Bu işi yapabilmeniz için peygamber sabrına sahip olmanız lazım.
Bu sektörün büyüyen bir sektör oldugunu, kariyer olağının iyi oldugunu düşünüyorsanız "amaaaan! çok kolay iş canım, bütün gün yan gel yat osman bilgisayar başında takılırım. arada telefonlara bakarım ne olcak evde de yapıyorum aynısını" diye içinizden geçiriyorsanız yanılıyorsunuz.Yok öyle bişey!
hee derseniz ki "üniversite mezunuyum ama işsizim" belki iş bulana kadar idare edilebilicek bişey olabilir.
zeka ve eğitim seviyesi düşük yurdum insanına laf anlatmanın zorluğuna, takım lideri ya da yönetici baskısınıda eklediğinizde, en fazla 3 sene çalışabileceğiniz insan sömürme merkezi.
Uzun yıllardır çalışan biri olarak bu parçayı ben yazdım hip-hop türüdür benden olsun.
Gecen gündüzün yoktur senin ,senin adın MT
Halini görseler, insaf ederlerdi belki
Saniyelerle yarışırsın, arap atı misali
Uğraşma koçum sen gibi kimler geldide, geçti
(nakarat)
HAKARET kankan yüzünse kayseri çarığı
KERAMET sukunetinde ve sende saklı
HARB ET müşterinle değil gururunla
SABRET kurtuluşun bu senin farkın
Gününle gecenle dostum sen bir harikasın
Performansın kötü , boşver talepler onaylanmasın
Bu işle adam olmayacağınında farkındasın
işin senden daha önemli salla vardiyanda uzasın
Takma adınla bütünleş adın şu an herneyse
Hadi durma susma bişeyler yap mt sende
Simitçiler bile bu şifreyi verebileceklerse
Simitçi olurdum ozaman dört sene okumak niye
(nakarat)
iTAAT ET konusma sadece işinle ilgilen
ŞÜKRET saygının zerresini göremesende
TAVAFET aynı yere döneceğini bilsende
FARZET acın hafifler kendine gelirsin DEVAMET
ruh sağlığının bozulmasını istemiyorsan asla yakından uzağından geçmemen gereken meslek. zaman eşittir para denkleminde, karşılığı hiçbir para birimiyle bile ölçülemeyecek derecede zor bir meslek.
yurtdışında 2 sene çağrı merkezinde çalışan birinin, mahkemelerde şahit olarak kabul edilmediği... en zor mesleklerden biridir. çalışma koşulları zordur. birlikte çalıştığınız takım liderleri/supervisorlar size sahibinizmiş gibi davranır.
Kendini geliştirmek adına çok az katkısı olan(günlük hayatta pratik çözüm ve hazır cevaplı olmak gibi); uzun bir süreden sonra psikolojiyi bozan; kurumu ile müşteri arasını telefon vasıtasıyla bağlayan operasyonlardır.
ARTILARI :
- Aynı anda iki farklı kişiyi dinleyebilir ve anlayabilirsin.
- Çekingen biriysen eğer, artık cazgır biri olmuşsundur.
- Konuşurken konuşmanla alakasız bir konuyu rahatlıkla yazabilirsin.
EKSiLERi :
- Psikolojin 6 aydan sonra büyük oranda bozulur.
- Mesaiden sonra rastlaştığın insanlarla konuşamazsın; ayrıca onlarında konuşmasını istemessin.
- Kulak ve baş ağrıların başlar.
- Mantık dışı okadar insan konu veya yaptırımla karşılaşırsın ki, katil olsam mı diye sorarsın.
insanı hümanistlikten soğutan, bununla da kalmayıp insanlardan nefret ettiren bir meslektir.Türk toplumunun zeka seviyesini ortaya döken, çalışanlarının komedyenlere senelerce yetecek kadar malzeme çıkarabildiği yerdir.
geçen gün aradığım adls destek hattında bir operatörle konuşurken
muhtemelen onun yakınlarında oturan başka bir operatörden şöyle bir ses geldi;
-yaa allah kahretsin, bırakıp gidicem bu işi...
artık neden söyledi bunu bilmiyorum ama yaptıkları işin zorluğu ortaya çıkmıştır.
kurumlardan nefret etme nedenidir.
verilen hizmetin düşüklüğünden değil. ülkemizde çağrı merkezlerinde iyi hizmet verildiğini düşünüyorum.
nitelikli genç insanların beyin sömürüsüne dayalı bu sistem, içinde çalışan bireylere zarar vermektedir. burada çalışan insanların hakları kesinlikle iyileştirilmelidir. bir müşteri olarak orada çalışan insanları anlamak çok zordur. çağrı merkezine girdiğinizde bir ses duvarına çarparsınız. karşısındakine bir şeyler anlatmaya çalışan onlarca insanın vücut dili asenkron bir istihdam balesini andırır. stres genç insanların yüzüne yansımıştır. hele ki belirli bir yaşta olmasına rağmen çağrı merkezlerinde yıllarca çalıştırılıp hala kurum içi değişikliği yapılmamış, egoları zorla törpülenmiş ve sinirleri narkozsuz bir operasyonla alınmış o insanlar yok mudur? hem artık nasıl kurtulurum şu tımarhaneden beklentileri vardır, hem de işlerini kaybetme sıkıntısını yaşarlar. çok da iyi para kazanmazlar çağrı merkezi personelleri. düzensiz çalışırlar. bazen gece bazen gündüz uyudukları için çoğunun vücut kimyaları bozulmuştur. periyodik seslere karşı hassaslaşırlar. işlerini sevmezler. çağrı merkezini sinir merkezi olarak görürler.
insan kaynakları politikası olarak personelinin yanında olan kurum, bir kişiyi en fazla 2 sene çağrı merkezinde çalıştırmalıdır. 2 sene sonrasında ise hizmetinden dolayı teşekkür edip terfisiyle birlikte birimini değiştirmeli ya da çağrı merkezinde orta kademeli yöneticilik için müşteri temsilcilerinin kariyer yolunu açmalıdır.
Şirket personelinin çalışmalarını sağlıklı yapabilmesi açısından telefonlarının çalmaması gerektiği aksi halde işlerinin zamanında yapılamamasına, hataların artmasına neden olabilmekte ve bunun sonucunda da işlerinin karışmasına kadar gidebilmektedir. Bu sorunun çözümünde kullanılan call center yöntemi son derece başarılı olup hemen hemen büyük şirketlerin tümünün kullandığı bir yöntemdir.
kolay gibi görünen ama gercekten cok zor olan bir sektördür, hele yabanci dilde ve baska ülkelere outbound yapiliyorsa inanilmaz derecede ömürden yer ancak kisa süre icin iyi gelir kaynagidir.
Toplu istihdam icin en ideal cozumdur. Bir seferde 500-600 kisiyi istihdam etme ozellikleri varidir (boyle bir projeye bizzat dahil oldum ordan biliyorum). Ileri teknoloji kullanirlar. ACD denilen (Automatic Call Distrubution) cihaz, merkezin kalbidir. Isletme dalinin bir cok ozelligini kullanmasi bakiminda ust duzeyde calismasi cok zevklidir. Ust yoneticileri MIS (management information systems), IT, insan kaynaklari, insan yonetimi, performans analizi, verimlilik gibi konularla ugrasirlar.
gurultunun ve ugultunun 24 saat hic kesilmedigi bir i$yeridir. her ce$it her $ekil insan bulunur. burada cali$an insanlar, i$leri i$yerinden ciktiklarinda da sanki devam ediyormu$casina davranirlar..
en sevdikleri muhabbet "ay gecen gun bir aboneyle konu$tum.. bidi bidi bik bik" dir. **