calculus

    18.
  1. hikayesi şöyledir;

    eski zamanlarda insanlar 4 işlem hesap yapmakta ve bunun için de çakıl taşları kullanmaktaymış. 16. yüzyılda Newton ve tarihin en iyi matematikçilerinden leibniz in geliştirdikleri çözüm yolları o kadar iyiymiş ki insanların hepsi bu tekniği kullanmaya başlamışlar. insanlar evlerindeki çakıl taşlarını çöplere atarken "bari çakıl taşlarını aldık, en azından ismini onlara bırakalım" diyerekten latincede çakıl taşı anlamına gelen "calculus" koymuşlar.

    üniversitede mühendislik öğrencisi olduğununuz zaman ilk aldığınız derslerdendir. aralarında en zoru gibi gözükür. ancak matematiği ezberlemek değil de "anlamak" felsefes,i üzerine kurmuş olan kafalar için lise matematiğinden farkı yoktur. tek sorun eğer dersi ingilizce alıyorsanız hocayı anlamakta güçlük çekebilmenizdir. ancak matematik dili evrensel olan, herkesin ortak konuşabildiği bir dildir. bu da ortadan kalkar.

    zaman geçer ün.iversitede bölüm dersleri gelir, o günlerde sizin için , calculus finallerinden önce cama çıkıp da çığlık atan adamlar gerizekalı olur. zira onlar okulun en kolay derslerinden birini yapamamaktadır. o an düşünürsünüz ki siz de birşeyele yenilmiş ve yapamamışsınızdır.

    yaz okulu sizi bekler. dersten geçmek için değil, calculus ten aa alarak newton ve leibniz in çakıl taşına son bir saygı göstermek için.

    dip not: calculus şöyle açıklanabilir. ki bu Newton un temel probleminin çıkış noktasıdır. sonra denir ki newton çalışmalarına ara vemiş ve uzun yıllar boyunca calculus üzerine yoğunlaşmıştır.

    bir cismi eğik atış ile ileri attığınızı düşünün. cisim yukarıya gider. tepe noktasına varır ve aşağıya iner. cismin nerede aşağıya indiğini bulmak için bakarsınız. başlangıçtı cisim aşağıdadır ama yukarıya çıkar. bir hızı vardır. inişinde baksanız iner yere yakındır ve inmeye devam eder. tepe noktasına bakarsınız ki cisim tam bu noktada yön değiştirmiştir.

    işte bu noktada türev sıfır dır.
    10 ...
  2. 2.
  3. bir mühendisin yemiş bitirmiş olması gereken ders.üniversitenin başlarında zor gelir,sonra daha baba dersleri görünce keşke on tane kalkülüsle şu dersleri takas etseler dedirtir.genelde üniversitelerde 1 ve 2 olarak 2 dönemde okutulur.birincisinde fonksiyonlar,limit,türev ve süreklilik,ters fonksiyonlar,üstel,logaritmik fonksiyon,integral hesap,has olmayan integraller,alan ve hacim hesapları,yay uzunluğu hesabı,dönel yüzeylerin alan ve hacimleri hesabı,kutupsal koordinatlarda alan konuları işlenir.
    ikincisinde taylor dizilerinin seriye açılımı,kuvvet serileri,diziler,vektör değerli fonksiyonlar,çok değişkenli fonksiyonlar,yönlü türevler,bölge dönüşümleri,çok katlı integralller,eğrisel intagraller,yüzey integralleri,gauss,stokes,green teoremleri işlenir.hafife alındığında kötü çarpar.
    10 ...
  4. 21.
  5. hangi hocadan alındığı kesinlikle önemli olan ders.
    5 ...
  6. 89.
  7. 24.
  8. 3.defa almamla beraber hala birşey yapamayacağım izlenimini doğuran, 40 derece yaz sıcağında 6 saatlik aralıksız derslerle haftada iki kere cehennem azabı çektiren ders. (bkz: allah belasını versin)
    4 ...
  9. 3.
  10. öss deki sistem değişikliği nedeniyle lise son öğrencilerininde öğrenmek zorunda oldukları derstir.
    4 ...
  11. 48.
  12. sıçtın mavisi rengindeki kitabıyla* gizli mesaj verebilen güzel ders.
    4 ...
  13. 6.
  14. latince anlamı "cakıltaşı" olan, ama mühendislik ve fen bilimlerinin vazgecilmez dersi..
    4 ...
  15. 14.
  16. 3uncu defa aldigim,bu sefer gecmeyi umut ettigim ders.gecemezsem,yaz okulu yollari tastan,sen cikardin beni beni bastan.
    3 ...
  17. 30.
© 2025 uludağ sözlük