Mahmut Celâl Bayar (d. 16 Mayıs 1883, Gemlik - ö. 22 Ağustos 1986, istanbul), Türkiye Cumhuriyeti eski milletvekili, bakan, başbakanı ve üçüncü cumhurbaşkanı.
kurtuluş savaşında bursa yöresinde galip hoca adıyla çeteleri örgütlemiş, cumhuriyetin kuruluş yıllarında iş bankası'nı kurmuş, bakanlık, başbakanlık yapmış, 1950 yılında türkiye'nin üçüncü cumhurbaşkanı olmuş demokrat partili politikacı; 1960 darbesi sonucu vatana ihanet suçundan önce idama sonra da müebbed hapse mahkum edilip ardından da affedilmiş ve bu kış komünizm gelecek sözüyle ünlü devlet adamı.
a- divanın 960/2 numarasında kayıtlı irtikaptan hareketine uyan türk ceza kanununun 209/1 inci maddesi hükmünce tayin olunan 5 sene ağır hapis cezasının 15 numaralı kanunun 3 üncü maddesi ve türk ceza kanununun 56 ncı maddesi gereğince altıda biri olan 10 ayın indirilerek 4 sene 2 ay ağır hapsine, 227 nci madde icabınca müebbeden memuriyetten mahrumiyetine oy birliği ile,
b- divanın 960/7 numarasında kayıtlı topkapı, 960/31 de kayıtlı kayseri ve 960/4 te kayıtlı istanbul-ankara olayları anayasayı ihlal suçunun maddi vakiasını teşkil etmiştir.
c- türkiye cumhuriyeti anayasasını cebren tağyir ve tebdil ve ilgadan dolayı türk ceza kanununun 146/1 inci maddesi hükmünce ölüm cezasına çarptırılmasına oy birliği ile,
milli birlik komitesi irtibat bürosunun (58) sayılı tebliği :
1- yüksek adalet divanınca ölüm cezasına mahküm edilen sanıklardan sakit reisicumhur celal bayar, sakit başbakan adnan menderes, sakit dışişleri bakanı fatin rüştü zorlu ve sakit maliye bakanı hasan polatkan' ın ölüm cezaları milli birlik komitesinin 15 eylül 1961 gün ve 75 numaralı kararı ile tasdik edilmiştir. ancak sakit reisicumhur celal bayar' ın 65 yaşını bitirmiş olması dolayısiyle verilen ölüm cezası müebbet ağır hapise tahvil edilmiştir.
( kaynak : hayat mecmuası , sayı 39 , 21 eylül 1961 )
kurtuluş savaşı'nın sivil kahramanlarındandır. galip hoca adını kullnarak anadoluyu baştan aşağıya gezmiş çeteleri işgalcilere karşı örgütlemiş ve kuvayı milliye çatısı altında toplamaya çalışmıştır. Yeni kurulan Türkiye cumhuriyetinde 2 yıl başbakanlık 10 yılda cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Atatürk'ün çok sevdiği ve güvendiği biridir. Öyleki Mustafa kemal ölmeden önce ismet inönü'yü başbakanlıktan alarak yerine celal bayar'ı geçirmiştir.
1883-1985 yılları arasında yaşayan parlementer devlet adamı. chp'de dörtlü takrir'i verinceye kadar görev aldı ve bu tarihte adnan menderes, fuat köprülü ve refik koraltan ile birlikte demokrat parti'yi kurdu. 14 mayıs 1950 genel seçimlerinde genel başkanı bulunduğu demokrat parti'nin iktidarı büyük çoğunlukla kazanması ile 22 mayıs 1950'de toplanan türkiye büyük millet meclisi, bayar'ı cumhurbaşkanlığına seçti. 1954-1957 genel seçimlerinden sonra da meclis tarafından cumhurbaşkanlığına seçilen celal bayar, 10 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde adnan menderes'i başbakan olarak tayin etmiştir. 27 mayıs 1960'da türk silahlı kuvvetleri'nin yönetime el koyması ile darbeye maruz kalan ilk cumhurbaşkanıdır.
zamanın papa'sı ile yakın dostluğu sebebiyle, idamı papa tarafından engellenen devlet adamı ... eğitim bilgileri ile ilgili 'özel' ibaresinin sorulması üzerine ; "benim üniversitem ittihat ve terakkidir" şeklinde cevap veren son teşkilatçı...
Hakkında güzel kitaplar olan, bunlardan en önemlisi olanın ise "Ben de yazdım: Milli mücadeleye gidiş" adlı 4 ciltlik eseridir. Bilmeyenlere duyurulur, açıp okusunlar.
1883 gemlik in umurbey köyünde dünyaya gelmiştir.
harit darüttami ve college de ı'assompotion okulunda öğrenim gördü.
gemlik mahkemesi ve reji kalemleri ve ziraat bankasında memuriyet yapmıştır.
ikinci meşrutiyeti takiben bursa da açılan ittihat ve terakki cemiyetinde rehber muavini olarak görev yapmıştır.
31 mart vakasından sonra bursa da kurulan gönüllü taburlarına katılmış, birsüre sonra da önce bursa, sonra da izmir ittihat ve terakki şubelerinde genel sekreterlik görevini üstlenmiştir.
çıkarttığı halka doğru dergisinde bu dönemde turgut alp takma adı ile yazılar yazmış ve halka daha yakın olmaya çalışmıştır.
birinci dünya savaşının sona ermesini takiben, müdafa-i hukuk-i osmaniye cemiyetine girdi.
izmir ve çevre illeri dolaşarak, halkı işgal tehlikesine karşı uyardı ve organize etmeye çalıştı.
izmir in işgalini takiben, aydın ın geri alınışına fiilen katıldı ve akhisar milli cephesi alay komutanı olarak görev yaptı.
1920 yılında osmanlı mebusan meclisine saruhan(aydın)milletvekili olarak girdi.
milli mücadeleyi öven konuşmaları nedeniyle tutuklanacakken anadolu ya geçti.
birinci tbmm ye bursa mebusu olarak katıldı.
kanunların hazırlanması ve yürütme işlerinde görev aldı.
lozan konferansı ilk murahhas heyetine müşavir olarak katıldı.
1924 yılında iş bankası nı kurmakla görevlendirildi.
1932 yılında iktisat vekili oldu.
1937 de başvekilliğe getirildi.
atatürk ün ölümünden sonra 25 ocak 1939 da istifa etti.
çok partili sisteme geçiş sırasında, fuat köprülü, refik koraltan ve adnan menderes ile imzaladıkları dörtlü takrir chp gurubunda oybirliği ile reddedilince bayar 5 kasım 1946 da partiden ve milletvekilliğinden istifa etti.
7 ocak 1946 da aynı dörtlü içinde yer alarak demokrat partiyi kurdu.
1946 seçimlerinde 65 milletvekili ile meclise girdi.
1950 seçimlerinde 396 milletvekili ile dp meclis çoğunluğunu sağlayınca 22 mayıs 1950 de cumhurbaşkanı seçildi.
10 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı görevini yürüten celal bayar, 27 mayıs la birlikte tevkif edildi ve yassıada mahkemesince idam cezasına çarptırıldı.
yaşı ve hizmetlerini gözönüne alan mahkeme heyeti cezayı müebbet hapse çevirdi.
7 kasım 1964 de rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı.
1984 yılında vefaat etmiştir.
chp muhalifliği, dp kuruculuğu ve inönü ile olan husumetleri cumhuriyete karşı laf etmesini gerektirmemiş. yassıada da yargılanırken dahi cumhuriyet ve kurucu irade hakkında olumsuz tek laf etmemiştir.
gerek kurtuluş mücadelemizin gerekse de siyasi hayatımızın önemli aktörlerinden biridir.
dp mirasını devam ettiren sağ siyasi gelenek gözönüne alınırsa misyonu daha iyi anlaşılacaktır.
1960 senesinin, eylül ayında: tutuklu bulunduğu; "yassıada"'da, kemeri ile intihar girişiminde bulunduğu; görevli bulunan bir teğmence son anda kurtarıldığı hakkında söylenenlerden, bir diğeridir.