cahillik güçtür

    1.
  1. “Cahil bir toplum özgür bırakılıp kendine seçim hakkı verilse bile hiçbir zaman özgür bir seçim yapamaz. Sadece seçim yaptığını zanneder. Cahil bir toplumla seçim yapmak, okuma yazma bilmeyen bir adama hangi kitabı okuyacağını sormak kadar ahmaklıktır.”

    Nietzsche söylemiş bu sözü.Farabi, islam dünyasının en büyük bilim insanlarından biridir. Dokuzuncu yüzyılın bu çok önemli aydının o yıllardan günümüze ulaşan şu sözü ölümsüzdür…

    “insan ahlakının temeli bilgidir. Çünkü akıl, iyi ile kötüyü ancak bilgi ile ayırır.”
    En azından bilgisiz, eğitimsiz, bilime inançsız, bilgiden çok güce ve iktidara tapan, şu veya bu şekilde iktidarın dizi dibinde olmayı güvence sayan toplumlarda, yasama, yargı ve yürütmenin kol kola olduğu, birbirlerini denetleme fonksiyonunu tam göremediği geri kalmış ülkelerde durum halen değişmemiştir. Medyanın olup biteni anlatmak yerine iktidara çanak tuttuğu bu ülkelerde kendisini “aydın” diye tanımlayıp iktidardan yana yaşayan insanlar vardır. Onlar yönlendirir bilgisiz yığınları. Aydının “muhalif” değil, “yardakçı” olduğu bu ülkelerde her şey ne yazık ki, Galileo döneminden farksızdır.
    2 ...
  2. 5.
  3. 1984 de geçen ve okyanusyanın daimi partisinin temel ilkelerinden.
    devamı;

    (bkz: savaş barıştır)
    (bkz: özgürlük köleliktir)
    2 ...
  4. 4.
  5. Siyasetten bağımsız olarak, yaşamdan tek beklentisi maddiyat ve çocukları olan insanlar ortaya çıkardığı için cehalet mutluluktur.
    1 ...
  6. 6.
  7. Cahillik zordur, herkes cahil olamaz diye çıkarımlar yaptığım cümledir.*

    (bkz: yaşasın cahillik)
    1 ...
  8. 2.
  9. 3.
  10. "nietzsche çok biliyor amk" diye yurdum insanının haklı serzenişine neden olacak tespit.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük