ne hikmetse 5-6 yıldır adana da hep ramazanoğlu camii adına toplanan paradır, nadiren de olsa gittiğim zaman imam her para isteyişinde bu camii nin adını veriyor.
geri kalmış toplumların, dinle nasıl kolayca kandırılabileceğinin göstergesi. sanki devletin diyanet diye bir kurumu yok, sanki camilerin tadilatı için para ayrılmıyor. aziz nesinle bitirelim: "yobazın biri çıkıp -tuvalete gitmek günahtır - dese altına sıçacak tonla adam vardır bu memlekette. "
toplayanında gittiği yerin de amına koyim dediğim paradır. cami yapımına gidiyormuş.
ulan yetmiyor mu bu ülkede ki camı sayısı. hala daha neyin camisi arkadaşım?
sokarım ulan din iman anlayışınıza, 40 kişilik 50 kişilik sınıflarda ders veren öğretmenler var amk. okuma yazmayı bilmeyen çocuk namaz kılsa kime yarar? camiye gitse neye yarar.
devlet camilerden ve diğer tüm ibadet yerlerinden desteğini çeksin o zaman toplansın bir şey demem ama şu haliyle bildiğin insanları kandırmaktır, sömürmektir. *
not: ne oldu zorunuza mı gitti. kesilmeli diyanete giden camilere akıtılan para bilime-bilimsel eğitime akıtılmalı ancak o zaman bu ülke karanlıktan çıkmaya başlayacak ve siz ne kadar yırtınırsanız yırtının sizin varlığınız ülkemizin önünde engel ve karanlıkla birlikte siz de yok olacaksınız.
Çoğu caminin devlet eliyle değil de vatandaş tarafından yapılması nedeniyle toplanan paradır.Her işin üç kağıdı olduğu gibi bu işten de yolunu bulanların olduğu da muhakkaktır.
kişinin gönlünden geçerek, hayır amacıyla verdiği paradır. Bundan sonrası için parayı toplayan kişileri vicdanlarıyla başbaşa bırakır. istisnalar olsa da paranın çoğunlukla yerine ulaştığına inananlardanım.
Bu konu sık sık gündeme geliyor. Camilerin giderlerinin devlet tarafından karşılandığını sanan sazanlar da hemen atlıyor tabi. Burada bir kez daha yazıyorum;
Camilerin sadece "aydınlatma" (elektrik gideri demiyorum bak) ve su ihtiyacı ücretsiz karsilanir. Bunun sebebi de halka açık alanların aydınlatma ve su ihtiyacının her yerde devlet tarafından karşılanıyor olmasıdır. Nasıl ki belediye çeşitli yerlere yapılan çeşmelerden, plajlarda duş alınması icin verilen sudan para almıyorsa, cami bahçesindeki herkese acik abdesthaneden de su parası almaz.
Aydınlatma haricindeki klima, isitici vs tüm elektrik gideri toplanan paralarla karsilanir. Caminin bakımı, tamiratı bu paralarla karsilanir. Herhangi bir yerde yeni bir cami yapılacağı zaman bu paralarla yapılır. Bir sürü cami var, hala cami yapmaya gerek var mı diye düşünmemek lazım. Tüm sehirlerde her gecen gün yeni yerler yerleşime açılıyor. Yerleşim bu bölgelere kaldırılıyor. iste bu yeni yerlere de cami gerekir. Bunun icin de cemaatten para toplanır.
Ayrıca diyanet isleri sadece camilerin değil, tüm kilise, havra, sinagogların da aydınlatma ihtiyacını ücretsiz karşılar.
geçen günlerde istanbul il müftülüğünden alınan izin ile bir aile için cuma günü bir camide para toplanmak istenmişti.
cuma çıkışı cami önüne masa kurulmuş hazır beklenirken, aniden bir tartışma ve hatta kavga ortaya çıkmıştı.
sonradan öğrenilen bilgiye göre cami derneği para toplanmasına karşı çıkmış. para toplamak isteyen aile izinlerini göstermişler ve bunu kaubl etmeyen cami derneği, " başka bir camiye gidin, bu camide ancak biz para toplarız." demiştir.
resmen, mafya filmlerinde göremeyeceğin şeyler yaşanmış. " bu bölge bizim." tarzında...
utandım öğrenince bu olayları...
yazık...
çok yazık...
"Cami gideri için toplanan paraymış. Diyanet gider için para vermezmiş. Kendi kendilerine karşılamaları gerekirmiş. Kliması varmış, ısıtması varmış, jakuzisi varmış, muhabbet sofrası varmış. Varmış da varmış. Ulan hangi caminin elektriğini devlet karşılamıyor? E bu soktuğumun klimasıyla ısıtıcısı elektrikle çalışmıyor mu? Klimanın kendisi kaç para? Ve bir defa alınınca yetmiyor mu? Yüzyıllardır toplanan parayla klima ve ısıtıcı mı alınabildi sadece? Bizim mahalledeki caminin altı mağaza. Yıllık 40.000 tl kira alınıyor. Yanında vakıfbankın atm'si var ve onun yıllığı da 4.000 tl.
Hala s.k gibi gider,klima,ısıtıcı teranesi okunuyor. Verin amk. Sizin gibi mallar olduktan sonra. Ayrıca banane. Giren çıkan size. Alın içinize, alabildiğiniz kadar."
Not: diye söylüyorlar. Ben öyle duydum. Ben söylemiyorum. Belirtelim de, sonra vatanına milletine bağlı "sayın muhbir vatandaş" bizi bir yerlere ihbar etmeye kalkmasın. Alınt yaptım. Şimdi de tırnak işareti ekleyeceğim alıntı yaptığım kısma.