çok hoş bir sese sahip olan müzisyen. solo tekniği örnek alınası, ortaya koyduğu melodilerle tapılası bir bestekardır. (sololardaki armonilere dikkat!)
kanımca ne teknik bilgi ve beceride ne de yaratım sürecinde arif susam'ı geçemeyen, her zaman onun gölgesi altında ezilen bir sanatçıdır. çünkü arif susam klavyeye hakimiyetinin yanı sıra, engin müzik bilgisi ve jordan rudess, kevin moore gibi yetiştirdiği öğrencilerle de adından her daim sözettirmiştir. bir demecinde de bachtan esinlendiğini dile getirmiş ve böylelikle müzikalitesinin sırrını da bir nebze olsun gözler önüne sermiştir.
çok damar ve ağlatan şarkıları da olan fantezi müzik sanatçısıdır.
sevgiyi bilmiyorsan suç bende mi neyleyim?
sevmedin bırakmadın adam gibi seveyim.
seven çeker acıyı sevmeyen ne bilsin.
bana aşktan söz etme
sevmek kim sen kimsin?
Halkın büyük kısmı tarafından sevilen, yıllarını sanata adamış tam bir sanatçı.Diğer sanatçılar gibi çok göz önünde olmamasına rağmen 1980li yıllarda yaptığı şarkılar bile sevilerek dinlenilmektedir.
arabesk taverna karışımı damar şarkılarıyla 90lar gençliğinin büyük kısmını etkilemiş olan taverna müzisyeni.o dönemlerde oğlanlar lisede kızları ayartmak için yahut bunalıma girmek için arşivlerindeki cengiz kurtoğlu kasetlerini yahut özel dolum karışık cengiz kurtoğlu kasetleri doldurtup kıza takdim ederdi.ahh ne güzeldi o günler.eskisi kadar pek tutulmayan bir abimizdir.hafiften tarz değiştirmesi ve müzik işinde pasif kalması bunun sonucu olabilir.ama bu sonucun başlıca nedeni ülkemizde ve dünyada yozlaşmasıdır.cakkıdı cakkıdılar,lololoar,o şimdi askerler,bombabombalar,fiftisentler,mafya bozuntusu rapçiler,milliyetçi takılan amerikan zenci aksanıyla konuşan türk rapçiler,para için arabeskle rock müziği sentezleyip iki müziğide katledenler,teknocular,şunlar bunlar vs..dir.ayrıca kendisi sinan özen gibi ismail türüt'ün tarabya da uşaklar etilerde yumuşaklar deyiminde tarabya tarafında yer almaktadır.
kendi kendini yenilememeyesi, ya da taverna müziğinin, 80lerin ortaları, 90ların başları kadar popüler olmaması, eski şarkılarının belki de daha iyi olması nedeniyle artık eskisi gibi tutulmayan, yine de, yapmış olduğu ya da yaptığı şarkılarıyla her zaman hatırlanacak, klavye hakimiyetini bilmesem de, arif susam'dan da daha iyi sese sahip, en güzel de unutulan albümü olan, artvin arhavi'li şarkıcı sanatçı. 1959 doğumlu olup, daha önce birçok iş yapmış, en son çaykur rize fabrikası'nda işçi iken keşfedilmiş ve de buralara kadar gelmiştir. ama yine de her nasıl kendi içerisinde gruplanan şarkıcılar gibi onun da filmleri birbirinden berbattır. ne ümit besen'in, ne arif susam'ın ne de nejat alp'in elle tutulur bir filmi varken, aynı şekilde cengiz kurtoğlu'da maalesef sabun köpüğü filmlere imza atmıştır...
babadir. hastasiyiz. turkiye'nin hatta ne turkiye'si lan dunyanin yetistirdigi en buyuk muzik, arabesk dehasi. bir felsefedir o, bir hayat bicimi..buda gibi bisey..cengizizm..
''yağmur'' şarkısı dinlenilebilite bakımından iyi olan bertuğ cemil kişisinin eskiden de simdi de arkasında duran kişisi, albümünü derlemiş toplamış kişisi. ***
gençlik yıllarımızda bizi bizden alan aşk şarkılarıyla ünlenmiş taverna şarkıcısı, piyanist şantör. Romantizmin dibine dibine vurmamızda en önemli rollerden birini üstlenmiştir.
(bkz: seksenli yıllar)