bilim aşığı, hayatı boyunca kendini bu tutkusuna memnuniyetle adamış ve bize tüm hissiyle bilgi ışığını açmış bir kozmos.. kendisi hakkında derlemiş 15 tane belki de dünya görüşümüzü şekillendirecek fikirleri var. bu adamı anlamalıyız!
1. "Bir yerlerde inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor."
2. Bilim, sadece bir bilgi topluluğundan daha fazlasıdır. Bir düşünme şeklidir, evreni şüphecilikle sorgulamanın bir yoludur.
3. Bilimin tek istediği, kullanılmış otomobil alırken ya da TV reklamlarından gördüğümüz ağrı kesicilerin kalitesini denerken gösterdiğimiz kuşkuculuğu diğer konularda da kullanmak.
4. Bilimi açıklamamak bana ahlaksızlık gibi geliyor, Aşık olunca bunu tüm dünyaya duyurmak istersiniz.
5. Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.
6. Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu.
9. Kendinizi iyi hissetmenizi sağladığı sürece bir şeyin doğru olup olmadığını umursamamak; cebiniz doluysa paranın nereden geldiğini boşvermek kadar kötüdür.
10. Cehaletin esenlik getirdiği yerde, zeki olmak budalalıktır.
11. Eğer Şempanzelerin bilinçleri varsa, eğer onlar soyutlamalar yapabiliyorlarsa, bugüne kadar "insan hakları" olarak tanımlanmış şeylere de sahip olamazlar mı? Onu öldürmenin cinayet sayılması için, şempanzenin ne kadar zeki olması gerekir? Misyonerlerin onu dine davet etmeye layık görmeleri için başka ne gibi nitelikler göstermesi istenmektedir?
12. Tarihin en acı derslerinden biri şudur: Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı reddederiz. Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir. Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir çünkü.
14. Hakkında söylenen bir söz: Carl, herkesin bilimsel bir eğitim görmesi ihtiyacının farkındaydı. Herkesin bilim adamı olmasını beklediğinden değil ama en azından belli bir dereceye kadar gerçek dünyanın nasıl işlediğini bilmesi gerektiğini hissettiğinden. Ona daha fazla katılamazdım. - James Randi
15. Soluk Mavi Nokta, Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf, dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir.
ben gerçektende evrenin merkezinde olmadığımızı ve bizden başka canlılarında olabileceğini düşünüyordum fakat güzel bir cümleyle açıklayamıyordum. neyse ki carl sagan bu sorunumu çözmüş : eğer tüm evrende yaşam sadece dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu.
(carl sagan)
bir zamanlar daha çıkmamış aklıma düşünmeyi öğretebilmiş sözlere sahip hayran olduğum kişilik. türkçe konuşsaydı da biraz olsun daha iyi anlasaydık diye iç geçirdiğim aşmış insan.
öldüğünü sözlükten öğrendiğim rahmetle andığım insan zira çocukken seyrettiğim cosmos belgeseli o kadar akıcı idi ki bir çocuğa masal anlatır akıcılıkta konuları hiç bir beyinsel zahmet çektirmeden zihninize akıtıveriyordu. mesela belgeselde insanın yer yüzünde ilk varolduğu günden bu güne olan zaman dilimi dünyanın yaşıyla mukayese edildiğinde bir yıllık takvimdeki 31 aralık gününün son saati kadar bir zamandır demiş idi çocukken aklıma yapışmıştı bu sözü.
bilimi popülerleştirmeyi yüksek oranda başarabilmiş astronom, yazar. kitapları ve televizyon programı "cosmos" harikadır. insanı bilime daha da çok bağlar.
insanlığı ileriye götürmeyi hedefleyen muhteşem bir insandır. çektiği videolardan bu gayet net bir şekilde belli oluyor. olayları olabildiğince yalın ve gerçekçi anlatarak diğer insanların kolayca anlamasını sağlamıştır. verdiği örnekler ve üslubu kişiyi dinlemeye teşvik eder.
dünya ve insanlık kendisine büyük bir teşekkür borçludur...
''herkes için bilim'' sloganıyla çıktığı yolda şu sözleri söylemiş uzay bilimcisi.
bu uzak gözlem noktasından,dünya pek ilgi çekici bir yer olarak görünmeyebilir.ancak bizler için durum farklıdır.o noktayı tekrar değerlendirin.o burası.o yuva.o biziz.üzerinde sevdiğiniz herkes,tanıdığınız herkes,duyduğunuz herkes,gelmiş geçmiş tüm insanlık hayatlarını yaşadı.bütün mutluluk ve kederlerimiz,binlerce kendinden emin dinler,ideolojiler ve ekonomik doktirinler,bütün avcı ve toplayıcılar,bütün kahramanlar ve korkaklar,bütün medeniyet kuranlar ve yıkanlar,bütün krallar ve köylüler,bütün aşık genç çiftler,bütün anne ve babalar,umutlu çocuklar,mucitler ve kaşifler,bütün ahlak öğretmenleri,bütün yozlaşmış politikacılar,bütün süperstarlar,bütün yüce liderler,türümüzün tarihindeki tüm azizler ve günahkarlar,orada,güneş ışığına asılı toz zerresinde yaşadılar.dünya muazzam kozmik alanda,çok küçük bir sahnedir.tüm o generaller ve hükümdarlar tarafından dökülen kan ırmaklarını düşünün.o şekilde,şeref ve zafer içerisinde dönemlerinin efendileri olan,yalnızca küçük bir noktanın bir bölümünde...bu küçük pikselin bir köşesinin sakinlerinin,diğer bir köşenin farkları zorlukla ayırt edilebilen sakinlerine yaptıkları bitmek bilmeyen zorbalıkları düşünün.anlaşmazlıkları ne kadar olağandı,başka birini öldürürken ne kadar heveslilerdi,düşmanlıkları ne kadar ateşliydi.afra tafralarımızın,hayali ben-merkezciliğimizin,evrende ayrıcalıklı bir pozisyonda olduğumuza dair yanılgımızın,boyunun ölçüsü bu soluk ışıklı nokta tarafından alındı.gezegenimiz onu çevreleyen bu azametli kozmik karanlığın içerisindeki yalnız bir zerredir.anlaşılmazlığımızın içinde,tüm bu muazzamlıkta,yardım için hiç bir ipucu başka bir yerden gelmeyecek...bizi kendimizden kurtarmak için.dünya bilinen tek yaşam barınağı.en azından yakın gelecekte türümüzün göç edebileceği başka bir yer yok.ziyaret ? evet.yerleşmek ? henüz değil.beğenin veya beğenmeyin bu zamanda ayakta kalabildiğimiz tek yer dünya'dır.gökbilim için mütevazı ve karakter değiştiren bir deneyim olduğu söylendi.muhtemelen insanlığın kibirinin ahmakça oluşunun bu küçük dünyamızın uzaktan çekilmiş bir resminden daha iyi bir kanıtı yoktur.bana göre,bu resim birbirimizle ilişkilerimizi daha nazikçe kurmamızın ve ''soluk mavi nokta''yı koruyup ona değer vermemiz sorumluluğunun altını çizmekte...şimdiye dek bildiğimiz tek yuvayı.
bilim adına büyük katkılarda bulunmuş ve sahtekarlarla mücadeleye büyük destekler vermiştir.bütün ömrünü insanları aydınlatmak için harcamıştır ama malesef erken vefat etmiştir. the demon-haunted world isimli kitabı her insan evladınca okunması gereken muhteşem bir eserdir.
çok sevdiğim bilim insanlarından biridir, astronomdur. karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı kitabında, dünya dışı yaşam formlarıyla şu ana hiç karşılaşılmadığını söylemeyi de bilmiştir yeri geldiğinde, ve sonra da eklemiştir, küçüklüğünün tutkusundan bir kerede vazgeçmeyi istememiştir belki de: "kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir." Edebi açıdan Dawkins'i ikiye katlar, bilim-dışı insanlarla da pek uğraştığı görülmemiştir.