Abdest alındıktan sonra, tekrar pis kokan çorabın temiz ayağa giyilmesi ile oluşan durum.
Mazeret olarak camiye gitmemeyi halı ve ayak kokusuna bağlayan vatandaşın söylemidir.
maalesef ki bir gerçektir. aslında olmaması gereken bir durumdur. bu ve bunun gibi durumlara dikkat edilmelidir.
Cami Adabı:
Soğan, sarmısak gibi pis kokulu şey yiyerek, camiye gelmek doğru değildir. Hadis-i şerifte (Sarmısak yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın, insanın rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur) buyuruldu. (Taberani) Yağlı, kirli ve pis kokan iş elbisesiyle, kirli ayakla camiye gelip halkı rahatsız etmemelidir! Bazıları sigara kokusundan da rahatsız olur. Onun için ağzında ve elbisesinde sigara kokanlar da temizleyip, kokuyu giderdikten sonra camiye gelmelidir. Çıplak ayakla namaz kılmak Hanefide mekruhtur. Çorabı kirli olan ve temiz çorap da bulamayan kimse, halkı rahatsız etmemek, yani haram işlememek için çorapsız namaz kılabilirse de, mekruh işlememek için daha önceden tedbir alıp, eski de olsa, temiz çorapla camiye gelmelidir.
Müslümanların vücutları, elbiseleri, çamaşırları, yemekleri temiz olur. Temiz olunca da mikrop ve hastalık bulunmaz. Kuranı kerimde, (Temiz olanları severim) buyuruluyor. (Bekara 222) Hadis-i şerifte de buyuruldu ki: (Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olanlar girer.) [Deylemi]
Alıntıdır efendiler.
türkiyede ki cami sayısı yüzündendir.
efenim her yere şakirt ve koyun yetiştirme maksadı ile cami yaparsan insanlar özensiz giderler. özensiz gitmelerin başında giyim kuşam'a dikkat vardır. ayrıca mimari zevkten, sanattan uzak taş yapılara dönüştü camiler. yazıktır, ayıptır.
ayak kokusu ile ne mi ilgisi var, sen mimarini adam gibi yapmaz, özen göstermez, sokak başına cami yaparsan oranın temiz, güzel bir yer olmasını beklemeyin, ayakta kokar, sidik de, bokta... ki kokuyor zaten.
camilerin normal vakitlerde, cuma namazı gibi cemaatin sayısının arttığı vakitlere oranla bu şekilde rahatsız edici bir ayak v.b. koku olmadığı bir gerçektir.
bunun nedeni ise normal vakitlerde cemaatin azlığından ziyade normal vakitlerde cemaate iştirak edenlerin temizliğine daha fazla özen göstermesinden kaynaklanmaktadır.
haftada bir defa cemaate iştirak eden ve farzı kıldıktan sonra hemen çıkan cemaatin gösterdiği özen ile arasında çok büyük bir fark vardır.
cami ve cemaat alışkanlığı ülkemizde çok düşük seviyede olması bu tarz problemleri de beraberinde getirmektedir.
çözümü son derece basittir. müslüman her anlamda temiz olandır, her müslüman'nın üzerine farz olan namaz ibadetini yerine getirebilmesi için temiz olması (abdest) şarttır. bu bilincin farkına varıp en azından cuma günleri temiz çorap ve elbise giyerek yaptığı ibadeti bir üst seviyeye taşımak bu durumu ortadan kaldıracaktır.
ayaktan değil, camideki halılardan kaynaklanan kokudur. zira her gün silinip süpürülmekte fakat yıkanmamaktadırlar. doğal olarak üstü biraz ıslansa çok şahane koku yapar.
"temizlik imandan gelir" hadisiyle çelişen ama çoğu müslümanın oralı olmadığı konudur. bunu şikayet olarak dile getiren kişi de anlamsız bir şekilde ateist ilan edilir.
insanların temizliğine özen göstermemesi ve abdest alınan yerlerde ayağı kurulayacak bir şey olmamasından doğan kötü sonuç. çözüm olarak hutbelerde cemaat bilgilendirilebilir, yeni cami yapmak için toplanan paralar kağıt havlu gibi malzemelere harcanabilir.
maalesef doğru olan önermedir.
Temizliği ile gururlanan bir halkken otobüslerde ter kokusundan bir yerde bir yere gidemez olduk. Toplumumuzun yapısının gittikçe bozulduğunun da bir göstergesi bu durum.
Allahın evi olarak adlandırılan yere geliyorsun, amaç ibadet etmek ve senin dininin en temel ögelerinden biri de temizlik, ama kokan çoraplarla camiye girdiğin gibi hem ibadetini sekteye uğratıyorsun, hem de camiye gelenlere eziyet ediyorsun. bu işin dindar olmakla dinsiz olmakla alakası yok, hemen hemen her cami çorap kokuyor.
Yapılacak şey çok basit, ya yanına yedek bir çorap alırsın camiye girerken onu giyersin, ya da camide alırsın abdesti, çorabı camiden çıkana kadar giymez, çıkışta giyersin çok zor değil yani, artık halılara sinmiş koku be kardeşim.
hristiyanlara o kadar bok atarlar ama kardeşim adamların ibadet haneleri mis kokuyor, gül kokuyor. ayrıca kiliseler, sinagoglar mimari olarak çok güzel yapılıyorlar. maalesef mimar sinandan sonra bir yapı ibadet hanelerimiz için geliştirilmediği gibi temizliğine, bakımına da asla önem verilmemiştir.
bu konularda tek önemli olan adım başı cami olması anlayışıdır !
maalesef camilere gelen cemaatin bir kısmının çorap konusunda dikkatsiz olması sonucu oluşan bir kokudur. bizim buradaki cami girişe bir sürü yeni çorap koymuştu "ücretsizdir, giymek için alabilirsiniz" diyerek sırf bu çorapsız veya kokan bir çorapla camiye gelenleri engellemek için.
günde 5 sefer ayağını yıkayan adamın ayağı kokmaz uleyn...ıslak ayağa çorap giyip mantarın dibine de vursa kokmaz o ayak...senin burnun kokuyor zındık...