üniversitede *bir hocam benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir olmamalı derdi. o zamanlar çok tepki göstermiştim. şimdiyse düşünmeden edemiyorum bu hocanın ''çıkar telefonu'' diyen kişilerle oyu nasıl bir oluyor diye. yaşam farklı beklenti farklı ülkenin bu ekonomik durumunu çok iyi bulan var kötü bulan var. arkadaş ülke ekonomisi bana göre sana göre olmaz. iyiyse iyi kötüyse kötüdür.
oy kullanmaları önemli değilki önemli olan bilgisayara girilen değerler. bilgisayarları yöneten seçimi kazanır. sen boşuna gidiyorsun oy kullanmaya yani tiyatroda rolünü yapıyorsun.
(bkz: tarafımdan cevap verilmeyen başlıklar) çünkü siyaset beni de insanları da mutsuzluğa sürükledi. eskiden siyasetle iç içe, bu kadar alakadar olmadığımız için belki de daha mutluyduk en azından kendi açımdan böyle olduğunu söyleyebilirim. siyaset insanı mutsuz yapıyor sanki genellikle ve ben de o yüzden tartışmalı başlıklara cevap vermek yerine kelime bilgisi veya normal bilgi vermek suretiyle hem kendime hem de insanlara faydalı olmayı tercih ediyorum.
doğrudan demokrasi varsa akıllı adamın oy kullanması doğrudur. başkasını senin yerine meclise gönderirsen hiçbir istediğin olmaz. başkalarına bağlı olan hiçbir şey senin istediğin gibi sonuçlanmaz.
Çocuk yapmak ve oy kullanma hakkı için kesinlikle seviye tespit sınavı gibi bir uygulama olması gereklidir diye düşünüyorum. Sadece diploma ile seviye belirlenemez çünkü bazı ülkelerde parayı bastırıp diploma alabilir ve hatta devlet başkanı bile olabilirsiniz.
kesinlikle katıldığım önerme oy verme hakkının eğitim düzeyine göre olması gerekiyor, mahalli seçimlerde verebilirler ama ülke yönetimi seçiminde kesinlikle yüksek eğitim şart olmalı.