kabul etseler de etmeseler de alevilerin ibadethanesi.eskiden köylerde herhangi bir ev cem evi olarak kullanılabilirken şimdi ise vakıflar ve belirli kuruluşlar bu işi üstlenmiştir.
(bkz: şehirleşme)
kelime karşılığı olarak toplantı merkezi anlamına gelen ibadet hanelerdir. her geçen gün sayıca artmakla birlikte buna doğru orantılı olarak içerisinde yaşananlar göz önüne alındığında ibadethane sıfatından uzaklaşmaktadır.
1-alevilik inancında ibadet esnasında (türban değil!!,tülbent,örtü veya yöresel şeyler, dara duran görevli olan erkeklerde şapka (ama ördek burunlu değil)) baş kapalıdır.
2- cemevleri ibadethanedir ve buraya girilirken, ibadethaneye yakışır bir kıyafetle ve niyetle girilmelidir dışarda istediği gibi giyinen insanlar orda da aynı şeyi yapmaya çabalarsa ve buna tepki gelmezse (bel altı pantolon-dekolte t-shirt, gömlek (kadınlar için),capri veya benzeri pantolon sıfır kol vücuda yapışmış t-shirt vb. (erkekler için) bir başkasını rahatsız edecek derecede kullanılmış parfüm-deodorant, boya fıçısına düşmüşcesine yapılan makyaj(ne gerek varsa)...) orası sadece perşembeyi cumaya bağlayan akşamları ibadethane görevini görür ki bu sayılanlar o akşamlarda da yapılmaya başlandı.
3- insanın inanış olarak kendiyle aynı görüşte evlenmek istemesine diyecek yoktur ama o türlüinsanı bulmak için cemevlerini kullanmanın bi anlamı yoktur.
bunlar yapılmaya devam ederse ki artarak devam ediyor cemevleri o anadolu'da gizli gizli cem yapan alevi toplumunun sahiplendiği ibadethane olmaktan çıkan bir yer olacaktır.
diyanet işlerinin ibadethane olarak kabul etmediği*, sadece bir kültür merkezi olarak gördüğü, alevilerin ibadet mekanıdır.son zamanlarda sayıları tüm engellemelere karşın hızla artmaktadır.