daha iyi bir yer olmazdı. zira aynı mantıkla (bkz: cehennem korkusu olmasa dünya nasıl bir yer olurdu) şeklinde sorarsak, sözde cehennem korkusu olan insanların, bir diğerine dünyayı nasıl zehir ettiğini görürüz.
Cennet gibi bir yer olurdu. Cennet vaadi olmasaydı dindar insan olmaz. Bunun neticesinde din savaşları çıkmaz, insanlar din tercihleri yüzünden kendini bir savasın tarafı bulmazlardı.(ortadoğuda ki mezhep çatışmaları) dolayısıyla savaş olmadığı için dünya şimdiye kıyasla daha iyi bir yer olurdu.(savaşlarin tek nedeni dindir demiyorum, din sadece yelpazenin bir rengi)
suçu tutan devlettir. kanunlarla bunu yapar. yani hadi herkes cennete inanıyor diye değil. devletten korkuyor diye suç işlemiyor. pek değişen bir şey olmazdı. sonuçta suç denen şeyi işlemek sonunda ceza var diye kötü. yani cezadan korkuyor insanlar o yüzden işlemiyor.
iyiliğin, ibadetin mükafatı olarak bize sunulan cennete gitme ihtimalimiz olmasaydı dünya daha iyi bir yer olur muydu?
insanların cennete gitmek için neler yaptığını düşünüyorum. hac, namaz, oruç, zekat, iyilik yapmak, kötülük yapmamak... bunları tek tek incelemek istersek bence çok da pozitif sonuçlarla karşılaşmayız. hacca gidip gelenler ruhlarını temizlemişler midir? nefislerinden arınmışlar mıdır? hac, namaz ve oruç topluma faydası olan ibadetler değillerdir. insanın kendi içinde allah'a yönelmesine yarayan edimlerdir. ve insanda yol açması gereken ilerleyişe sebep olduğunu sanmıyorum. örneğin oruç tutuyoruz. amacımızın açların, fakirlerin halinden anlamak olduğunu öne sürüyoruz. peki iftar vakti gelip ezan okunduğunda ne yapıyoruz? oruç tutmadığımız günde bile yemediğimiz kadar yiyip içiyoruz. hangi fakirin, açlıkla imtihan edilenin böyle bir lüksü var? güya nefsimizi terbiye ediyoruz. ezan vakti geldiğinde gözü dönen bir nefis... belki de insanlığa en büyük faydası olan ibadet olan zekatı vereni duyanınız var mı? öyle kolay kolay vaz geçmeyiz bizim olandan. bizim onlar. dünya fani ya, kefenin cebi yok ya; bunlar lafda inandığımız tümceler.
zaten cennet vaadi olsa da olmasa da insanlığa faydamız çok az. bu vaad olmasaydı da samimi olmadığımız sürece bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. belki sırf iyilik olsun diye iyilik yapmalıyız. insanın gün içinde kötülük yapması için bir çok fırsat çıkıyor karşısına; iyilik yapmak için ise çok az. bu fırsatlar çıktığında pragmatizmden uzak olarak iyilik için iyilik yapabilmeliyiz. insanlık olumlu bir kelimeyse olması gereken budur.