cemil meriç

entry564 galeri37 video3
    85.
  1. Ödülleri
    Umrandan Uygarlığa (1974) (Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü)
    Kırk Ambar (1983) (Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin Yılın Yazarı ödülü)
    1 ...
  2. 84.
  3. "Kopacaksın adsız ve ruhsuz kalabalıktan... ufuksuz iştahlarıyla yavan ve kendini beğenmiş insanlardan uzaklaş... yalnızlık mana dünyası fatihlerinin ortak kaderi...başkaları ne düşünür aldırma... Tanrı ne düşünüyor ona bak...Dahi hocasını iyi seçendir...Herkes dünyayı gördüğü gibi anlatıyor... ama görülen dünya aynı değil ki."
    demiş ve okuduğum her yazara, dinlediğim her şarkıya göre beni kategorize eden insanlara karşı davranışımı pekiştirmiştir. fikir babamdır.
    1 ...
  4. 83.
  5. 82.
  6. bir kelimeye bin anlam yüklediğim zaman, kendisine sesleneceğim büyük münevver.
    3 ...
  7. 81.
  8. hiç bir ''izm'' den taraf olmamasına rağmen hala bazı çevrelerce çeşitli kalıpların içine sokulmak istenen, Türkiye'nin 20. yüzyılda yetiştirdiği en önemli ve en bağımsız aydınıdır. Ayrıca mükemmel bir edebiyat eleştirmenidir kendileri yahya kemal'den ziya gökalp'e oradan nazım hikmet'e kaleminin değmediği yazar, şair yok gibidir.
    1 ...
  9. 80.
  10. katıldığı televizyon programında, şiirlerine "kartpostal şiirleri" diyen bir bayan şarkıcıya, "kart sensin postal da sana girsin" şeklinde eşsiz bir cevapla karşılık veren büyük insan.
    5 ...
  11. 79.
  12. 78.
  13. ''murdar bir hal'den muhteşem bir maziye kantlanmak gericilikse, her namuslu insan gericidir.''
    3 ...
  14. 78.
  15. "...spinoza 44 yaşında ölmüş, nietzsche 44 yaşında delirmiş. ben yolumu 44 yaşından sonra buldum."

    demiş muhterem.

    devam ediyor:

    "bir çagin vicdani olmak isterdim, bir çagin, daha dogrusu bir ülkenin, idrakimize vurulan zincirleri kirmak, yalanlari yok etmek, türk insanini türk insanindan ayiran bütün duvarlari yikmak isterdim. muhtesem bir maziyi, daha muhtesem bir istikbale baglayacak köprü olmak isterdim, kelimeden, sevgiden bir köprü. sanat düsüncenin, düsünce mukaddeslerin emrinde olmali. hakikat, mukaddeslerin mukaddesi.. hakikat ve sevgi."
    1 ...
  16. 77.
  17. 'ben ne sagin, ne solun kuklasiyim; ben, kendimin adamiyim' demiştir kendisi.
    3 ...
  18. 76.
  19. ''batıdan gelen hiç bir izm masum değildir''diyerek herşeyi ,yaşanan kavgaların nedenini bir cümlede özetleyen ,okumaktan gözlerini kaybeden büyük üstad, fikir adamı. ''Bu ülke'' adlı kitabını herkesin okunması gereken insan .
    3 ...
  20. 75.
  21. trt kanalında cemil meriç severlerin izlemesi gereken, kesinlikle tavsiye edeceğim belgeselinde kızı ümit meriç, ducane cündioğlu gibi takdir edilesi isimler cemil meriç' i anlatmışdır.
    3 ...
  22. 74.
  23. hakkında ateist,solcu vs. olmasına varana kadar pek çok efsanenin üretildiği türk-islam düşünce dünyasının önemli şahıslarından biri.
    3 ...
  24. 73.
  25. ESERLERi çeşitli kaynaklara göre şöyledir:

    ''ilk telif eseri Balzac üzerine küçük bir incelemeydi. Hint Edebiyâtı(daha sonra "Bir Dünyanın Eşiğinde" başlığıyla iki kez daha basıldı), Saint Simon- Ilk Sosyolog, Ilk Sosyalist-, Bir Dünyânın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Fâciânın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden irfana başlıca eserleridir. Bu Ülke (1974, 5 baskı), Umrandan Uygarlığa (1974, 2 baskı), Mağaradakiler (1978, 2 baskı), Kırk Ambar (1980), Bir Facianın Hikâyesi (1981), Işık Doğudan Gelir (1984), Kültürden irfana (1985). Balzac’tan yaptığı çevirilerin ilki 1943´te yayımlandı. Fransız edebiyatından yaptığı çevirilerin yanı sıra, Uriel Heyd’in Ziya Gökalp, Türk Milliyetçiliğinin Temelleri (1980), Thornton Wilder’in Köprüden Düsenler (1981) ve Maxime Rodinson’un Bati’yi Büyüleyen islâm (1983) adlı eserlerini de Türkçe’ye kazandırdı. iletisim Yayınları Cemil Meriç’in “Bütün Eserleri”ni toplu halde basarken, daha önce yayımlanmamış üç kitabını daha yayımlandı: Jurnal 1 (1992), Jurnal 2 (1993), Sosyoloji Notları ve Konferanslar (1993). “Bütün Eserleri” dizisinden “gözden geçirilmiş yeni baskı”sı yapılan kitaplar ise şunlardır: Bu Ülke (1983), Bir Dünyanın Eşiğinde (1994), Saint-Simon, ilk Sosyolog ilk Sosyalist (1995), Ümrandan Uygarlığa (1996), Mağaradakiler (1997), Kırk Ambar - Cilt 1 - Rümuz-ül Edeb (1998).
    ALDIĞI ÖDÜLLER
    Umrandan Uygarlığa (1974), Kırk Ambar (1983) isimli eserleriyle iki defâ Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Kırk Ambar adlı eseriyle "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin"Yılın Yazarı", Kayseri Sanatçılar Derneği'nce, "inceleme", Kültürden irfana adlı eseriyle, Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Fikir Eserleri" ödüllerini aldı.
    BASILMAYAN ESERLER
    Altın Gözlü Kız, (Çev.) iST. 1943. Kenan Mat. 184 s.
    Balzac, Honore de. Otuzundaki Kadın, Çev.
    Balzac, Honore de. Onüçlerin Romanı, Çev.
    Balzac, Honore de. Kibar Fahişelerin ihtişam ve Sefaleti. Çev.
    Hugo, Victor. (1802-1885), Hernani, Çev.
    Vilder, Thornton (Niven, 1897-1973), Köprüden Düşenler, Çev.
    Rodinson, Maxime, Batıyı Büyüleyen islam, Çev.
    Sosyalizm ve Sosyoloji Tarihinde Pierre Joseph Proudhon (1809-1865)
    Dillerin Yapısı ve Gelişmesi, (Hazırlayanlar, Cemil Meriç- Berke Vardar)''

    ifadelerinden bazıları şunlardır:

    “Her aydınlığı yangın sanıp söndürmeye koşan zavallı insanlarım: Karanlığa o kadar alışmışsınız ki yıldızlar bile rahatsız ediyor sizi! düşüncenin kuduz köpek gibi kovalandığı bu ülkede, düşünce adamı nasıl çıkar?”

    "Batı karşısındaki durumumuz, efendisinin ilaçlarını çalıp içen uşağın durumudur”

    "Düşünce adamı bir zümrenin emir kulu değildir. Hiçbir merkezden talimat almaz. Bir partiye bağlı olmayabilir. Ama tarihe angajedir. Yani vatandaş olarak vazifeleri vardır: Belli savaşları kabul etmesi, belli tehlikeleri göze alması lazımdır. Bir devrin şuuru olmak zorundadır o. Başlıca vazifesi: Bütün hakikatleri yoklamak, bütün yalanların maskesini yırtmak, kalabalığa doğruyu göstermek. Bazen yangın kulesindeki nöbetçi olacaktır, bazen engine açılan geminin kılavuzu. Sokakta insanlar boğazlanırken, düşüncenin asaletine sığınarak elini kolunu bağlamak, düşünceye ihanettir."

    "Gerici, ilerici... Düşünce hürriyeti bu mülevves kelimelerin esaretinden kurtulmakla başlar, düşünce hürriyeti ve düşünce namusu."

    "Kıt’aları ipek bir kumas gibi keser biçerdik. Kelleler damlardı kılıcımızdan. Bir biz vardık cihanda, bir de küffar...Zafer sabahlarını kovalayan bozgun akşamları. ihtiyar dev, mazideki ihtişamından utanır oldu. Sonra utanç, unutkanlığa bıraktı yerini, "Ben Avrupalıyım" demeğe başladı, "Asya bir cüzzamlılar diyarıdır."Avrupalı dostları, acıyarak baktılar ihtiyara, ve kulağına: "Hayır delikanlı", diye fısıldadılar, "sen bir az–gelişmişsin.Ve Hıristiyan Batı’nın göğsümüze iliştirdiği bu idam yaftasını, bir "nisân-i zîşân" gibi gururla benimsedi aydınlarımız.''
    2 ...
  26. 74.
  27. kitapları bilim ve sanat vakfı'ndan * %40 indirimli alınabilen yazar.
    3 ...
  28. 73.
  29. ölümünün 22. yılında rahmetle andığımız, yalnızlık insanı.
    2 ...
  30. 72.
  31. Ölümünün 22. yıl dönümü olan Yazar, düşün insanı.
    1 ...
  32. 71.
  33. sağ ya da sol kavramlarını aşmış; entelektüel bilgi birikimi, zekası ve üslubuyla aydın olma vasıflarını bünyesinde toplamıştır.
    1 ...
  34. 70.
  35. Hayatı baştan sona direniş, her şeye rağmen bir varoluştur kanımca.
    4 ...
  36. 69.
  37. yakın dostu kerim sadi tarafından kendisine kaside-i cemil isimli bir şiir yazılmış mütercim, münekkid ve mütefekkirdir.
    1 ...
  38. 68.
  39. "hakim ideoloji hakim sınıfın ideolojisidir" sözü ile geçmiş ve geleceğin özetini çıkaran büyük insan, takdir edilesi düşünür...
    3 ...
  40. 67.
  41. yıllardır sol retoriğin, yok sağa teslim edilemeyecek kadar değerli, yok sağ cemil meriç anlamz diyerek hayıflandığı, kalıplarla şekillenmiş beyinlerle kalıplara sığdırmaya çalıştıkları fikir işçisi. solun allameliği nerden geliyor diye sorası geliyor insanın.
    emin olun soldan, ahmet turan alkan veya dücani cündioğlu kadar cemil hocayı anlayacak isim çıkmayacaktır.
    5 ...
  42. 66.
  43. sağ cenaha terkedilemeyecek kadar değerli, kıymetli, mükemmel alim. hoş sağ cenaha terk etsek bile onlar zaten okumaz mesele bizim onu sahiplenmemiz.

    öğreteceği çok şey var.
    5 ...
  44. 65.
  45. entellektüel oluşu konusunda tüm fikir sahiplerinin ortak düşündüğü tek entellektüel. Konsensüstür cemil meriç.

    Anlaşılmaz ama eli öpülesi...
    6 ...
  46. 64.
  47. kendisini sol cenahın okumağı, sağ cenahın anlamadığını söylemiş ünlü sosyolog, düşünür, aydın, dil sevdalısı. okurken dikkat etmek gerekir zira sıkça hüküm verir.mutlaka okunmalı fakat okurken tartılmalıdır.şiir türünde örnekler vermesine karşın kendini şair olarak görmemektedir.

    kuşlara benzer kelimeler,
    odana dolarlar bir akşam,
    nereden gelirler bilinmez.
    kah çığlık çığlığadırlar,
    kah sesleri işitilmez.

    çiçeğe benzer kelimeler,
    turuncu erguvan beyaz.
    bir rüzgar sürükler hepsini,
    bulutlara güven olmaz.

    şeklindeki bir şiirin sahibidir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük