canlı resim bulunan odaya rahmet melekleri girmez

entry11 galeri0
    1.
  1. dinci zırvalarına güzel bir örnek.

    ismini vermeyelim, bir yazar arkadaş, evine atatürk resmi asanlara çemkirmek için demiş ki: "canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez. Resimli gazete bile bulunsa girmez. Gazeteyi okuduktan sonra kapalı bir yere koymalıdır! Her türlü resmi albümde saklamalıdır. Resimler kapalı yerde olursa, rahmet melekleri girer." dini böyle emrediyormuş...

    aslında oturup ciddi ciddi yazacaktım ama düşündüm de yok lan gereği.

    bunu diyen zihniyeti de, dini de, meleği de, rahmeti de alın, sokacak yeri zaten biliyorsunuz...
    5 ...
  2. 2.
  3. çağdışı kalmış zavallıların kurduğu cümle.
    bir atasözüyle özetlenebilir.
    (bkz: şakirt girmeyen eve rahmet melekleri girer.)
    3 ...
  4. 3.
  5. arapların ve emevilerin saçma örf ve adetlerini sanki kuran'da geçiyor gibi kulaktan kulağa yayıp islam dini'ni yıpratan sözlerden biridir.

    türkiye'de buna inanan çok kişi vardır zannımca.
    0 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. sual: babamızın ve hocamızın resimlerini duvara asmak uygun mudur?
    cevap
    uygun değildir. üç zararı vardır:

    birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur.

    ikincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez. resimli gazete bile bulunsa girmez. gazeteyi okuduktan sonra kapalı bir yere koymalıdır! her türlü resmi albümde saklamalıdır. resimler kapalı yerde olursa, rahmet melekleri girer.

    üçüncüsü, duvarda resim bulunan odada namaz kılmak mekruh olur.

    sual: arkadan çekilmiş resmi duvara asmak caiz mi?
    cevap
    caizdir, namaza zararı olmaz.

    sual: namazı mekruh etmeyen resimli odaya rahmet meleği girer mi?
    cevap
    girer. çünkü resim hükmünde değildir.

    sual: açıkta canlı resmi, cünüp olan kimse, içki, çalgı aleti, tv ve köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmiyor. peki rahmet melekleri girmezse, bir zararımız olur mu?
    cevap
    bunları zaten evde bulundurmak caiz değildir. ayrıca, melek girmeyen yere şeytan girer. melekler masum oldukları için, duaları kabul olur. rahmet melekleri girmezse, onların edecekleri dualardan mahrum kalmış oluruz. birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:

    (sirke yiyen kimselere, iki melek, yemek bitinceye kadar dua eder.) [i̇bni asakir]

    (melekler, insanlara iyilik öğreten kimselere dua ederler.) [tirmizi]

    (din kardeşinin bir işini yapana binlerce melek dua eder.) [i̇bni mace]

    (yatağa abdestli yatan kimse için, o gece bir melek sabaha kadar, “ya rabbi, bunu affet” diye dua eder.) [hakim]

    (misafir, sofrada iken, melekler ev sahibine dua eder.) [taberani]

    (melekler, sahura kalkan kimselere dua eder.) [i̇mam-ı ahmed]

    o halde, rahmet meleklerinin yapacağı bu dualardan mahrum kalmamak için, meleklerin girmesine mani olan şeylerden uzak durmaya çalışılmalı; çünkü melekler masumdur ve duaları kabul olur.

    sual: bitki resimlerini değil de, insan ve hayvan resimlerini duvara asmak haram deniyor. duvara asmayıp sehpanın, masanın üstüne dayasak uygun mudur?
    cevap
    belden yukarı ise yine haram olur. belden aşağı bir yerde durursa haram olmaz, ama açıkta olduğu için yine o eve rahmet melekleri girmez. kapalı bir yere mesela albüme koymalıdır.

    beyt oda demektir
    sual: bir hadiste, resim bulunan eve, rahmet meleklerinin girmeyeceği bildiriliyor. evin bir odasında resim olsa, diğer odalara rahmet melekleri girmez mi?
    cevap
    burada beyt, ev değil, oda demektir. onun için diğer odalara girer. beyt, genel olarak oda anlamında kullanılır. birkaç örnek verelim:

    1- beytullah: allahın evi yani kâbe demektir. tek oda şeklindedir.

    2- beyt-i makdis [mukaddes]: mescid-i aksadır.

    3- beyt-i atik: kabe-i muazzama.

    4- beytülmal: hazine odası.

    5- beyt-ül ankebut: örümcek evi, örümcek yuvası, örümcek ağı.

    6-beyt-üz-zifaf: gerdek odası. bunu gerdek evi diye tercüme etmek yanlış olur. gerdeğe bir odada girilir. evin bütün odalarına gerdek odası denmez.

    7- beyt-ül aruz: gelin odası.

    8- beyt-ül edeb: i̇htiyaç giderme evi, tuvalet. beyt-ür-rahati de denir. rahatlama evi demektir. ev değil odadır. eskiden abdesthane derlerdi, abdest evi anlamındadır. hane, yani ev dense de, bir odalı küçük bir yerdir.

    9- beyt-ül halâ: ev boşluğu, yani hela, tuvalet.

    10- sözlüklerde, dâr kelimesi mesken olarak bildirilir. fukaha ise, dâr kelimesini, içinde birkaç beyti [odası] ve avlusu bulunan yer diye tarif etmektedir.

    onun için, (resim bulunan beyte rahmet melekleri girmez) hadis-i şerifindeki beyt kelimesini, ev olarak değil, oda olarak anlamak gerekir. eğer yanlış olarak ev denirse, evin beş odası da olsa, oraya rahmet melekleri girmez. hatta apartmandaki diğer evlere de girmez. odalar müstakil olduğu gibi, evler de müstakildir. o zaman bir odada resim bulunursa, bütün apartmandaki ev ve odalara rahmet melekleri girmez. o zaman bitişik apartmanlara da girmez. böyle düşünmek çok yanlış olur. her oda müstakildir.

    resme tazim etmek
    sual: bir resme tazime, bazen haram, bazen küfür olur deniyor. tazim etmek ne demektir?
    cevap
    bir resmi belden yukarı asmak ona hürmet sayılır; haramdır. i̇nsan resmine tazim etmek iki sebeple olur:
    1- hocasının, babasının, âmirinin, evliyânın, resmi olduğu için hürmet eder. o kimsede ilahlık sıfatlarından, yani allahü teâlâya mahsus olan sıfatlardan birinin bulunduğuna inanmaz. onu mahlûk bilir. onu sevdiğini bildirmek veya onu sevindirmek için hürmet eder. böyle hürmet etmek, küfür olmazsa da, haram olur. gayrimüslimlerin resmine böyle tazim etmek küfür olur.

    2- resmin sahibinde veya ateş, güneş, inek gibi herhangi bir şeyde yahut haçta ilahlık sıfatı bulunduğuna inanarak, istediğini yaratır, her istediğini yapar, diyerek tazim etmekse, küfür, şirk olur.

    sual: av hayvanlarının içini doldurup manken gibi süs olarak kullanmak caiz midir?
    cevap
    caiz değildir. resimden daha mahzurludur.

    sual: insan ve hayvan resmi yapmak, bir ihtiyaç olmadıkça caiz olmadığı halde, fotoğraf çekmek caiz olduğuna göre; açıkta fotoğraf bulundurmak, yükseğe fotoğraf asmak caiz olmaz mı? fotoğraf bulunan yere rahmet melekleri girmez mi?
    cevap
    resim yapmak ile fotoğraf çekmenin hükmü farklı ise de, resim gibi, fotoğrafı da yükseğe asmak caiz değildir. açıkta fotoğraf bulunan odaya da, rahmet melekleri girmez.

    kapalı resim bulundurmak
    sual: bir menkıbede anlatılıyor. rahmet melekleri, evliya bir zata (halının altında resimler varken biz, vefat edenin yanına girmeyiz) demişler. resimleri, kapalı olarak saklamak da caiz değil midir?
    cevap
    menkıbelerden hüküm çıkarmak, yanlışlığa sebep olur. resimleri, kapalı yerde, örtülü olarak bulundurmak caizdir. namazı da mekruh etmez.

    alıntıdır: dinimizislam.com
    4 ...
  9. 6.
  10. fotoğraf sergilerinde istediğiniz kadar kötülük yapın zira sağ ve sol omuzlarımızda bulunan yazıcı melekler içeri giremeyecekler.
    0 ...
  11. 7.
  12. tespiti yapanın başka bir yerine girer hepsi bu.

    allah akıl verirken siz neredeydiniz diye sormadan edemiyorum?!
    2 ...
  13. 8.
  14. o zaman azrail'de gelmez. gelmez dimi lan. anam 150 yaşıma kadar yaşamazsam skertsinler beni. yollayın lan fotolarınızı yollayın odamın duvarını süsleyin....

    tanım: herhangi bir hurafe..

    dipnot: böyle başlıklara bakıyorumda yazar arkadaşlar direk ilk mesajı yazan arkadaşa giydiriyolar. lütfen önce okuyun. ilk mesajı giren arkadaş bu tespite olumlu bakan biri olmayabilir.
    3 ...
  15. 9.
  16. saçmalıktan ibaret hurafedir. ozaman günahlarımızı ve sevaplarımızı yazan meleklerimizde odanın dışında kalıcak. böyle saçmalık olmaz efendim.
    1 ...
  17. 10.
  18. he he he dir.

    koçum sen de canlısın lan...he he he melekler sana da girmez lan. öl bak nası giriyo melekler sana toprağın altında damardan damardan.

    bir de bu dinci yobazlar internet başından kalkmıyorlar mı hala gülüyorum gülüyorum.
    şşşt internete de girmez lan bu melekler.
    1 ...
  19. 11.
  20. canlı resim bulunan eve melek giremez. zira canlı resim diye bir şey yoktur.

    anlatılmaya çalışılan "canlı resmi" ise şayet şöyle bir de açıklama getirelim. yok ifinim biz her tarafa canlı resmi asalım, nasıl olsa melekler giremez. e sevapları günahları yazan da melek, az da olsa biraz sevabım varsa ben onlarla idare eder cennete giderim gibi açıklamayı, ancak bunları söylemesi için yüklü miktarda para alan şarlatanlar söyleyebilir. ki zaten benzer bir açıklamayı adı geçen şarlatan "köpek giren eve melek girmez diyorlar. e azrail de melek. alayım ben eve bir köpek yaşıyim 1000 yıl" şeklinde yapmıştır. sizin bu ve bunun gibi açıklamaları para almadan yapıyor olmanız beni üzdü. en azından üç beş bir şey kazansaydınız bu troll lüğünüz sayesinde.

    ayrıca işin teknik kısmına girecek olursak, canlı resmi bulunan yere girmeyen melekler rahmet melekleridir görev melekleri değil. sevapları ve günahları yazan melekler de görev melekleri oldukları için, meleklere öyle toptan bir genelleme yapmak ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktır. "aman bak ben bugün bunu öğrendim, bana bugün bunu ezberlettiler hemen yazayım" tripleridir. bunu çocukluğa veriyoruz.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük