başıma bi iş gelmeyecek olabilecek olaydır.
programda izlediğimde tikleri, jest ve mimikleri, sürekli konudan konuya atlaması. hatta bazen ilber ortaylı afallamis görünüyordu.
Aynen celal şengör şizofreni cübbeli ahmet allamei cihan kardeşim. Biznillah tespitlerine bayıldım. Dünyada kaç jeolog türkiye deki depremle ilgilenir araştırır ki. Çok mantıklı.
öncelikle şunu belirtmek lazım ki, atatürk'ün avrupaya kıvılcım olarak yolladığı ve ateş olarak dönen bilim adamlarımızdan olan bilimadamının adı ihsan ketindir.
celal şengör de toplumun geri kalanından daha farklı sürdüğü yaşamı, toplumun totalinden daha farlı olan beğenileri, ilgi alanları ve duygu dünyası nedeniyle elitist olmakla suçlanabilir. ancak bir profesörün de toplumun geri kalanından farklı olması beklenmez mi zaten? bu tür insanların toplumun kar küreyicileridirler. elbette toplumun geri kalanından farklı olacaklar ki toplumun önünde de yol açılsın.
her bilim dalında "klasikler" olarak adlandırılan, temel başvuru kitapları vardır. bunların toplum tarafından bilinen kitaplar ya da okunmuş kitaplar olmasına gerek yok. o alan için değerli ve temel bilgiler içeriyor oluşu, jeoloji bilimiyle ilgilenenler için temel başvuru kaynağı oluşu o kitabın klasik sayılması için yeterlidir. celal şengör de bu alanda böyle temel bilgiler içeren bir kitabın yazarı bilimadamımıza hakkettiği övgüyü veriyor sadece. newton'u da övmeyelim o halde, yer çekimi yasasını buldu. e halka ne katkısı vardı kağıda yazılmış iki tane formülün? hatta einstein'ı hiç övmeyelim, görecelikmiş, izafiyetmiş, sokaktaki insana ne faydası var canım?
biz de içimizdeki değerleri hakkettikleri övgülerle buluşturalım ki, bu insanlar da varlıklarıyla topluma bir ışık olsunlar. "bizden bilimadamı çıkmaz"cı zihniyeti ancak bu şekilde yenebiliriz. gelecek kuşaklara da bilimadamı olma, bilim tutkusunun peşinden koşma hayalini ancak bu şekilde aşılayabiliriz.
"ne yapacağız faydansa faya dikiş mi atacağız deprem olmasın diye?" düşünmek üzülerek söylüyorum ki yalnızca komiktir. bilim üzerine eklenerek ilerlenen bir şeydir, bugün fay var denir, yarın fayla ilgili neler yapılacağı bulunur. fayla ilgili neler yapılacağının bulunmamış olması, fayın bulunmasıyla ilgili bilimsel çalışmayı değersiz kılmaz. ilk mikroskobu bulan Lövenhuk belki elindeki mikroskopla sadece kumaşları inceledi ancak sonrasında Robert Hook hücreyi buldu, bunun üzerine mikrobioloji diye bir bilim inşa edildi. bakterilerin özelliklerine göre antibiyolotik ilaçlar keşfedildi, son seksen yılda milyonlarca insanın hayatını kurtardılar.
celal şengör jeolojiye hayatını adamış bir bilim adamı olarak depremde hayatını kaybeden insanlara eminim hepimizden çok üzülüyordur, depremle nasıl başa çıkacağımızı hepimizden çok düşünüyordur. hayatını buna vakfetmiş bir adama bu konuda duygusuz demek açıkça küstahlıktır.
ha şimdi "sen celal şengör'ün avukatı mısın?" diyen insanlar da olacaktır. avukatı değilim, ancak bu ülkenin yetiştirdiği bilim adamlarına ve profesörlere saçma sapan iddialar, içerikle alakasız başlıklarla saldırılmasına da bu ülkenin bir evladı olarak göz yumamam.