'cehennemde ateş yoktur biz buradan götürürüz' demiş bi islam düşünürü.tersinden düşünürsek cennete gideceksek te şarabı manitayı burdan mı götürücez diye düşünmüştüm ilk duyduğumda.
bir hahamla tanrı cennet ve cehennem hakkında konuşurlarken, tanrı haham a "gel sana cehennemi göstereyim" der ve hahamı geniş, yuvarlak bir masanın olduğu bir odaya götürür. masanın etrafında ki insanlar açlıktan ölmek üzere, aç ve sefildirler. masanın ortasında ise müthiş güzel kokan dev bir tencere dolusu yemek vardır. ancak masanın etrafındaki herkes olabildiğine uzun saplı kaşıklar tutmaktadırlar. kaşıklar yemeğe yetişse de, tutanların kollarından uzundur ve aldıkları yiyeceği bu yüzden ağızlarına götürmeleri imkansızdır. hepsi açtır. haham bu oda da insanların çektikleri acıyı anlar ve üzülür...
tanrı "şimdi de sana cenneti göstereyim" der ve haham ı ilkinin aynı olan başka bir odaya götürür. aynı devasa masa ve masanın ortasında aynı devasa tencere vardır. insanlar yine aynı şekilde uzun saplı kaşıklarla masanın etrafında oturmuşlardır. ancak burda ki herkes iyi beslenmiş ,mutlu, kahkahalarla sohbet eden insanlardır.
haham şaşırır, nasıl olduğunu anlayamaz.
tanrı şöyle bir açıklama da bulunur;
"bu çok basit, ama belirli bir beceri gerektiriyor. bu oda dakiler birbirlerini doyurmayı öğrendiler." *
tanrı da orada oturuyorsa (ki öyle tahmin ediyorum) bir beş dakika da olsa uğramak isterim. kendisine söyleyeceğim iki lafım var. yoksa ben yerimi biliyorum.
cennet tasavvurları sadece dinlerde karşımıza çıkmaz. başlarda dünyayı asla ideal haline getiremeyeceğini düşünen insanlar dinler ile cenneti düşlemişler böylece ölüm korkusundan da sıyrılmışlardır.
ancak dedik ya, sadece dinler bu tasavvuru kurmamışlardır, 20.yy'ın başlarına damgasını vuran ideolojiler de bu düzlemde düşünmüşlerdir. komünizm ve faşizm (teorik olarak yanlış ama faşizme nasyonel sosyalizmi de katarsak) gibi iki baskın ideoloji cenneti dünyada bulunabileceği düşüncesine inanmıştır.(yahut inandırmış) bu baskın ideolojiler çıkar sahiplerinin elinde cennete ulaşma gayesi ile istismar edilmiştir.
lakin, başlarda baskın görünmeyen oysa insan hayatına organik olarak (kanımca) totaliter akranlarından daha çok işleyen kapitalizm de cennet tasavvuru yapmaktan uzak duramamıştır. totaliter ideolojiler gibi 'güzel günler göreceğiz yoldaşlar, canlar' şeklinde gaz vermemiş ancak 'zaten cennet elimizdedir' gibi aldatmacalarla alışverişi, tüketmeyi cennet yapmıştır. artık şarap ırmaklarının aktığı, hurilerle pompadan pompaya kpşacağımız cennet uzaklardadır, chip para ve shop milleri ile süslü bir cennet yakınımızdadır.
sanıldığı gibi sadece erkeklerin düşünülmediği , kadınlar için de gılman denilen cennet erkeğinin olacağının rivayet edildiği yer.*
[ayrıca fena mı olur ahirette sözlük ahalisi olarak cennet zirvesi yapsak.bizden önceki asırlarda yaşayan insanları yazar yapsak. mesela adem ve havva'yı.muhakkak anlatacakları çok şey vardır.]*