sazla sözle deyişlerle ibadet edilmeye çalışılan 4 duvar arası.. hangi mezhepte var başka sazlı horunlu ibadet. mezhep demek yanlış ayrı bi ırklaşma gibi.
emeviler devrinde 1001 ay boyunca camilerde başta hazreti imam ali ve ehlibeyt'e sövüldüğü için camiilere gitmeyi reddeden alevi kardeşlerimizin bir araya gelerek allah'a ulaştıkları, ibadet, tefekkür ve istişare mekanıdır.
kimilerine göre ibadetevi gibi görünen ama ibadetle ile uzaktan yakından alakası olmayan evlerdir...
illa bir kavram gerekecekse bu evlere kültür evleri denilebilir.
gerçek ibadethanenin insanın kendisi olduğunu bilmeyenlerin ibadethane değil dediği yerdir.
insan neredeyse ibadethane oradadır. camiye gidince ibadethaneye gitmiş olmaz insan. cemevine gidince de ibadethaneye gitmemiş sayılamaz.
Günümüz Türkiye'sinin sığ beyinlerinin ibadethane diye kabul etmediği o mükemmel yer bu inanca tabi olmadığım halde ''benim kabem insandır'' sözüyle gönlüme taht kurmuş görüş sistemi aleviliğin merkezi...
ibadethane ise bile müslüman ibadethanesi değildir. 2 kere 2 dört. Bu kadar kişi toplanıp bir kere bile cemaatle namaz kılmamışsın , bırak cemaatle kılmayı , namazın esamesi bile okunmuyor. Hangi gerekçe ile ibadethane ilan ediliyor ?
ibadethane ise müslüman ibadethanesi değildir.
ibadethane değilse sıradan bir mekandır.
Bu gerçekler ortada dururken müslüman ibadethanesi olarak lanse edilmesi yanlıştır. Darılıp gücenmeyin ağalar.
Darılıp gücenen ağama : Namaz kılınan bir tane cemevi göster , şu mübarek Ramazanda teravih kılacağım. Cemaat olursak cemaatle kılacağım. Hatta kıldırırımda.
Niye var olduklarını anlayamadığım,orda yapılan ibadetlerin herhangi biyerde de gerçekleşebileceğini düşündüğüm alevi mekanlarıdır.Camiler bu ülkenin dini ibadethaneleridir.
Cem kelimesinin sözlük anlamı ''toplam, toplama''dır.Cem evi insanların bir araya geldiği , toplandığı ev anlamındadır. Aleviler için ibadethanelerdir.
ne olduğuna yalnızca alevilerin karar vermesi gereken ama devletin bu konuda üstüne azammış gibi yorum yapıp bir de yasaklama getirdiği mesele
(bkz: sorunun kökeni 1925lere dayanır)
cem evi'ne gitmiş * bazı vatandaşlarımızın türkü ve cümbüş evi olarak algılamasına karşın; cem evleri alevi yurttaşlarımızın inançları çerçevesinde ibadetlerini yaptıkları yerlerin genel ismidir.
Kuşadası'nda cami tarifesinin uygulanacağı yerlerdir. Belediye meclisinin bugünkü oturumunda cemevi yöneticilerinin "Diğer ibadethanelere uygulanan su tarifesinin, kendilerine uygulanması" yönündeki talebi görüşülmüş AKP, CHP ve bağımsız 13 meclis üyesi, camilerde uygulanan su tarifesinin cemevinde de uygulanmasını oy birliğiyle kabul etmiştir.*