malum belgeselde dünyayı, evreni, yaşamı, işte falanı filanı tanrı yerine darwin sayesinde daha rahat anlamlandırabildiğini belirttiği bir cümle söylemişti. kahkahayı basmıştım. tabi bir yandan da acımıştım.
neyse eminim ki şimdi yattığı yerde daha rahat anlamlandırabiliyordur dünyayı.*
hatirlamiyorum belki bir çok entry girmisimdir bu başlığa. hayatımın akışını değiştiren insan, amerikalı astronom, orijinal kozmosun her şeyi, Einstein gibi dünyayı değiştirdiğinden degil, Einstein olma kapasitesi olan insanlara bilimi sevdirdigi için büyük bir insandır. bu dünyada ölümden geriye getirilecek iki kişi varsa biri Tolkien ikincisi Sagandir.
Çok iyi bir bilim adamı olmasının yanında popülaritesinin epeyce bir kısmını da üslubuna borçlu olan birçok bilim dalında çalışmaları bulunan amerikalı bilim adamı.
Carl sagan'ı diğer bilim adamlarından ayıran en önemli etken doğruluk payı çok yüksek tahminler yapabilmesiydi. Mars, satürn gibi gezegenlerin atmosfer yapısı ile ilgili gerçekçi tahminler yapmış ve bu tahminlerin çoğu gerçek çıkmıştır.
ufo veya dünya dışı zeka gibi konulara gerçekçi yaklaşmış; bu konuların popülarize edilmesine karşı çıkmıştı. Bu konudaki en önemli çalışması ise seti projesidir. Bu proje dünya dışı sinyal almak amacıyla kurulmuş ve 1977'de tüm insanlığı, 72 saniye de olsa heyecanlandırmıştır. (bkz: wow sinyali) (bkz: 1977'de yakalanan dünya dışı sinyal)
Carl sagan, sadece evrenle ilgilenmemiş; insan zekasının ve beyninin gelişimi üzerine herkesin anlayabileceği cennetin ejderleri kitabını kaleme almıştır.
Kendisi aynı zamanda, çoğu bilim adamının başaramadığı halka inme, halka bilgiyi sunabilme konusunda usta bir ögretmendir. Eserleri ve fikirleri okullarda anlatılsa eminim her şey bambaşka olur.
Her şey bir tarafa dursun. kozmik takvim konusu bile çoğu koflaşmış yüzlerce bilgiye bedeldir. Sözün özü şudur ki dünyanın en uzak fotoğrafını çektirip, savaşların, kişisel çekişmelerin, sınırların, ayrımcılığın, ırkçılığın ne kadar saçma olduğunu gösterdiği için kendisini saygıyla anmak gerekir. Çünkü biz o fotoğrafta kapkara ve devasa bir evrende bir toz tanesi kadarız. (bkz: soluk mavi nokta)
popüler bilimin yaygınlaşmasında, abd'den çıkıp uluslararası nitelik kazanmasında öncül kişi. sahtebilime karşı savaşı ilk başlatanlardan, ayrıca onun bugün geleceği korkutucu durumu ilk öngörenlerden. ayrıca saygın bir astrobiyolog, türümüzün evrendeki konumuyla ilgili halihazırda geçerli olan paradigmayı micho kaku'yla birlikte yerleştiren çok önemli bir bilim insanı. bir dönem trt'de yayınlanan televizyon programıyla ülkemizde popülerlik kazanmıştı.
kim bilir kaç çocuğun büyüyüp bilimle uğraşan insanlardan biri olmasında ilham aldığı kişilerden..
"tanrı fikri, beyaz sakallı dev bir erkeğin gökyüzünden her şeyi idare etmesi gibisinden tasvir edildiği sürece gülünçtür. yok eğer tanrıdan kastedilen evreni yöneten fizik kanunlarıysa, o zaman kesinlikle tanrı vardır. ne var ki; bu tanrı duygusal olarak insanları pek tatmin etmez. çünkü yerçekimi kanununa ibadet etmek saçmadır" demiştir.
büyülü bir konuşma tarzı ve hitabeti vardır. türkiye'de seçim balkonuna çıkarsan ülke toptan bir aydınlanma yaşar. büyük adamdır gerçekten. bilim ve insanlık adına yaptıkları zaten ortadadır. böyle adamlar lazım dünyaya. yaşarken cosmos'uyla büyüyen nesil şanslıdır.
" olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıtlar gerektirir." sözünün sahibi, uzayla insanları tanıştıran cosmos belgeselinin yaratıcısı, insanlığın insanlığa en güzel hediyelerinden biri olan büyük insan.
''Bilim ve teknolojiye zarif bir şekilde bağlı olan; ancak bilim ve teknoloji hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeyenlerden oluşan bir toplumda yaşıyoruz.'' sözlerinin sahibi abd'li gökbilimci.
memleketimizde her bilim adamına olduğu gibi, değeri kıymeti pek bilinmeyendir. bunun yanı sıra kim olduğu, neler yaptığı da bilinmeyenler arasındadır. meraklı, bir şeyleri bilmek isteyen, güzide sözlük yazarlarının okuyup öğrenmesi gereken kişidir.