amcabey, salomon, dede ile torun, akla kara, yeni zengin, dalkavuk gibi pek çok tipi sevdiren ''ilk simge tip'' karikatüristimiz.
ilklere imza atan bir sanatçıdır.
- günlük gazete karikatürcülüğünü deneyen ve yerleştiren ilk türk karikatüristimizdir.
- cumhuriyet dönemin'de ilk türk karikatür albümünü o yayınlamıştır.
- ilk çizgi film(animasyon)denemelerini o yapmıştır.
- ilk yazısız karikatür örneklerin de yine onun imzasını görmekteyiz.
-yurtdışında karikatür sergisi açan (ABD) ilk karikatüristimizdir.
NOT:öldüğünde gazetelerin ilk sayfalarında 1 yıl boyunca karikatür yayınlanmamıştır.
Cemal Nadir Güler, Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1902'de Bursa'da dünyaya geldi. Bursa Lisesi'ndeki öğreniminden sonra, bir süre tabelacılık ve resim öğretmenliği yaptı.
ilk karikatürleri, Sedat Simavi'nin 'Diken' adlı mizah dergisinde yayımlandı (1920). 'Akbaba' dergisine gönderdiği karikatürü ilgi çekince, 'Akşam' gazetesinden davet aldı ve istanbul'a yerleşti (1929).
Akşam'da günlük karikatürler çizmeyi 1943'e değin sürdürdü. Daha sonra Cumhuriyet gazetesine geçti. 'Resimli Dünya', 'Karikatür', 'Yücel' dergilerinde de karikatürleri yayımlandı.
Cemal Nadir, Türk karikatürünün resmin etkisinden uzaklaşmasına katkıda bulunması, karikatürde yerli tipler yaratması ve halka özgü mizah anlayışını karikatüre yansıtmasıyla, çağdaş Türk karikatürünün öncüsü kabul edilir.
Cemal Nadir'e değin Türk karikatüründe resim çizgisi kullanılıyor, tiplemelerde ve mizah anlayışında Fransız etkisi göze çarpıyordu.
Amcabey, Efruz Bey, Dalkavuk, Akla Kara, Yeni Zengin gibi yeni ve yerli tipleri, karikatürlerinde toplumsal olaylara yer vermesi, yerli özelliklere ağırlık vererek çizmesi, karikatürün yaygınlaşmasında önemli etken oldu.
Cemal Nadir, kendiden sonraki kuşağın yetişmesine de önemli katkılarda bulundu. Viyana Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik aldı, karikatürleri pek çok yabancı dergide yayımlandı.
Beş kişisel sergisinden özellikle ABD'de açtığı sergi büyük ilgi uyandırdı. Karikatürlerini 'Amcabey'e Göre', 'Karikatür Albümü', 'Akla Kara', 'Dalkavuk Karikatür Albümü' ve 'Amcabey Albümü' adlarıyla yayımladı.
Sadece çizerlikle yetinmedi, Ankara ve istanbul radyoları için de skeçler yazdı. 'Yüz Karası' adlı oyunu istanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi. En verimli çağında, daha 45 yaşındayken 27 şubat 1947'de aramızdan ayrıldı.
Ölümünden sonra Cağaloğlu'nda Akşam gazetesinin bulunduğu sokağa ve Bursa'da bir caddeye adı verildi. 1992'den itibaren adına Uluslararası Cemal Nadir Karikatür Yarışması düzenlenmeye başladı.
" gazetenin kadrosuna 1927 yılında eklenen diğer bir isim cemal nadir'dir. karikatürleriyle her gün akşam'ın birinci sayfasını renklendiren cemal nadir, aynı zamanda akşam'daki bu yeni uygulamayı hayata geçiren ilk çizerdir. günlük bir gazetede her gün düzenli karikatüre yer verilmesi babıali için de yeni bir deneyimdir. türk karikatürünün gelişmesinde ve gazetelerde yaşam laanı bulabilmesinde öncü bir rol üstlenen cemal nadir'i babıali'ye necmeddin sadak kazandırmıştır.
cemal " amcabey " tiplemesiyle gündemdeki olay, konu ve kişileri hicvetmeye başlamıştır. günümüz gazetelerinin ayrılmaz parçası haline gelen çizgi bantlarının türkiye'deki atası sayılabilecek " amcabey " karikatürleri genellikle dört kareden oluşmakta ve ikinci sayfanın alt bölümünde yayımlanmaktadır."
1942-1944 yılları arasında Amcabey adlı mizah dergisini yayınladı. Radyo için skeçler ve “Yüzkarası” adlı bir de tiyatro oyunu yazdı (1902, Bursa – 1947, istanbul)