avrupalı yeni model yatırımcılar için kolay yoldan para kazanma (söğüşleme) yöntemi. adamlar isviçre veya japonya'dan çok düşük geri ödeme faizi ile yüksek oranda yen alıyorlar. aldıkları bu parayı türkiye'de dolara çeviriyorlar ve bizim devletin çok yüksek olan faizine yatırıyorlar. bu kadar basit. isterlerse süresini beklemeden, tahvillerini satıp yeniden aynı şeyi tekrar ediyorlar. ne yazık ki carry trade ile dünyada en çok söğüşlenen iki ülke önce türkiye, ardından brezilya...brezilya'da olduğunu zannetmiyorum fakat bizde bu söğüşleme olayını "dış yatırım" zanneden ve bununla hava atan bir başbakanımız mevcut.
yaşadığımız dünyada, japonya'dan yüzde 0.5'ten satın alınan paranın türkiye'ye yüzde 18'e satılması şeklinde gerçekleşiyordur. aslında şöyle 3-5 kişi toplanıp yapcaksın bunu... tabi a.ına koyim onlar da öyle diyodu... yok bi'şey...
daha çok, düşük faizli (%0,5) japon yeni borçlanılıp diğer ülkelere yatırım yapma şeklinde gerçekleştirilir.
serbest piyasa şartlarında, bunun bütün ülke faizlerini birbirlerine yaklaştırması beklenirken öyle olmaz. bu da serbest piyasa denen şu ortamda faizlerin merkez bankaları tarafından kontrol edildğinin, yüksek tutulduğunun kanıtıdır.
gavurlar adını carry trade koymuş olsa da boşveriniz efendim ben size türkçeye daha yakın bir tanım vericem: faiz arbitrajı. carry trade in en türkçe hali bu.
carry taşımak demek, trade ticaret demek. aslında money trade deseler çok daha güzel olurmuş ya neyse amerikalıları anlayamayan sadece ben değilim sanırım..
şimdi burada yapılan olay ticaretten başka bir şey değildir. ticaret nedir peki? ticaret bir yerde ucuz olan malı satın alıp daha pahalı olan yerde satmaktır. para piyasasında yapılan da tam olarak budur. japonya'da yıllık faizler yüzde 1 iken amerika'da yüzde 5'tir. her iki ekonominin de kredibilitesi son derece yüksek olduğundan dolayı insanlar gider japonya'dan borçlanırlar ve amerika'ya borçlandıkları parayı satarlar bunun adına da carry trade derler. halbuki yapılan işlem sadece trade dir.
paradan para kazanmanın en kolay yolu budur. fakat tabi ki para kazanmak her zaman için beraberinde bir risk alma sorununu ortaya çıkarır. peki nedir bu risk? klasik para ve bankacılık derslerinde anlatılan risklerdir efendim. detaya girmeyeceğim ama ülke riskleri, global konjonktur riskleri, faiz ve kur marjinindeki değişmelerin sebep olduğu riskler en başlıcaları olsa gerek.
japon merkez bankasının, japon yenine aşağı yönde müdahale ettiğine dair gelen söylentilere bakılırsa, tersine dönmesinin zararını azaltmaya çalıştığı olgu. çünkü carry trade, küresel finansal sisteminin bugünkü genliğinin sebebidir, bu tersine dönerse finansal bir çöküş kaçınılmaz olur. * üstelik en büyük carry trader da japonya dır. usd/jpy paritesi, daha yeni sert bir hareketle 111,68 den 113.50 lere sert bir çıkış yapmıştır. 111,68 lere 124,13 lerden 22 hazirandan bu yana geldi ki, bu marjlar gelişmiş ülkelerin döviz kurları için çok büyük marjlardır.
serbest piyasa şartlarında carry trade denilen işlem, eğer faizler serbest piyasa tarafından belirlenseydi bütün ülke faizlerini birbirine öyle yaklaştıracaktı ki artık carry trade in getiri/risk oranı, direk olarak para yatırılan ülkeye borçlanmadan yatırım yapmanın getiri/risk oranına eşit olacaktı. fakat faizleri piyasa değil merkez bankaları belirlemektedir ve bu düşük riskle yüksek getiri elde etmeye firsat vermektedir. ne var ki serbest piyasanın işleri tabi seyrinde düzeltmesine fırsat vermezseniz o bunu bir gün krizle yapar. (#1026045)
arakazanç ticareti. Faiz oranlarının düşük olduğu ülkenin para biriminden borçlanarak, faiz oranlarının yüksek olduğu ülkede o ülke ulusal parasına dönüştürülüp ödünç verilerek iki ülke arasındaki faiz farkından, faiz kur makası da dikkate alınarak kazanç elde etmeye dayalı ticaret.
şu sıralar amerikalı ev hanımlarımın gözdesi işlem. wall street'ten 0' a yakın faizle 100 dolar borçlanıp, çin'de 3 ay vadeli 1'e yakın yuan hesabı acıyor bu ablalar. öte yandan şu sıralar ab ve abd'nin çin'e yuan'ın değerinin yükseltilmesi yönünde yaptığı baskı bu paraların 110-115 dolar olarak tekrar amerika'ya dönmesine yol açabilir. balon yine şişiyor mu ne dersiniz?
elin japon ev kadını coninin dolarına düşük faizle borçlanırsa, bizim türk kadını da altın günü yapar!
teeeeeeeeeey teey.
altının fiyatının düştüğü nerde görülmüş. öyle kitap okumakla olmuyor ey japon anne!
azcık kaldır kafanı, çektiğin fotoğraflara bi bak hele başkaları napıyor diye *