cahillerden nefret etmek

entry18 galeri0
    18.
  1. kendi de aynı cehalet sürecinden geçtiği için daha anlayışlı olması beklenen insan. diğer insanların veya kendi yaptığımız hataları göre göre zaten daha az cahil olmuyor muyuz? ruhani gelişimde ileri insanlarlar, kendileri de benzer şeyleri yaşadığı için aynı hataları yapan insanları gördüğünde yargılamaz, "merhaba, eski ben" der, gülümser geçer. o insan senin yaptığın hataları yapmasa bile hataların mantığı aynı. düşük titreşimli bir ruhun işareti olan ayrımcılık. "ben" veya "ego" olarak bildiğimiz şey, kendi haricimizdeki herkesi, herşeyi "öteki" olarak görmemize neden oluyor, o şeyi tehtit olarak algıladığımız için korku, nefret gibi negatif duygular uyandırıyor. kötülüğü kınamadan önce onu anlamanız lazım. anlamadığınız bir şeyle yeterince iyi mücadele edemezsiniz.
    1 ...
  2. 17.
  3. herkes en az bi konuda cahildir önemli olan neyi bilmediğini bilip susmayı bilmektir.
    (bkz: ilber ortaylı)
    (bkz: deveye hendek atlatmak)
    0 ...
  4. 16.
  5. cahil demek. birşeyi isteyerek öğrenmeyen insandır. kendi bildiğini araştırmadan doğru olduğu çabasına giren insandır.
    0 ...
  6. 15.
  7. aciziyetin ifadesidir.

    her adem ve maymun evladı, bazıları maymundan geldiğinden ısrar ediyor, cahil doğar. zaman ve çevre faktörüne göre gelişim gösterir.
    0 ...
  8. 14.
  9. 13.
  10. Cahil insana laf anlatmaya çalıştıktan sonra hala kendi bildiği yanlış şeyi uygulaması sonucu içimde oluşan duygu.
    0 ...
  11. 12.
  12. cahilliktir diyenler var buna. cahillerin hepsi öylesine saf ki ne dersen inanacaklar, o yüzden cahil olmayan birisi onları eğitip doğru yola çok rahat sokabilir. herhalde böyle sanıyorlar. yobaz kelimesine de bir bakmalarını tavsiye ederim. cahillerden nefret etmek, sürekli nüks eden bir laf anlatamama, bıkkınlık sonucu ortaya çıkar. "dikkât! saldırgan köpek var, ısırabilir" yazan bir tabela gördüğünüzde nasıl oradan geçmek için köpeği eğitmeyi düşünmezseniz, bu durumda da aynısı geçerlidir. köpek düzeltilemez, başka bir yol aramalısınız. ama gerçek dünyada bu biraz daha kompleks. misal metaforda geçen tabeladaki gibi türkçeye makûl bir şekilde yazılmış uyarı yazısı ile yazının ihtiva ettiği anlama baktığınızda göreceğiniz ironi gibi. cehaletin pek çok yönü vardır. pek çoğundan kaçamazsın ve nefret edersin. kaçabildiklerinden kaç.
    0 ...
  13. 11.
  14. çok değil biraz eğitim almış insanoğlunun aldığı eğitime güvenip sağa sola çemkirmesidir.
    0 ...
  15. 10.
  16. mesele bir insanın cahil olup olmaması değil asıl mesele kendi düşüncelerini dogmalaştırıp hiç kimsenin onu değiştiremeyeceğine inanmasıdır ki bunun cehaletle veya okumakla ilgisi yoktur
    0 ...
  17. 9.
  18. cahilliktir. Bilgi ile cehalletten kurtulduğu sanıp da kişiliğini olgunlaştırmamış insanın, kendisinden daha az bilgiliyi görünce bilgilendirmek yerine onu küçük görüp ezme çabasıyla ortaya çıkan nefretimsi egodur. Aslında cahilden nefret etmemekte, kendisini çok fazla yüksekte zannetmesidir. bunu bile göremeyecek kadar kördür!
    0 ...
  19. 8.
  20. 7.
  21. cahilliktir.

    ilgilenmezsin olur biter.
    0 ...
  22. 6.
  23. 5.
  24. 4.
  25. 3.
  26. 'cahilin yanında kitap kadar sessiz ol ...'
    3 ...
  27. 2.
  28. 1.
  29. cühela muhabbetinin bir noktaya varamaması sonucu ve karşıya doğrudan zarar vermesi, ayrıca bıkkınlık vermesi sebebiyle zamanla nefreti celbeder.

    cahillerle ilişkiye girmemek, selamdan başka bir şeyini kale almamak en iyisidir.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük