eski adı kadaxori(kadarhor) olan uzungöl adındaki doğal güzelliğiyle ünlü trabzonun küçücük ilçesi. Pazarları salı günü kurulur.ilçenin merkezi birkaç sokaktan oluşur alışveriş yaparken aynı insanları birkaçkez görmeniz mümkündür.OF gibi cami hocalarıyla ünlüdür.1 ocak 1948 yılında of ilçesinden ayrılarak ilçe olmuştur.
eskiden of'a bağlı olan sonralarda ilçe olmuş yerdir.ilçe olarak küçük olmasına rağmen oldukça fazla başarılı insan yetiştirmiştir. bir cumhurbaşkanı memleketidir ayrıca. cevahirler en büyük ailelerinendir.
turizm açısından çok önemli bir ilçedir. gerek yaylaları gerekse uzungöl(şerah) turistlerin çaykaraya gelmesini sağlar. sultanmurat yaylası en büyük ve turizme açık yaylasıdır. uzungölde de alabalık gölleri ve tesisleri çok sayıda bulunur türkiye'nin en iyi alabalık tesisleri burada bulunur. ilçe ise oldukça küçüktür. merkezin etrafındaki dağlara serpilmiştir bir çok köy. mısır ve fındık ilçede en çok yetiştirilen mahsüllerdir..
temmuz sıcağında bile çiseleyen yağmuruyla insanın içini ferahlatacak kadar temiz bir havaya sahip, doğasıyla da kendisine hayran bırakan karadenizin güzide bir ilçesidir.
türkiyenin havası en mükemmel yerlerinden biridir,oftan ayrılıp ilçe olmuştur ama aslında hala tam ayrılamamıştır hala daha of-çaykara yada (of-çaykara boğazı)diye dillere yerleşmiştir of gibi mübarek bi yerdir,hacı-hoca bolca yetişir,dükkanları kilit nedir bilmez akşam 10 dan sonra bir iki küçük sokakdan ibaret olan ilçe merkezi ve civarda beldelerdeki dükkanlar kapalıdır lakin kapıyı dayanmanız yada tezgah üstündeki örtüyü kaldırmanız alacaklarınıza ulaşmak için kafidir,eğitime önem verirler,kafalı(kafalıdan kasıt zekasını ıspatlamış makam olarak bir yerlere gelmiş anlamındadır) bir çok adam yetiştirmişlerdir,köyleri yaylalara yakındır ve bundandırki kırmızı yanaklı insanlara bolca rastlanır,güzel yaylalara ve müthiş bir göle sahipdir.
(bkz: uzungöl)
manasi yitirilen huzur kelimesinin benim icin ifade ettigi memleketim. herkes memleketini sever lakin caykarali ayri sever diye bir soz vardir trabzonda, iste o sozun manasidir caykara. engebeli arazisi, verimsiz topraklarina ragmen cok buyuk kisiler yetirmistir. caykarali azimlidir, tuttugun koparir. trabzon merkezdeki esnafin cogunlugu caykaralidir. pazar gunu trabzonda calisan bir esnaf gorurseniz gidin sorun buyuk ihtimal caykaralidir. eski cumhurbaskanlarimizdan cevdet sunay da caykaralidir. istanbulun en zenginlerinden ibrahim cevahir de caykaralidit. istanbul tahtakale esnafinda da caykaralilar azimsanmayacak derecededir.
uzngol, sultan murat yaylasi gibi doga harikalari bulunur. turkiyeyin hafiz deposu olarak da bilinir caykara. hafiz sayisi azimsanmayacak derecededir. fetva makami olarak da taninir caykaralilar.
esnaf caykarada dukkanini kilitlemez. geceleyin mallarinin ustune bir branda orter de gider evine. o kadar buyuk bir carsisi yoktur caykaranin. belki de bu zorlu doga kosullari caykarilalari basarili yapti bilinmez orasi...
kütük olarak bağlı ama gönül olarak kopuk olduğum ilçe. evet uzungöl gibi bir yere sahip olmasına rağmen bunu bir türlü kullanamayan, bulunduğum bu süre içinde (15 gün civarı) bir gün bile güneş açmayarak insanı bunalıma sokan bir havaya sahip olan yer. halkı ise uzun uzun yazmak gerekir ya neyse.