gectigimiz yillarda kardak krizi sonucu ogrendigimiz ve son gunlerde yunanistanin karasularini 12 mile cikarmasiyla tekrar gundeme gelmis, Bulent arinc tarafindan sikinti yarattigi vurgulanan savas sebebi anlaminda bir tamlama.
Savaş nedenidir. daha doğrusu savaş nedeni anlamındaki latince sözcüktür.
Örnekleyeyim mi? Örnekleyeyim.
1-) Malum Türkiye Ermenistan'a ambargo uyguluyor. Diyelim ki bir takım sivil Ruslar, din kardeşlerimize yardım edeceğiz diye Sivastapol'dan sivil ama rus bayraklı gemilerle yola çıkıyor, Türk askerleri de Karadeniz'in ortasında bu gemilere saldırıyor ve 10 kişiyi öldürüyor. Bu, Rusya için Casus Belli'dir ve Bu olayın olmasıyla Rusya'nın Türkiye'ye savaş açması arasında geçen süre en fazla 10-20 dakika olur. (aman ha, bu olay hayal ürünü ve umarım asla olmaz)
2-) Malum israil Gazze'ye ambargo uyguluyor. Diyelim ki bir takım sivil Türkler, din kardeşlerimize yardım edeceğiz diye Antalya'dan sivil ama Türk bayraklı gemilerle yola çıkıyor, israil askerleri de Akdeniz'in ortasında bu gemilere saldırıyor ve 10 kişiyi öldürüyor. Bu, Türkiye için Casus Belli değildir! Başbakan yardımcısı başkanlığında toplantı yapılır, bu arada Dışişleri bakanlığı olayı kınar.
anlamı ve uluslararası tanımı her ne kadar net olsa da, yorumlanması ve eyleme geçirilmesi ülkeden ülkeye farklılık gösteren kavramdır. örneğin güçlü ve kendine güvenen bir ülke iseniz, tehdit olarak algıladığınız herhangi bir hamleyi "casus belli" olarak ilan edebilir ve arkasını getirebilirsiniz. ancak zayıf veya kendine güvenmeyen bir ülke iseniz bu hamle sizin için muhtemel olarak kağıt üzerinde sınırlı kalacaktır.
Savaş sebebi demektir.
Yüce devletimiz, yunanların karasularını 12 mile çıkarmasını 1995'te "casus belli" saymıştır. Yani tavrımız net.
Yunanistan'ın sözde umudu, yakışıklı oluşuyla acemi bir çocuğu andıran yeni başbakanı, türkiyenin bu bu kararından vazgeçmesi gerektiğini bir röportajda belirtmiştir.