Küçüklüğümden beri kubbeli yapıların hastasıyım. Dine inanırken cumaya giderdim o ortam bana garip bir huzur verirdi. Hayır dinle ilgisi yok binanın kubbeli olmasını diyorum. insan kendini kapalı alanda gibi hissetmiyor.
Ve kendimi bildim bileli şu başlığın hayalini kurarım. kubbeli bir kütüphane olsa böyle. ama günümüz dindarlarına bunu söylersen tefe tutarlar adamı. biz iyisi mi kubbeli kütüphane yapalım bırakalım camide namaz kılsınlar.
camileri kütüphaneye dönüştüren insan hayatında hiç kitap okumamış insandır. ve kütüphaneyi de kendi çıkarları için yapmıştır. çünki kitap okuyan biri böyle şey yapmaz. dinlere inançlara saygı gösterir. bu kadar cami fazla kabul ediyorum. lakin doğa kanunları bu. insan yaşar ve ölür. ölene kadar da istediği şeyi inşaa eder. sen de camiyi kütüphane yapmaktansa kütüphane inşaa et diye söylemek lazım.
mevcut kütüphaneler dolup dolup taşmadığı için faydası olmayacak uygulama.
camide 5 vakit namaz kılan bile cehennem korkusundan kılmakta, kitap okumadı diye cehenneme gitmeyecek, en azından genel kanı böyle. (ilk ayeti ''oku'' ile başlayan dinde, okumayanın yanacak olmaması da ayrı bir ironi)
bir de okumaktan öte algılayacak beyin lazım ki bu da meselenin en zorlayıcı maddelerinden. göz ucuyla yandaş gazete okuyup, vay be hepsi montakmış diyen zekadan okusa da fayda beklemek yersiz.
bizim gibi taraflı olmaya oldukça meyilli toplumlarda camilere ne tip kitaplar konacak, bu kitapları okuyan ne derece tarafsız değerledirecek, bu komple ayrı konu.
mantıklı bir düşüncedir. ülkemizdeki dini zaafiyetin ne kadar yüksek olduğunun bilincindeyiz ve okuma seviyesinin ne kadar aşağıda, okuma denilince bir kısım insanların sadece bunu dini kitapları okumak olarak nitelendirdiğini de... Bunu bir sosyal politika halinde yürütecek kişilerin başında da aydın görüşlü imamlar gelecektir. Ülkemiz şartlarında toplumun en çok güven duyduğu ve itaat ettiği kişiler olduğunu düşünürsek camileri sadece bir ibadathane olarak değil de bir kültür evi olarak da düşünmek faydalı olacaktır. bildiğim kadarıyla merkez camilerde belli bölümlerde kitaplar bulunuyor fakat bu kitap çeşitliğinin arttırılması da önemli bir faktör.
hangi ülke için bu plan?cidden aklımdan geçen ülke mi yoksa?
şimdi eğer bu ülkedeki cami,kütüphane,okul,hastane oranı adam akıllı olsa,şu üstte yazdığım şeyi yazmayacaktım.ama oranlar nasıl?1 cami=0,0016 kütüphane-0,0003 hastane-0,005.sayıları farazi verdim ama durum aslında buna benzer bir acıklılıkta.ve tekrar aynı yere geliyoruz bu yüzden: hangi ülke için bu plan birader?
Yapının bütünü değilde içeride bir kısmı kütüphane olabilir. Misal Ayasofya da vardır yanılmıyorsam 1. Mahmut kütüphanesi olması lazım.
Ek olarak, bu ülkedeki tüm mabedler kütüphane olsa millet yine cahil kalır. Önünde konuyla alakalı kitap dururken öyleymiş böyleymiş diye konuşur ama kitabı açmaz.
Öncelikle, dha ilkokulda çocuklara kitap sevgisini aşılamalıyız. Bu sevgi oturduktan sonra isterlerse selimiyeyi kubbesine kadar kitapla doldursunlar.
Kapitalizmi kimse durduramaz kanka. Millet din altindan katliam yapiyorkende musluman ulkeler amerika ve diigerleri tarafin somurulmeye mahkum yani cahil kalmaya .