canlıyı değerli kılan şey

entry3 galeri0
    1.
  1. işbu entry cinsiyetten, yaştan, toplumsal dayatmalardan bağımsız olarak sadece bilimsel olarak yazılıp ele alınacaktır. sonra gelip yamuk yapmayın. bunlar benim kesinikle inanıp doğruluğunu savunduğum fikirler değil, sadece ileri sürdüğüm bir teoridir.

    hayvanlar ve bitkiler alemine baktığımızda bu canlıları bir otonom olarak tanımlayabiliriz. belli dış etkenlere karşı belli cevaplar veriyorlar. bilinç olarak niteleyip insana özgü olduğunu söylediğimiz şeye sahip olmadıklarını düşünüyoruz.
    ifadeleri ve hareketli tamamen doğal nöral ağlar tarafından oluşturulan, evrimsel süreçte yapılanmış taklit hareketler. ölmek, çoğalmak, vb onlar için sadece evrimsel süreçte bir sonraki neslin nasıl şekilleneceğini belirlemek için varolan şeyler.

    ama bi insana baktığımız zaman dinsel kaynaklar ışığında bir bilinci olduğuna inanıyoruz. anlayabiliyoruz, hiisedebiliyoruz. ve bunu taklit olarak değil gerçekten yapabiliyoruz.
    dini bir kenara bıraktığımız zaman ise karşımızdaki insanın bilinci olup olmadığına karar verebilmekten bile yoksunuz. sonuçta etraftaki bilinci olan tek kişi biz olabiliriz. bunu hiçbir şekilde anlayamayız. veya daha kötüsü bazı insanlar doğuştan bilinçsizdir ama beyin olarak aynı veya benzer olduğumuz için diğer insanlarsan ayırt edemiyoruzdur.

    ve bu durumda her insanı hiç düşünmeden değerli kabul ettiğimiz için "değer = bilinç" ilişkisinide kuramıyoruz.

    peki canlıdaki bu değere sebep olan şey ne?
    2 ...
  2. 2.
  3. Değişimidir. Adapte olabilmesidir.
    0 ...
  4. 3.
  5. bir yavru sahibi olmasıdır. koskoca evrende canlı, tamamen önemsiz bir parçadır, ama bir yavrusu varsa, bu onu nesil devamı için önemli kılar.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük