Babacım. Beni meydana getiriyor, düşündürüyor, bir andan bir ana sürüklüyor. Gerçek sanatçı. Zaman ve durumu söyledikleriyle benim için yönetiyor. Her gün sesi kafamda dönüyor. Beni heyecanlandırıyor. Duruşu, sitili, jest-mimikleri, diksiyonu, mütevaziliği hayretler içinde bırakıyor. Sanatı tek başına değer, bir kültür barındırıyor. Bende Eşi benzeri bulunmayan bir tatminlik hissi yaratıyor.
mutluyken de senin şarkıların üzgünken, acılıyken de senin şarkıların aklıma geliyor. Gülhane'ye indiğimde de, vapurla kaşıya geçerken deniz köpürdüğünde de... bir arabanın içerisinde güzel bir kız gördüğümde de, iki sevgili birbirine veda ederken de...
ermeni olmasına rağmen ben ölünce sakın alkış yapmayın mezar toprağıma şarap dökmeyin islami usüllere göre fatiha suresi okuyarak defnedin diyen şahsiyettir. buda malum zihniyete kapak olsun.
sadece anne tarafından ermenidir, annesi tiyatro sanatçısı toto karaca'dır.
tok sesiyle tanınır. kerkük zindanı, ıslak ıslak gibi parçaları harika yorumlamıştır.
solcu kimliğiyle tanınmasına rağmen sonradan dindarlığa evrilmiştir.
barış manço ile sonradan dargın olmuşlardı, nedenini bilmiyorum. Husumet, barış mançonun kişiliğine yakıştıramadığım bir şey doğrusu.
Türkiye'nin açık ara barış Manço ile beraber en iyi anadolu rock sanatçısıdır.
Sesi mükemmeldir. Adam kaç yaşına geldi halen sesi gürdü.
Allah Rahmet Eylesin.
sesini, yorumunu, duruşunu çok beğendiğim şu an yiyin efendiler yiyin şarkısını dinlediğim şahsına mühasır bir ses rengine sahip sanaçtıdır. yalnız şöyle bi şey var, sevdiğim insanların birbirini sevmesi ben çok mutlu ediyor. bir dönem cem kara sözde entel tayfaya meyledip gencebayı eleştirdikten sonra daha sonra doğunun mozartı olarak tarif etmiştir. şarkılarını müziksiz dinlediğiniz de doğulu bir senfoninin ezgilerini dinler gibi olursunuz demiştir.
hayata veda edişinin yıl dönümü olan usta sanatçı. hayatının son yıllarında fetoş sümüklüsüne kanmış olsa da doğru bir hayat görüşü vardır. mekanı cennet olsun.
Soğuk savaşın son döneminde, Almanya'da geçirdiği gurbet yıllarının, kendisini mücadeleci sosyalistlikten, Avrupalı sosyal demokrata dönüştürdüğü bence ortada. Soğuk savaşın sıcak cephesi almanya'da durmasaydı, 90'larda sovyetler çökmemiş olsaydı çok farklı bir cem karaca olacaktı. 90'lar Türkiye'sinde eski cem karaca da yaşamayacaktı zaten. Pop müzik yükselişteydi... Bu yüzden Barış Manço gibi popülizme yaslandı. Popülizm neyi gerektiriyorsa, siyaseten doğruculuk dahil, onu yaptı. Fetö gibi akımlara da savruldu.
Hayatının son dönemini görece iyi geçirdi. Kuşkusuz bu bir tercihti bence. Son dönemlerindeki bir şarkısında da şöyle diyor: "Eskiden karpuz idik Şimdi döndük hıyara."
Ölümünden kısa bir süre önce katıldığı "Fatih Erkoç ve yankılar" programında siyasi olarak yaşamının sonuna kadar yalpalamadan durmuş Fikret Kızılok'u, Kendisi, Barış Manço ve Erkin Koray'ın yanına koyuyor. Anısına yazdığı şiiri okuyor: (21:25'ten itibaren...)
Yani böyle mücadeleci aydın bir insan, yaşamının son döneminde, bayrağı gençlerin devraldığını düşünüp 80 öncesi cem karaca'nın yaşamına son vermiştir. Ve bunun sonuna kadar farkındadır. Çünkü öyle olmasa yaşayamayacaktır. Eski plaklarda kalan bir hatıra olacaktır Cem Karaca. Ve unutulmak, ölmekten çok daha ağırdır.
Robert Kolejli ve Bakırköylüdür. Bağlama ile Hatay'da askerlik yaparken tanışmış ve Rock'ın yanına yöresel ögeleri ekleyerek kendine has bir müzik türü oluşturmuştur.