1893'te, Istanbul'da doğan değerli "kürt aydını". Birinci Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı ordusu saflarında Kafkas Cephesi'nde bulundu. Osmanlı imparatorluğu'nun dağılmasından sonra Kürt aşiretlerinin birliğini sağlamak için çaba gösterdi. Kürt aydınlarıyla birlikte Hoybun'un kuruluşunda aktif bir rol oynadı. 1930'lu yıllarda birlikte Kürtçe gramer ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hawar ve Ronahi adlarıyla iki Kürtçe dergi çıkardı. Hawar'da kısa sürede Latin alfabesine geçildi. kürtçeye "x,w,q" harflerini kazandıran da kendisidir.
kürtçülerin bir halt bilmeden boş beleş övdüğü kürtçü yazardır ve edebiyatçıdır.
mustafa kemal'e mektuplar kitabından alıntılar örnek vereyim, asla şaşırmayacaksınız dediklerine:
"iflas eden ne Kürdistan, ne Kürtlük, ne de Kürtlük fikridir. Bilakis iflas eden, Kürdistan'ı istismar etmek istiyen temsil ve Türkizasyon siyasetinizdir. Mektubumun mecrasında gördüğümüz ricatlar [vazgeçmeler] bu iflasın celi [açık] birer safhasıdırlar. Yeryüzünde bir maden, bir ocak olan Kürdistan ve onda Kürt bulundukça Kürtlüğün, ocağın iflasına maddeten imkân yoktur."
"Türklerin ırki saflığını ve her türlü hususiyetlerini muhafaza etmek için teşkilat yapmalarından daha tabii bir şey tasavvur olunamazdı.
Lakin bu teşebbüsler diğer milletlerin sütünü sağmak değil de kanını emmek derecesine varmamalıydı."
"yer yer türk ocakları, türk yurtları tesis olundu. mecmualar ve kitaplar neşredildi. gençlere bu yurt ve ocaklarda hususi bir terbiye veriliyordu. rehberlerin itikadınca bu ocakların eşiğinde ilk temsil ameliyesi yapılıyordu. fakat ileride göreceğiz ki bu ocaklar size türkçü yetiştirdiği kadar bize de kürtçü yetiştiriyordu."