından bir güzel biliniyor. Tik tok kulananların tüm bilgileri yine çinde saklanır.
Zoom kullanırsan ruslar donunun rengini bilir.
Abd zaten biliyor.
Geriye israil kalmıştı.
O da bilsin çokta sikimde.
ifşa olacak hiç bir şeyim yok.
Zaten bilen biliyor.
Bu casus yazılımı yapan israil Şirketine en çok tepki gösterenlerden biri de şüphesiz Almanya’ydı.
Özelliğin dünyanın dört bir yanındaki baskıcı devletler tarafından manipüle edilebileceğini savunan Almanya'nın uzun süredir tüm dünya için büyük bir tehdit olan Pegasus casus yazılımını kullandığı ortaya çıktı.
Gelen bilgilere göre Almanya Federal Kriminal Polis Dairesi (BKA), israil merkezli özel bir şirket olan NSO tarafından dünyanın dört bir yanındaki bazı hükümetler için geliştirilen, casus yazılım Pegasus’u 2019 yılından itibaren kullanıyor.
Hatta ülkenin 2017 yılında da Pegasus yazılımına erişim sağlamak için görüşmeler gerçekleştirdiği, ancak yazılımın işlevleri ile ilgili endişeler nedeniyle görüşmelerin başarılı olmadığı kaydedildi.
Bunun üzerine yaklaşık iki yıllık dönemde kendi casus yazılımını geliştirmek için mesai harcayan Alman polisi, girişimlerin başarısız olmasının ardından 2019 yılında NSO ile anlaşarak Pegasus’tan erişim satın aldı.
Özellikle Android ve iOS gibi işletim sistemlerinde üreticilerin henüz keşfedemediği ‘’Sıfır gün’’ olarak adlandırılan güvenlik açıklarından yararlanan Pegasus ile bugüne kadar siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve ünlü kişiler de dahil olmak üzere binlerce kullanıcının hedef alındığı biliniyor.
Ancak Alman polisinin Pegasus yazılımını ne sıklıkla veya kimlere karşı kullandığı ise şu an için merak konusu.