bilinenin aksine besteci carl orff eserin sahibi değil derleyicisidir.
münih e yakın bir manastırda tesadüfen bulunan kime ait olduğu bilinmeyen tamamen anonim ortaçağa ait 200 e yakın şarkı sözü ve notalarının yazılı olduğu latince ve fransızca metinlerden derlenen şahane eserdir. bestecinin üç bölümden oluşan orotoryosu 1937 de ilk defa sahnelendiği günden beri en kötü performanslarında bile dinleyicisini büyüler niteliktedir. en bilinen bölümü o fortuna bu üçlemenin ilkidir.
ilk bölüm doğa ve aşkı dile getirir. ikinci bölüm meyhanede geçer. Üçüncü bölümün teması yine sevgidir.
yaradılış, yazgı, kader, arzu, kadın, içki, yaşlılık, ölüm gibi daha pek çok temadan oluşan eserin ana fikridir; erkek ve kadının birbirlerine olan arzusu Gezegenlerin fiziksel çekimi kadar temel ve esastır.
Beethoven in 9.senfonisinden sonra çığırından çıkmış ruhuma hitap eden ve ilaç gibi gelen eser. Şaheser mı demeliyim bilemedim.
Yolların buluşmadığı insanlarla ruhların buluşması ne güzel bir mucizedir.
Kısacası inişli-çıkışlı hayatımızdır. Bir anda sakinleşip bir anda coşan bir insan kılığındadır bu muhteşem carl orff eseri. Kendinizi bir an savaşa hazırlanmış olarak bulabilirsiniz, ya da içinizdeki savaşa.
pek çok kişinin aslında içerisinde barındırdığı bir parça olan o fortuna ile karıştırdığı carl orff'un opera eseri. o fortuna ile başlar, o fortuna ile biter.
devlet opera ve balesi müdürlüğünün sitesine girildiği takdirde istanbul'da yakında(şubat'ta) sahneye (fulya'da yeni açılan gösteri merkezinde) konulacağı görülebilir.
ayrıca dün bahsettiğim yerde sahneye konulmuştur. (bkz: oradaydım)
ne olursa olsun bir kere canlı olarak dinlemek için can atanların kaçırmaması gereken bir fırsattır. performans vasatın üstündedir. tavsiye edilir. bilet fiyatları da cüzidir. 7.5 tl ödedim ben, öğrenci kapsamında.
youtube'daki 1 saat 11 dk.lık özel yayınını izlemek için:
Bu parçanın adını bilmeyen çoktur ama duymamış kimse yoktur herhalde.
En kolay hatırlanacağı yer Reha Muhtar'ın yıllar önce hazırlayıp sunduğu "Ateş Hattı" adlı programıdır herhalde. Ama Ateş Hattı dışında da o kadar çok yerde kullanılmıştır ki bu eser. Bilimum reklam ve jenerik müziği olarak karşımıza çıkabilir.
Güçlü bir koronun seslendirdiği o meşhur kısım insanı gaza getirir daima. Davullar, koro, ziller vs. zincirlerden boşalıveren, dinginlenemez bir taşkın getirir akla.
bestecisi ise Carl Orff. Carmina Burana adlı dev eserin ufak bir parçasıdır bizim bildiğimiz o meşhur kısım.