cenaze namazı

entry38 galeri3
    38.
  1. 37.
  2. 36.
  3. 35.
  4. Allah rahmet eylesin, her canlı birgün ölümü tadacaktır.
    0 ...
  5. 34.
  6. Sağ kullağa okunan ezan ı Muhammet'in namazıdır.
    Mümin ya da mümine kişi için yerine getirilmesi gereken son görev.
    1 ...
  7. 33.
  8. 32.
  9. Cenaze namazı, vefat eden din kardeşlerimiz hakkında duâ olmak üzere bir farz-ı kifâyedir.

    Cenaze namazının kılınması için aranan şartlar şunlardır:

    Ölenin müslüman olması. Müslüman olduğu bilinmeyen, bu hususta hâli gizli olan kimsenin Cenaze namazı kılınmaz. Ölenin müslüman olduğuna muteber şâhid ve delil lâzımdır .

    Ölünün yıkanarak temiz kefene sarılmış olması.
    Ölünün, imam ve cemaatin önünde olması.
    Ölünün tamamının veya bedeninin çoğunun mevcut olması. Eğer bedeninin çoğu gitmiş veya başsız olarak yarısı varsa namazı kılınmaz, yıkanmaz. Bir beze sarılarak gömülür.

    Cenaze Namazının Kılınışı

    Cenaze namazı dört tekbir ve kıyâmla edâ edilir. Bu namazda secde ve rükû yoktur.

    imam, ölünün göğsü hizasında durur. Cemâat da arkasında saf tutar. Cemâata ölünün erkek veya kadın olduğu duyurulur, ona göre niyet edilir. Yâni "Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hâzır olan imâma" diye kalben niyet edip imamın arkasından tekbir alınır. ilk tekbiri alırken eller kulak hizâsına kadar kaldırılıp göbek altında bağlanır, Sübhâneke, "ve celle senâüke" ile okunur.

    Bundan sonra eller kaldırılmadan ikinci bir tekbir alınır. Bu tekbirleri imam âşikâr, cemâat ise gizli alır. "Allâhumme salli ve Allâhumme bârik..." okunur. Bundan sonra üçüncü tekbir alınır ve Cenaze duâsı okunur.

    Cenaze duâsını bilmeyenler burada "Allâhumme innâ nesteıynüke..." yi yâni kunut duâsını veya duâ niyeti ile Fâtiha-i şerîfeyi okurlar. Daha sonra dördüncü tekbir alınır, eller yan tarafa bırakılıp selâm verilir.

    Üçüncü tekbirden sonra okunacak Cenaze duâsı:
    بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
    ٱَللّٰهُمَّ ٱغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَآئِبِنَا وَكَبِيرِنَا وَصَغِيرِنَاوَذَكَرِنَا وَاُنْثَانَا ٱَللّٰهُمَّ مَنْ اَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَاَحْيِهِ عَلَى ٱْلاِسْلاَمِوَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّنَا عَلَى ٱْلاِيمَانِ وَخُصَّ هٰذَا ٱلْمَيِّتَبِٱلرَّوْحِ وَٱلرَّاحَةِ وَٱلرَّحْمَةِ وَٱلْمَغْفِرَةِ وَٱلرِّضْوَانِ ٱَللّٰهُمَّ اِنْ كَانَمُحْسِنًا فَزِدْ فِى اِحْسَانِهِ وَاِنْ كَانَ مُسِيئًا وَتَجَاوَزْ عَنْهُ وَلَقِّهِٱْلاَمْنَ وَٱلْبُشْرٰى وَٱلْكَرَامَةَ وَٱلزُّلْفٰى بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ ٱلرَّاحِمِينَ

    "Allâhummağfir lihayyinâ ve meyyitinâ ve şâhidinâ ve gâibinâ ve kebîrinâ ve sağîrinâ ve zekerinâ ve unsânâ. Allâhumme men ahyeytehû minnâ feahyihî alel islâmi ve men teveffeytehû minnâ feteveffehû alel îmâni ve hussa hâzelmeyyite (*) birravhi verrâhati verrahmeti velmağfireti verrıdvân. Allâhumme in kâne muhsinen (**) fezid fî ihsânihî ve in kâne müsîen fetecâvez anhü ve lakkıhil' emne velbuşrâ velkerâmete vezzulfâ birahmetike yâ erhamerrâhimîn." (***)

    (*) Kadın ise "hâzihil meyyite" denir.
    (**) Kadın ise "in kânet muhsineten fezid fî ihsânihâ ve in kânet müsîeten fetecâvez anhâ ve lakkıhel'emne" denir.
    (***) Mânâsı: Allâh'ım! Bizim dirilerimizi, ölülerimizi, hâzır ve gâib olanlarımızı, büyüklerimizi ve küçüklerimizi, erkeklerimizi ve kadınlarımızı afv ü mağfiret buyur. Yâ Rabb! Bizden yaşattıklarını islâm üzere yaşat. Bizden öldürdüklerini iman üzere öldür. Bilhassa bu ölüyü kolaylığa, rahatlığa, mağfirete, rızâna erdir. Yâ Rabb! Eğer bu ölü, muhsin ise ihsanını artır; ve eğer yaramaz bulunmuş ise affet. Kendisine emniyet, beşâret, kerâmet ve kurbaniyet nasib buyur, rahmetinle, ey erhamerrâhimîn."

    Cenaze erkek çocuk ise, yukarıdaki duâ "alel îmâni" den itibaren şöyle okunur: "Allâhummec'alhü lenâ feratan vec'alhü lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhum-mec'alhü lenâ şâfian ve müşeffean."

    Cenaze kız çocuk ise, yukarıdaki Cenaze duâsı "alel îmâni" den itibâren şöyle okunur: "Allâhummec'alhâ lenâ feratan vec'alhâ lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhummec'alhâ lenâ şâfiaten ve müşeffeaten."

    Mühim Hatırlatma

    Bir çok kimseler, Cenaze namazının dördüncü tekbirinde, ya hiç ellerini bırakmadan selâm vermekte veya sağ tarafa selâm verince sağ elini, sol tarafa selâm verince de sol elini yana bırakmaktadır.

    Bu hareketlerin her ikisi de yanlıştır. Doğrusu, dördüncü tekbiri aldıktan sonra her iki eli yana bırakıp selâm vermektir. Çünkü kendisinde sünnet olan bir zikrin bulunduğu kıyamlarda eller bağlanır. Sünnet olan bir zikrin kalmadığı kıyamlarda ise, eller bağlanmaz, yana salınır. (Dürer, 1/ 53)

    Cenaze namazı içinde imam açıktan "Allâhu Ekber" diye tekbir aldıkça bazı kimseler kafalarını kaldırmaktadırlar. Bu da yanlış ve tehlikeli bir harekettir. Doğrusu, ne kafa ile ve ne de başka bir azâ ile namaz müddetince hiçbir harekette bulunmamaktır.

    Cenaze namazı kılınıcak yer veya ayakkabı temiz değilse, ayakkabıyı çıkarıp üzerine basmalıdır.

    Kaynak: Muhtasar ilmihal (Resimli Namaz Hocası) 67. Baskı, Hasan Arıkan
    1 ...
  10. 31.
  11. "sen jack daniels'ı seversin ama cenazene ayran kolisi gelir" ve "düğünde yanınıza yaklaşıp "hadi bakalım sıra sende" diyen yaşlılara cenaze namazı için toplanılan vakit yanlarına ilişip aynı cümleyi söyleyin" esprilerini hatırlatan namaz olup secde (diz üstü oturma) etmeyi gerektirmeyen lakin birkaç cenazeye özel dua 'yı bilmeyi gerektiren namazdır. hanefi mezhebine göre cenaze namazını görünce katılmak vaciptir . (vacip:farz gibi bişi ama daha hafifi). farz:dinen yapılmadığı durumda tanrı tarafından cezalandırılmak gereken durum.
    0 ...
  12. 30.
  13. 29.
  14. nerede okuduğumu hatırlamıyorum,

    "doğduğunuzda kulağınıza okunan ezanın namazıdır." diyordu.
    2 ...
  15. 28.
  16. orda da gülersem çok pis dayak yiyeceğim dini uğurlama ayinidir.

    o değil de kendimin cenaze namazına yetişemezsem çok ayıp olacak.
    0 ...
  17. 27.
  18. ölü yakınlarının moralini daha da bozmaya yarayan ceset ayini.
    0 ...
  19. 26.
  20. Özü dua olan namazdır. Kimisi abdeste bile gerek yok der. ne derece doğrudur bilinmez.
    0 ...
  21. 25.
  22. adı namaz . ne rukusu ne secdesi vardır . çoğunluk imam 1 dakikada bitirir.
    0 ...
  23. 24.
  24. En kolay kılınan namazdır. (bkz: Namaz)
    0 ...
  25. 23.
  26. intihar edenlerin de kılınmaması söylenen namaz. ama intihar bile etmişse mefta yine de bizim toplumumuzda kılınır.
    1 ...
  27. 22.
  28. alevilerde kılınmaz. cenaze cem evinden kalkar.
    1 ...
  29. 21.
  30. Akşam ana haber bültenlerinde izledim; gördüğüm en eğlenceli cenaze namazıydı: http://galeri.uludagsozlu...enaze-namaz%C4%B1-354595/
    0 ...
  31. 20.
  32. ateistlerinde öğrenmesi gereken namazdır ki bir yakını öldüğü zaman bön bön bakmasın etrafına bişeylerin farkında olsun.
    0 ...
  33. 19.
  34. eğer Bir farz olmayıp, ölü için bir dua niteliğindeyse pekala müslüman olmayan birinin namazı da kılınabilir. Sonuçta müslüman olmayan birinin mezarına gittiğimizde dahi dua etmiyor muyuz?
    0 ...
  35. 18.
  36. birçok insanın yanındaki ne yaparsa onu yaptığı namazdır. abdestsiz kılınabildiğinden katılması da kılması da kolaydır..
    0 ...
  37. 17.
  38. Her ezan ve kametin namazı vardır doğarken kulağa okunan ezan ve kametin namazıdır cenaze namazı.
    0 ...
  39. 16.
  40. kimine ibadet için kimine ise adet yerini bulsun diye yapılandır.
    0 ...
  41. 15.
  42. izmirde cenaze namazı kılıyorum. tam namaza durucağım karşımdaki duvarda bir tabela ve üzerinde gayet manidar şu yazı: " cenaze namazı da bir namazdır, abdestsiz kılınmaz ! "

    din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri balondur, orda verilen eğitim din eğitimi falan değildir, laikliğe zeval etmez derken bunu diyoruz işte. kenan evrenden allah razı olsun, liselere bilmem nelere din dersi soktu da yeni nesiller biraz din öğrendi demek manasızdır. yok öyle birşey. aynı zamanda kenan evren liselere din dersi soktu , gerici , yobaz nesiller yetişti falan demek de manasızdır, öyle birşey de yoktur. boşa bağrışıp durmaya gerek yok.

    cenaze namazı demiştik değil mi. ve celle senaük..
    1 ...
  43. 14.
  44. ölmüş kişi için hala yeryüzündeyken yapılacak son şey.
    'ey kul kıl namazı etme dünya nazı sonra kılarız diyenin dün kıldık namazını'
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük