*
%99,9 u müslüman olan 70 milyonluk bir ülkede sadece 13,5 milyonun öğrenci olduğu bunların da yarısının camiye gittiği düşünülecek olursa çok mantıklı karşılanabilecek durum
halkımızın hep yanlış yönden baktığı konudur, zannedilmektedir ki devlet okul yerine cami yapıyor ama böyle bir şey yoktur. devlet üzerine düşeni yapmadığı için okul sayısı azdır, camileri ise halk kendi yaptırmıştır, devletin yaptırdığı tek cami on yılda yapılan ankara kocatepe camidir. bu yazımdan bu hatayı övdüğümü çıkarmayın, aman diyim, sadece bunun tüm hükümetlerin ve bunu yeterince dile getirmeyen bizlerin hatası olduğunu unutmayın.
allah'ın ilk emrini oku değil de cami yaptır vergiden kurtul olarak algılayan bünyelerin yol açtığı durum. imanlı diye insanları işe almak sadece hükümetin işi özel sektörde bu zihniyete yer yok. mümkünse daha çok okul açıp daha eğitimli insanlar yetiştirerek, ibadet etmeden önce dini kavrayabilecek ve seçebilecek kadar bilinçli bireyler yetiştirmek gerekir, milli eğitimin amacını bile bu şekilde yorumlamamıza neden olan bu istatistiğe selam ederim. tabi işine gelmeyenler buna şiddetle karşı çıkacaktır; ancak %99'umuzun müslüman olması gibi nerden sallandığı belli olmayan istatistiklere kulak verirsek işimiz zordur.
100 kişilik cami başına düşen birey sayısı 60
50 kişilik sınıf başına düşen öğrenci sayısı 90
gelin bir daha düşünelim. birileri oyun oynuyor; ama kim?
8 yıllık ibadet değil 8 yıllık eğitim zorunlu olduğundan daha bir saçma gelen durum. milli eğitim bakanlığı ve yök'ün devamsızlık yönetmeliklerini okumanızı tavsiye ediyorum. ayrıca evde de ibadet edilebilir, tut ki camiyi seviyorsun orda edeceğim diyorsun, kendine gel adam ol bir sürü boş cami var eve yakın olsun diye cami yaptırmak ayılık değildir de nedir?
okullar gereğinden fazla doluyken çoğu caminin sinek avlaması ve kimi yerlerde okul dahi yokken aynı yerlere cemaatin dolduramayacağı kadar büyük camiler yapılması durumudur...
eğitimsiz oluşumuzla alakası yoktur. eğitimli olsak böyle bir konuyu gündeme getirmeyiz çünkü. bu kadar sığ bir mantık ilkokul öğrencisinde bile olmaz çünkü. bakınız efendim camilerin okullardan çok olduğu doğrudur, lakin geri kalmışlığımızı buna bağlamak anlamsızdır. şimdi camileri yıktık diyelim, okulların sayısı değişmedi, ee, ne olacak, düzelecek mi herşey, ya da camilerin sayısı arttı, okulların sayısı yine değişmedi, eğitim anlamında nasıl bir değişim meydana gelecek, burada mesele okulların sayısının yetersizliği midir yoksa camilerin birilerine zor gelmesi mi, ayrıca camileri devlet değil halk yaptırıyor, camiye küfredeceğim diye maymun olmayın, herşey ortada, eğer okul sayısı yetersizse devlet neden okul yaptırmıyor dersin, karnı ağıran çocuk gibi kıvranmazsın, içkili mekanların sayısı da okullardan çok, onu söyleyen var mı yok, gören de cuma namazlarına gidip yer bulabiliyorsunuz zannedecek, cuma namazında boş bir cami gösterin de millet oraya gitsin, gecenin bi vakti cami boş olacak tabii, okullar da haftasonu boş, laf mı şimdi, karikatür gibisiniz vallahi.*
cami yapımının ne demek olduğunu, bu sürecin nasıl işlediğini bilmeyenler tarafından ortaya atılmış tezdir. camiler cami yardım ve yaşatma dernekleri tarafından bağışlarla inşa ettirilirler. bağışlar makbuz karşılığı alınır ve camiler böyle yaptırılır. her türlü para dönen süreçte olduğu gibi bu süreçte de birilerinin cebini doldurabilmesi ihtimali vardır, ancak sırf bu sebepten dolayı her yaptırılan caminin vergiden düşmek gibi sebeplerle yapıldığını iddia etmek saçmalıktır, zira derneklerin tabi olduğu vergi kanunu tüzel kişilerin veya şirketlerin tabi olduğu kanundan da farklıdır, bir kişi dernek başkanı olarak kendi harcamalarından vergi indirimi yapamaz.
bazı yerlerde gereksiz cami yapılması söz konusu olsa da bunun ne kadar minimal olduğu her cuma namazında kendini belli etmektedir. aslında insanımızın beş vakit kılması, bunu da camide kılması durumu en doğrusuyken, bu olmadığı için cami sayısı fazla görünmektedir.
hayırseverlerin kendi başlarına cami yaptırması da çok yaygın değildir, yüz camiden kaç tanesi böyledir sorgulamak gerekir, çoğu cami mahallelinin ortak gayretleri ile yapılmaktadır, kimse de gidip başka mahalle için dernek kurup uğraşmaz.
bu arada aptal köşe yazarının birisi avrupada son yüz-iki yüzyıldır kilise yapılmadığından bahsetmişti. avrupada hristiyanlığın gerilemesini bıraktık, kiliseye gitme oranındaki düşüşten bile habersiz bu okumuş cahile kalkıp da bu konu üzerine cevap vermek sanırım boş bir gayret olacaktır. tabi bizim ülkede nüfus artışını da gözönüne almaması en azından matematik bilgisinin sıfır olduğunu göstermektedir.
camilere imam olmasi icin yetistirilenden basbakan cikmasi,
okullarda ilim bilim ogrenmesi icin gonderilenlerden memur , taksici, pazarci cikmasina yol acar.
şu an türkiyemizde okullarda öğretmen sıkıntısı olduğu gibi camilerde de imam sıkıntısı vardır, hiç canınızı sıkmayın, laiklik elden gidiyor değil...
eğer okullar bu şekilde eğitim vermeye devam edip bu başlıktaki gudik yorumları yazan kişilerin zihniyetinde insanlar yetiştiriyorsa demek ki hayırseverlerin de bir bildiği var diyorum, parayı camilere harcamak daha garanti gibi, okumuş cahil yetiştirmekteyiz ne yazık ki...
belki de imam hatip mezunlarının işsiz kalmaması içindir.
haa, ama gerçi onlar ülke yönetiyor...
o zaman camiler ne demeye orada duruyor? neyse, belki şöyle de açıklanabilir:
şimdi ülkede öğretmen açığı var mı? var. peki okul yaparsak öğretmen atayabilir miyiz? hayır, atayamayız.
peki imam fazlası var mı? var. cami yaparsak imam atayabilir miyiz? evet, atayabiliriz.
aslında senelerdir süregelen hatalarımız, yanlışlarımız sebebi bu durumun. çoook derin çok...
edit: bu entry imam hatip mezunlarının yetiştirildikleri dalda çalıştıkları/çalıştırılmaları gerekliliği göz önüne alınarak yazılmıştır. doktor, mühendis, avukat neyin olmaya çalışan mezunları da dahil ediyorum.
yapilan bina sayisinin, icerisindeki insanlarin niteligine etki etmemesi gercegi karsisinda anlamsizlasan kiyastir. zira, ne okullari dolduranlarin buyuk bir kismi adamakilli ogrencidir, ne de camileri dolduranlar ideal muslumandir.
pek bir mahsuru olmayan durumdur. tabi gönül istiyor, cuma ve bayram namazlarındaki izdihamın vakit namazlarında da olmasını, ama olamıyor. yoksa %99 umuz müslümanız canım, kim lan bu % 1 çıksın ortaya.
imitasyon tayyip yüzde bir için okuyor;
kalemler süngü, çantalar miğfer
okullar kışlamız, öğrenciler asker.
camilerde imamlık yapılması için illa ki imam atanması gerekmediğini kavrayamayacak kişiler yetiştiren bu eğitim sistemine selam ediyorum. şu an camilerin kaçında kadrolu imam var kaçında derneğin parasını ödediği, kaçında ise o beldede oturup hayrına bu işi yapan kişi var bilmeden konuşun bakalım. cami yapıldığında öyle veya böyle iş görür, imamlık yapmak sadece namaz kıldırma söz konusu ise bunu ben de yaparım, ki benim gibi nice insan imamlığı cemaat imamsız kalmasın diye yapmaktadır. ancak aynı şey öğretmen için nereye kadar geçerli olabilir, bunun yorumunu bu mükemmel eğitim sisteminin eseri siz gençliğe bırakıyorum.
cami sayısını, kamu kuruluşları sayısıyla karşılaştırmak ne derece doğrudur?
camileri vakıflar yapar. çok az cami vardır, devlet eliyle yapılmış. insanların, niçin elindeki parayı okula değilde, camiye yatırdığını sorarsanız, cevap çokta uzakda değildir. bildiğin etki-tepki. yasaklar, insanları,özelliklede türk insanını inatlaşmaya sürükler.
bilinç altı işte.