candaroğulları

entry21 galeri3
    1.
  1. 1292-1461 yılları arasında kastamonu, sinop ve çevresinde egemenlik sürmüş bir beylik.
    3 ...
  2. 2.
  3. fatih sultan mehmet'in annesinin hanedanından alınmış bir gelin olduğu beylik.
    2 ...
  4. 3.
  5. semseddin yaman candar'in kastamonu ve sinop cevresinde kurmus oldugu, isfendiyarogullari olarak ta bilinen beyliktir.
    0 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. 6.
  9. Beyliğin kurucusu Demir Yaman Candar Bey, Oğuzların Kayı boyundandır. Beyliğin 8. beyi isfendiyar Bey'den sonra (1392'den itibaren) itibaren hanedan isfendiyaroğulları olarak anılmıştır. Beyliğin asıl adı Cândâroğulları Beyliği'dir. Fakat sonradan hanedana son hükümdarlarına göre Kızıl-Ahmedlular diyen tarihçiler de vardır.

    Candaroğulları, devamlılık ve Osmanlılar'la son derece sıkı münasebetleri bakımından mühim bir beylik kurmuşlardır.1291-1461 arasında 170 yıl sürmüştür. Karamanoğulları'ndan sonra, Dulkadıroğulları ile beraber en devamlı Türkmen beyliği Candarlılar'dır. 1308'e kadar Selçuklular'a, 1335'e kadar ilhanlılar'a tabî olan Candaroğulları, bu tarihten 1383'e kadar 49 yıl istiklâl kazanmışlar, 1383'te Osmanoğlu I. Murad'a tabî olmuşlardır. 1392'den 1402 ye kadar 10 yıl, alelade Osmanlı valisi durumuna düşmüşler, Ankara felâketinden sonra tekrar istiklâl kazanmışlar, fakat 1413'te tekrar Osmanlı tâbiiyetine girmişler, 1417'de ve sonraki yıllarda bu tâbiiyet bağları gittikçe artmıştır.

    1459-1461 arasında gene Osmanlı valisi vaziyetinde kalmışlardır. Osmanoğulları ile Candaroğulları'nın kanı o derece karışmıştır ki, Candaroğulları, nadiren Osmanlılar'a muhalif bir siyaset takip edebilmişler, ekseriya onlarla müttefiken hareket etmişler, birçok Candaroğlu doğrudan doğruya Osmanlı hizmetine girmiştir.

    Beylik, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çankırı, Zonguldak vilayetlerinde hüküm sürüyordu. Osmanlı sarayı ile sıkı bir akrabalık bağı kurmuşlardı. 1461'de Osmanlı Devleti'ne bağlandı.Türkiye Selçuklu Sultanı II. Gıyâseddîn Mes'ûd, taht mücâdeleleri sırasında Çobanoğullarının karıştığı bir savaşta esir düşmüş, fakat sonra kurtarılmıştı (1292). Sultan Mes'ûd, kurtarılması sırasında yararlığı görülen Şemseddîn Demir Yaman Candâr'a Kastamonu ve havalisini vermiş ve böylece bu beyliği kurulmuştu.

    Ama bu hibe işe yaramadı çünkü bu sırada Çobanoğullarından Hüsâmeddîn Bey Kastamonu'yu elinde bulunduruyordu. Şemseddîn Yaman Candâr'ın yerine geçen oğlu Süleymân Paşa âni bir baskınla Kastamonu'ya sahip oldu. Daha sonra Sinop şehri de Candaroğulları topraklarına ilhak edildi (1322). Bir süre sonra taht mücadelesi sebebiyle beyliğin ikiye ayrıldığını görüyoruz. Osmanlıların yardımı ile Süleymân-şâh 1384'den itibaren Kastamonu'ya hâkim olmuş, rakibi Celâleddîn Bayezid ise Sinop'a çekilmek zorunda kalmıştı. II. Süleymân-şâh Osmanlılar ile dost geçindiyse de, bu dostluk Yıldırım Bayezid'in ilk yıllarına kadar devam etmiştir.

    Yıldırım Bayezid, Anadolu'daki Türk birliğini sağlama yolundaki çalışmaları sırasında Candaroğulları topraklarına sahip olmuş, fakat Sinop'ta Candaoğulları Beyliğini devam ettirmiştir. isfendiyar Bey Ankara savaşından (1402) sonra Timur'un hâkimiyetini tanıdı. Bunun karşılığında da eski Candaroğulları toprakları kendisine verildi, böylece Kastamonu'ya yeniden hâkim oldu.

    Osmanlı şehzâdeleri arasındaki saltanat mücadelesi sırasında, tedbirli bir politika takip ederek, her defasında bu şehzâdelerden birisini destekledi. Bu mücadele sonunda duruma hâkim olan Çelebi Mehmed ile dost geçindi. Çelebi Mehmed'e Karaman ve Eflak seferlerinde oğlu Kasım Bey idaresinde yardımcı kuvvet verdi (1417).Fakat Kasım Bey geri dönmeyerek Çelebi Mehmed'den Candaroğullarına ait bazı yerlerin kendisine verilmesini istedi. Neticede Kasım Bey bu arzusuna kavuşmuş, isfendiyar Bey de Osmanlılara tâbi olmuştu. Ancak Sultan II. Murad Osmanlı tahtına çıktığı zaman (1421) meydana gelen karışıklıklardan istifade eden isfendiyar Bey oldu ve Kasım Bey'in elindeki toprakları ele geçirdi.II. Murad, şehzâde isyanları bastırıp duruma hâkim olduktan sonra isfendiyar Bey üzerine yürüdü. isfendiyar Bey yeniden Osmanlılara tâbi oldu (1423-4) ve bundan sonra da onlarla dost geçindi.

    Candaroğulları Beyliği Fatih Sultan Mehmed devrine kadar varlığını sürdürdü. Fatih Trabzon seferi dönüşünde Kastamonu ve Sinop Osmanlı topraklarına katılarak Candaroğulları Beyliği'ne son verildi (1462).Candaroğulları beyleri çeşitli eserlerle ülkelerini imâr etmişlerdi. Bu devreden Kastamonu'da ibn Neccâr Câmii ve altı yapıdan ibaret bir külliye olan ismail Bey imâreti en önemli eserler olarak göze çarpmaktadır. Candaroğulları beyleri sanat adamlarını da himaye etmişler ve kendi adlarına çeşitli Türkçe eserler yazdırmışlardır. Candarlılardan ismail Bey (1443-1461) "Hulviyât-ı Şâhî" isminde büyük bir eser yazmıştır.

    (bkz: alın teri değil copy paste)
    5 ...
  10. 7.
  11. Candaroğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışından sonra Kastamonu ve çevresinde kurulan bir Türk beyliğidir.

    Denizci özellikleri, Sinop'ta kurdukları tersanenin Osmanlı Devleti'ne katılması ve geliştirilmesi, Osmanlı Donanması'na güç kattı. Kastamonu'nun Küre ilçesindeki bakır ocakları, Beylik daha Osmanlı Devleti'ne ilhak olmadan önce, Osmanlı Devleti'nin top üretimi için faydalandırılmıştır.
    2 ...
  12. 8.
  13. şimdi olmayan bir oluşumdur.
    0 ...
  14. 9.
  15. 10.
  16. candaroğulları 1292 - 1461 yılları arasında hüküm sürmüştür.
    0 ...
  17. 10.
  18. kastamonu ve sinopta kurulan anadolu beyliğidir. fatihin annesi de bu beyliğin sultanıdır. ve ilginçtir ki fatih bu beyliğie son veren padişahtır. ayrıca:

    (bkz: cendere)
    3 ...
  19. 11.
  20. osmanlı beyliği ile ilişkileri en iyi olan beyliklerden biridir.

    hatta osmanlı beyliği'ni kuran türkmenlerin candaroğulları beyliğini kuranlarla ortak bir kökeni olduğu, önceleri bu beyliğin kurulacağı bölgenin batı bölgesinde olup daha da batıya ilerleyerek ayrı bir beylik yapılanmasına gittikleri yönünde düşünceler de bir fikir jimnastiği olarak mevcuttur (bkz: osmanlı tarih öncesi). nitekim osmanlılar güçlendikten sonra bu beyliğin osmanlı beyliğine katılması da beylikler boyutunda büyük savaşlar/çatışmalar şeklinde olmamış ve candaroğlu kökenli beyler veya ileri gelenler osmanlı egemenliğinde belli bir süre önemli mevkiler ve/veya şehir yöneticiliklerinde bulunmuşlardır.

    * (bkz: çandarlı halil paşa)
    0 ...
  21. 12.
  22. 13.
  23. en karizmatik beylik isimlerinden biridir. bir de dulkadiroğulları var ki akıllara zarar.
    2 ...
  24. 14.
  25. orta ve batı karadeniz bölgesinin görece korunaklı topraklarında 1292'de kurulmuştur. osmanlı devleti ile uzun süre iyi ilişkilerde bulunulmuştur. öyle ki beylik osmanlı'ya ilhak olunmadan önce bile küre'deki bakır madenleri osmanlı devleti'nde top yapımında kullanılan bakırın geldiği yerdir.

    yıldırım beyazıt, anadolu'yu birleştirme yolunda candaroğulları beyliği'ni ilhak etmiş ancak candaroğulları'nın bölgedeki egemenliğine karışmamıştır. isfendiyar bey ankara savaşı sonrasında emir timur'un egemenliğini tanıyınca beylik bir kez daha bağımsız (yarı da olsa) kalmıştır.

    ikinci mehmet döneminde, 1461 yılında beylik bir kez daha osmanlı devleti'nce ilhak olunmuştur.

    kurucusu temür yaman candar, son beyi kızıl ahmet'tir.

    bayrağı:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/229648/+

    haritadaki konumu:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/229647/+
    2 ...
  26. 15.
  27. 16.
  28. karadeniz bölgesinin bir bölümünde hakimiyet kurmuş olan beyliktir. osmanlılara bağlanmıştır.
    1 ...
  29. 17.
  30. bayrağı siyon yıldızı olan beyliktir.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/776062/+

    bütün müslümanlara kapak olsun.
    1 ...
  31. 16.
  32. Osmanlı ihanetine uğramış bir beylik.
    1 ...
  33. 17.
  34. 18.
© 2025 uludağ sözlük