"26 Eylül 1819 tarihinde italya'nın Parma şehrinde doğan Callisto Guatelli, şehrin müzik okuluna 1830 yılında öğrenci olarak girdi. Burada Francesco Hiserich'ten (1772-1851) kontrabas ve Antonio de Cesari'den (1797-1853) şan dersleri aldı. 1838 yılında mezun olarak bir süre aralarında meşhur Teatro Cario Felice'nin de bulunduğu (1844) değişik italyan tiyatrolarında koro şefi olarak çalıştı. Adının istanbul basınında sık sık 1846 yılından sonra çıktığını göz önüne alırsak Guatelli Türkiye'ye bu tarihlerde gelmiş olmalıdır. italya'dan aynı dönemde istanbul'a gelen pek çok müzisyen gibi o da Naum kardeşlerin tiyatrosu tarafından angaje edilmişti. Görevi ise buradaki opera korosunu idare etmenin yanısıra, çeşitli temsillerde de zaman zaman direktörlük yapmaktı. Yine gazete haberlerinden anlaşıldığına göre Sultan Abdülmecid tarafından keşfedilmesi uzun süre almadı. 18 Aralık 1846 tarihinde Çırağan Sarayı'nda padişah ve maiyeti huzurunda bir solo piyano resitali dahi verdi, ki bu konser için kendisine 5.000 kuruş ödenmişti.
Padişah tarafından beğenilerek kaymakam rütbesiyle Mızıkayı Hümayun (http://tr.wikipedia.org/wiki/Mızıkayı_Hümayun )'un başına kumandalığına tayin edildi (1856). [[II. Abdülhamid (http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Abdülhamid )] ve [[Fatma Pesend Hanım (http://tr.wikipedia.org/wiki/Fatma_Pesend_Hanım )]'a musiki dersleri verdi. 1858 yılında görevinden ayrıldı. Sonra Saray orkestrasının şefliğine getirildi. Mızıkayı Hümayun'un başına 2. defa geçti (1868)
Büyük olasılıkla bir dönem için geldiği Osmanlı başkenti aynen Donizetti Paşa (http://tr.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Donizetti ) ve ailesine olduğu gibi Guatelli için de daimi bir vatan halini aldı. Nitekim kendisine de Sultan Abdülaziz döneminde bestelediği Marş-ı Sultanî üzerine "paşa"lık unvanı verildi ve rütbesi tuğgeneralliğe yükseltildi (1875). Ayrıca saray dışında müzik dersleri de verdi. Genellikle marş bestecisi olarak tanınan Guatelli, alaturka musikisiyle heves ederek, piyano için çeşitli şarkı ve peşrevler besteledi ve bunları bastırdı. En çok sevilen eserleri [[Marş-ı Sultanî]], [[Şark Uvertürü]], [[Osmaniye]] ve [[Şefkat]] adlı marşları idi. [[Mızıkayı Hümayun]]'da Mehmed Ali, Saffet Zâti, Pazı Osman, Faik ve Zeki Beyler gibideğerli türk bestecilerinin yetişmesinde rol oynadı. Guatelli 1900 yılındaki ölümüne kadar Türk topraklarından ayrılmadı ve ne yazık ki uzun yıllar pek çok neşeli şark teması içeren renkli marşları ve diğer eserleri arşivlerde gömülü kaldı. Bu büyük ihmalin ardından ancak bugün tekrar bu eserler yavaş yavaş gün ışığına çıkmaktadır. En son olarak 2003 Şubat ayı içerisinde Ankara'daki Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası arşivinde yapılan araştırmalar sırasında Guatelli Paşa'ya ait ve bugüne kadar mevcudiyeti dahi bilinmeyen bir korno konçertosunun partisyonu dahi ortaya çıkmıştır." -Almyra nicki ile dolan güzide insan http://www.mygitar.com -
"21 Şubat 1856 tarihli Journal de Constantinople gazetesi ıslahatçı padişah II. Mahmud'un devrinde kurulmuş olan Muzika-yı Humayun'un başında uzun seneler görev yaptıktan sonra bu haberin yayımlanmasından dört gün önce vefat eden Giuseppe Donizetti Paşa'nın yerine bizzat Sultan Abdülmecid tarafından getirtilen italyan maestro Callisto Guatelli'nin tayin haberini okurlarına şöyle müjdelemekteydi:
'Majesteleri Padişah bundan daha güzel bir seçim yapamazdı. [Pera] halkı uzun bir süredir Bay Guatelli'nin musiki dehasını takip ve takdir etmektedir. Dolayısıyla iyi karakteri ve etrafına neşe saçan kişiliğiyle pek çok kimsenin sevgisini kazanan bu saygın bestecinin şerefli terfisini duyuruyor olmak bizler için büyük bir mutluluktur.'"