camilerin normal vakitlerde, cuma namazı gibi cemaatin sayısının arttığı vakitlere oranla bu şekilde rahatsız edici bir ayak v.b. koku olmadığı bir gerçektir.
bunun nedeni ise normal vakitlerde cemaatin azlığından ziyade normal vakitlerde cemaate iştirak edenlerin temizliğine daha fazla özen göstermesinden kaynaklanmaktadır.
haftada bir defa cemaate iştirak eden ve farzı kıldıktan sonra hemen çıkan cemaatin gösterdiği özen ile arasında çok büyük bir fark vardır.
cami ve cemaat alışkanlığı ülkemizde çok düşük seviyede olması bu tarz problemleri de beraberinde getirmektedir.
çözümü son derece basittir. müslüman her anlamda temiz olandır, her müslüman'nın üzerine farz olan namaz ibadetini yerine getirebilmesi için temiz olması (abdest) şarttır. bu bilincin farkına varıp en azından cuma günleri temiz çorap ve elbise giyerek yaptığı ibadeti bir üst seviyeye taşımak bu durumu ortadan kaldıracaktır.
hristiyanlara o kadar bok atarlar ama kardeşim adamların ibadet haneleri mis kokuyor, gül kokuyor. ayrıca kiliseler, sinagoglar mimari olarak çok güzel yapılıyorlar. maalesef mimar sinandan sonra bir yapı ibadet hanelerimiz için geliştirilmediği gibi temizliğine, bakımına da asla önem verilmemiştir.
bu konularda tek önemli olan adım başı cami olması anlayışıdır !
Abdest alındıktan sonra, tekrar pis kokan çorabın temiz ayağa giyilmesi ile oluşan durum.
Mazeret olarak camiye gitmemeyi halı ve ayak kokusuna bağlayan vatandaşın söylemidir.
maalesef ki bir gerçektir. aslında olmaması gereken bir durumdur. bu ve bunun gibi durumlara dikkat edilmelidir.
Cami Adabı:
Soğan, sarmısak gibi pis kokulu şey yiyerek, camiye gelmek doğru değildir. Hadis-i şerifte (Sarmısak yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın, insanın rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur) buyuruldu. (Taberani) Yağlı, kirli ve pis kokan iş elbisesiyle, kirli ayakla camiye gelip halkı rahatsız etmemelidir! Bazıları sigara kokusundan da rahatsız olur. Onun için ağzında ve elbisesinde sigara kokanlar da temizleyip, kokuyu giderdikten sonra camiye gelmelidir. Çıplak ayakla namaz kılmak Hanefide mekruhtur. Çorabı kirli olan ve temiz çorap da bulamayan kimse, halkı rahatsız etmemek, yani haram işlememek için çorapsız namaz kılabilirse de, mekruh işlememek için daha önceden tedbir alıp, eski de olsa, temiz çorapla camiye gelmelidir.
Müslümanların vücutları, elbiseleri, çamaşırları, yemekleri temiz olur. Temiz olunca da mikrop ve hastalık bulunmaz. Kuranı kerimde, (Temiz olanları severim) buyuruluyor. (Bekara 222) Hadis-i şerifte de buyuruldu ki: (Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olanlar girer.) [Deylemi]
Alıntıdır efendiler.
ayaktan değil, camideki halılardan kaynaklanan kokudur. zira her gün silinip süpürülmekte fakat yıkanmamaktadırlar. doğal olarak üstü biraz ıslansa çok şahane koku yapar.