ccd sensörler kalite bazında cmos sensörlere göre daha başarılıdırlar fakat yüksek ısılarda * çalıştıkları için profesyonel alanda çok fazla kullanılmazlar. genellikle amatör kullanıcıların sahip olduğu fotoğraf makinalarında bu sensör kullanılır.
Bir tabakanın üstüne dizilmiş ışığa duyarlı foto diyotlardan oluşurlar. Bunlar, düşen ışığı elektrik gerilimine çevirirler. Ne kadar aydınlık olursa ışık hücresinde (fotosel) biriken gerilim de o kadar yüksek olur. Matrix gerilim, bir analog-dijital (A/D) çevirici ve işlemci vasıtası ile resime çevrilir.
CCD algılayıcılar ışığa karşı, CMOS algılayıcılardan daha duyarlıdırlar ve ürettikleri görüntüler daha niteliklidir. Buna karşılık daha pahalıdırlar ve daha fazla güç harcarlar. Profesyonel olarak neredeyse tüm Yayıncılıkta* kullanılan kameralarda kullanılırlar. (bkz: ENG) (bkz: EFP) (bkz: Studyo kamerasi)
cmos sensöre göre en az 10 kat daha iyi renk ve ışık algılayabilen muhteşem sensör çeşidi.
dijital fotoğraf makinasının cmos lu veya ccd li olması arasında ki fark; bir atın sütçü beygiri veya safkan olmasıyla ortaya çıkan farkla aynı şeydir.
ccd eski bir sensör tipi olduğundan daha çok ısınabilir buda yüksek isolarda görüntüdeki noise oranın artırır.
ayrıca cmosdan daha yavaş çalışır. daha eski bir teknolojidir.
ama cmosdan daha güzel renkler verdiği bir gerçektir.
ancak aydınlık ortamlarda bu renklilik ne kadar hissedilir tartışılır.
bilimsel araştırma yapan teleskopların olmazsa olmazı. evren hakkında bilgilerimiz, evrendeki cisimlerden gelen ışığı toplayan bu ufacık aletler sayesinde bu kadar ilerledi. var olsun!