ülkemizin klasikleşmiş sorunudur. cami tuvaletlerinin %99 unu bok götürmektedir. cami tuvaletlerinden sorumlu sadece para almayı bilen pezevenkler temiz olmakla övünürler bir de tutup namaz kılmaya giderler. sonra da temizlik imandan gelir diye vaaz verirler...
ulan bu ülkede bir tane bir şey normal olsa dişimi kıracağım.
cami, okul yada umumi tuvalet farketmez bu durumun müsebbibi insanlarımızın temizlik anlayışının kıtlığındandır. ayrıca belirtmekte fayda var ki o camilerin tuvaletlerini sadece namaz kılmak amacıyla gelen kişiler değil yoldan geçen insanlar da kullanmaktadır. yani neymiş temizlik imandan gelirmiş evet ama çişini nereye yapacağını tam olarak kestiremeyen angutları da imanlı imansız diye ayırmamak gerekirmiş.
temizliğin imandan geldiğine inanılan bir dine mensup olanların utanması gereken durumdur. allah'tan korkun ulan. kadıköy merkezdeki osman ağa cami tuvaleti hem pahalı, hem aşırı sidik partikülü yoğunluklu, hem kalabalık, hem de iğrenç durumdadır. ulan hem darphane gibi para bas, hem de bu kadar rezalete imza at. opet'ten utanın be. onlar opet tanrısına filan da inanmıyor üstelik. ama tuvaletleri tertemiz. ağa caminin tuvalet bakanı gelsinde bal döküp yalasın opet tuvaletlerini.
eksicilere not: emin ol belki senden bile daha müslümanım.
ilk ayet "oku" gibi "temizlik imandan gelir" sözünün de sözde iman edenlerce dikkate alınmadığının göstergesidir.
(bkz: islam ülkelerinin ortak özellikleri)
camiye sadece tuvalet için gidenlerin ayıbıdır.
camiler sadece çişiniz gelince yolda soracağınız mekanlar değillerdir.
not: umumi tuvaletlerin pis olması umumun suçudur, bu camide de olabilir otgarda da olabilir tiyatroda da.
camilerin herkese! açık olmasının sonucudur. evet böyle bir durum vardır ve üzücüdür. ancak bunda caminin sadece tuvaletini kullanan insanlar en büyük paya sahip.
acı ama gerçek durumdur. bu durumun baş sorumlusu, o tuvaleti işletmekle görevli kişiler ve bu görevi onlara veren kişilerdir. cami tuvaletinin işletilmesine papazlar karar vermeyeceğine göre: imamlar ve dernek üyeleridir.
cami tuvaletleri umuma açıktır.
diğer tuvaletler gibi ücrete tabidir.
demek ki cami tuvaleti bir kısım cemaat tarafından ve ilaveten ihtiyaç hisseden rast gele insanların kullandığı bir hizmet yeridir.
kısaca insanların kullandığı mekan. evet anlaşılıyor ki bir kısım insanımız dikkatsiz. öyle ya evimizde ihtiyacımızı giderirken gereken özeni gösteriyoruz. afedersiniz küçük su dökerken klozetin kapağını kaldırıyoruz herhalde evde. sonra tuvalet kağıtlarını olur olmaz yerlere atmıyoruz herhalde evde. sağı solu su içinde bırakmıyoruz, sifonu çekiyoruz her halde evde. yoksa yapmıyor muyuz.
sadece cami tuvaleti olsa iyi. yakında kitap fuarı açılır istanbulda, açılıştan bir kaç saat sonra tuvalete girmeyi düşünün, görün hallerini, ve musluk başlarına özenle yerleştirilmiş sıvı sabunların nasıl talan edilmiş olduğunu görün. galiba özensisiz.