sınırları olan boyutlarda daha düşük boyuttaki "sonsuzluğu" inceleyen matematik dalı desek doğru olur mu acaba diye sorulası olay. öhöm... dediğim gibi, matematik dalı. *
sınavı boyunca küfrettirir,,sonrasında insana büyük sözler verdirir ama aynen bomboş ikinci üçüncü calculusa girilir.kısır döngüdür adeta calculus.dd lerin babasıdır.
bilinen matematikten çok ötelere giden kavram ve tekniklerin öğretildiği ders. örneğin; bir çokgenin veya çemberin alanını kolaylıkla bulabilirsiniz. calculus'la daha çok genel bölgelerin alanlarını veya birçok katı cismin(sadece düzgün geometriye sahip olanlar değil) hacimlerini hesaplayabilirsiniz. calculus'la değişen bir niceliğin ne zaman maksimum değerine varacağını bulabilirsiniz. birçok uygulamada doğrudan doğruya bu maksimum bulma teknikleri kullanılır.
mühendislik öğrencisine en kolay gelen derstir. ya da en azından öyle olmalıdır. bir mühendislik öğrencisi calculusu geçemiyorsa (hele bir de bu adam makine ya da elektronik müh. okuyorsa) durum vahimdir, o okul kolay kolay bitmez.
biyolojik bilimler okuyan bir öğrencinin ileride teknik manada neredeyse hiç işine yaramayan ama temel ders olduğu için verilen gözünün yağını yiyim abi daha fazla vurma dersi.
matematiğin ileri seviyesidir. modern matematik olarak tanımlanabilir ve kesinlikle çok zevkli bir derstir. bu ders sayesinde helikopterlerde bulunan çift pervanenin aslında atalet dengesi kurduğunu, yüzey integralleriyle yüzeylerin, düzlemlerin alanlarının hesaplanabileceğini, akı integralleri ve diverjans sayesinde elektirik alanları bulabileceğinizi, kafes sistemleri (toroidal) çözebileceğinizi, çizgi integralleriyle rezüdü hesapları alabileceğinizi, lagrange çarpanları ile optimizasyon problemlerinin canına okuyup verimi arttırabileceğinizi, dönel yüzeylerde alan ve hacim hesaplayabileceğinizi, kısacası insan oğlunun elinde olan her boku yapabileceğinizi görmek acayip bir hayranlık duygusu veriyor.
(bkz: i adore calculus)
hele ki makine mühendisliği öğrencisi iseniz, bu kitap baş kitabınız gibi birşey oluyor. yatağınızın yanında bulundurup besmele ile açıp hamd ile kapatıyorsunuz bir nevi.
bu dersi türkiye' de en iyi verecek kişi de şu büyük insandır; üstüne tanımam
(bkz: zekeriya altaç) mcgrew hill' in calculus 1 ve 2 sinden çok daha gelişmiş kendi notları vardır esogü fotokopisinde.
odtü'de kordinatörlüğünü itü matematik mühendisliği mezunu ağacık zafer'in yaptığı calculus1'de iki boyutlu calculus 2'de üç boyutlu olarak öğrencileri seven, not yükseltmek için bi daha alınması kesinlikle tarafımdan tavsiye edilmeyen 'cc' bizim 'aa' neonazizm'in ezgileriyle ufak hasarlarla atlatılmasını 1.sınıftaki kardeşlerim için dilediğim cebirsel bela.
yeni lise müfredatı sayesinde gerçekten eskisi gibi zor gelmeyen derstir. halihazırda türev, limit, integral ve hatta artık son eklenen vektör vs. gibi konularla lisede matematiğe önem veren bir öğrenci rahatlıkla geçebilir.
190 kişi kapasiteli bir sınıfta 300 kişiyle ve ingilizce işlenme şansı olmayan, beni daha ikinci günden derin sıkıntılara boğan derstir kendileri. zor be.