Arap yarımadası, islam öncesi dönemlerde şehir devletleri ve bağımsız kabilelerden oluşan toplum ve idari yapıya sahipti. ilk defa Hicaz bölgesinde islamiyet’le birlikte bir devlet kurulmuştur. Arabistan köklü geçmişe ve kültüre sahip olan iran ve Bizans devletlerine komşu olduğundan bu iki kültürden büyük oranda etkilenmiştir Yarımadanın içindeki göçler sebebiyle hemen hemen her tarafında çeşitli din ve fikir cereyanlar Arabistan’da tanınmış ve yerleşmiştir. Bu cereyanlar yarımadada az yada çok taraftara sahip olduğu gibi belirli bölgelerde de ortaya çıkmıştır. işte bu canlı kültürel yapı sonuçta islamı doğuran Arap kültürünü oluşturmuştur. Araplar arasında islamiyet’ten önce Sabiilik, Mecusilik, Putperestlik, Haniflik, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinler yayılmış ve Araplar üzerinde birçok tesirler meydana getirmiştir.
islam’dan önce Araplar, Güneyli-Kuzeyli veya Adnani-Kahtani olmak üzere iki gruba ayrılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. iklim ve coğrafyanın gereği olarak bedevi bir hayat yaşayan Araplar, din olarak da totemizm, animizm ve fetişizm gibi aşamalardan sonra gelen putperestliği benimsemiştir. (Şemseddin Günaltay, islam Öncesi Araplar ve Dinleri, Ankara 1997, s. 63)
Arap yarımadası, gerek kuzey-güney ve gerekse doğu-batı arasında ticaret yolları üzerinde bulunmaları sebebiyle çok eski devirlerden beri birçok medeniyet ve dinlere beşiklik etmiştir. Ancak çevrelerindeki milletlerden etkilenerek bünyelerinde birçok değişiklikler meydana gelmiştir. Tarihte bu devir Araplarından bahsedilirken “Cahiliye çağı” deyimi kullanılmaktadır.
(Neşet Çağatay, islam Öncesi Arap Tarihi ve Cahiliye Çağı, A.Ü.i.F. Ankara)
islam öncesi “Cahiliye Devri” ifadesinden Arapların bütün medeniyetlerden mahrum oldukları sonucu çıkarılmamalıdır. Hatta bazı kaynaklar, ilmin zıddı anlamındaki cehaleti islam öncesi Araplar için kullanmaktan kaçınmış, bu ifadenin islam öncesi dönemi belirtme için kullanıldığını kaydetmişlerdir. Gerçekte islamiyet Öncesi Arap Yarımadasında canlı siyasi ve kültürel hayat sözkonusudur. (Kaynak: Risalet Öncesinde Arap Yarımadasında Dinler ve Bir Peygamber Beklentisi – i.F.D. 6 (2001) S.87-102)
A-Siyasi ve Sosyal Yapı
Siyasi anlamda kabileler halinde yaşayan Arapların her kabilesi ayrı bir cemaat hüviyeti taşımakta, bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini kendi ellerinde bulundurmaktaydı. Ancak tehlikeli durumlarda savunma yapmak amacıyla kabileler birlikte hareket ederlerdi. Sosyal yapı bakımından Arap toplumunda hür, esir ve mevali (özgürlüğü almış esirler veya Arap olmayanlar) şeklinde üç çeşit sınıf vardı. Özgür insanlar ortak bir yaşam sürdürmelerine rağmen bunlar arasında birtakım ayrıcalıkları olanlar mevcuttu. Sözde Cahiliye devrinde Arap Yarımadası canlı bir kültürel yapıya ve çok çeşitli dinlere evsahipliği yapmaktaydı.
B-Panayırlar
Arap toplumunda iktisadi ve kültürel hayatın önemli bir parçasını panayırlar oluşturmaktaydı. Bu panayırlar senede bir ve belirli günlerde tesis edilirdi. Buraya her taraftan ve her kesimden insanlar gelirdi. Siyasi faaliyetlerin yanı sıra adli ve kültürel faaliyetlerin de yürütüldüğü ve yıl boyunca
muhtelif yerlerde kurulan bu panayırlar tüccarlar için de önemli bir müesseseydi. Bu panayırların en meşhurları; ‘Ukâz, Mecenne ve Zül-mecaz’dır. Bunlardan Ukaz; Taif ile Necd arasında bir yerde Mekke’ye üç merhale ilerde idi. Mecenne ise Mekke’nin batısında yer alan bir kasabanın veya
dağın ismidir. Zül-Mecaz ise Arafat yakınındadır.
C-Ticaret
Araplarda ticaret bir hayli gelişmiş, ticaret merkezleri kurulmuş ve ticari anlaşmalar yapılmıştır. Belli başlı kervan yollarının da bulunduğu bir bölge olan Arabistan’da sadece erkekler değil, kadınlar da ticaretle meşgul olmuşlardır. Arapların ticarette ileri gitmelerinin başlıca sebebi, bu bölgenin orta noktada yer alması ve komşularıyla dil yakınlığının bulunmasıdır. Kara ticaretinin yanında deniz ticareti de gelişmiş ve böylece Araplar ticarette bir hayli ilerleme kaydetmişlerdir.
D-Sanat
Arap bölgesi, aynı zamanda edebi bir merkezdir. Az önce kendisinden söz edilen panayırlar sadece ticaret için değil, bilimsel faaliyetler için de bir merkez durumundadır. Çeşitli yazı türleri, astroloji, ilkel yöntemlerle meteoroloji ve bunlara dayalı olarak mitoloji gelişmiştir. Kahinlik de bir hayli gelişmiş ve güçlü şairlerin yetişmesine sebep olmuştur. Öyle ki Araplar, “sonrakilere kalır da dilden dile yayılır” diye şairlerin hicivlerinden korkar hale gelmişlerdir.
E-Din Hürriyeti
islamiyet öncesi Arap Yarımadasında Putpereslik, Sabilik, Musevilik, Hıristiyanlık, Mecusilik ve Haniflik, vb… Dinleri barış ve hoşgörü içerisinde yüzyıllarca birarada yaşamışlardır. Bu hoşgörü ve barış ortamı islamın ortaya çıkmasıyla bozulmuş, müslümanlıktaki katı hoşgörüsüzlük neticesi birdizi savaşlar, sürgünler ve katliamlar sonucu bu dinlerin kökü kazınmış vede Arap yarımadasında din özgürlüğü sona ermiştir.
F-Cahiliye Devri Yalanları
Cahiliye devrine ait, gerçek olmayan veya çok abartılarak verilen, insanları islamın ne kadar mükemmel bir din olduğunu anlatmak için uydurulan yalanlardır.
1-Cahiliye döneminden önce kız çocuklar doğar doğmaz gömülüyordu denir.
Soruyorum madem kızlar gömülüyordu bu insanlar nasıl ürüyordu? Hz.Muhammed’in annesi aslında erkek miydi? cahiliye döneminde kızların diri diri gömüldüğünü iddia edenler; islamdan sonra ne değişti? Artık kadınlar diri diri beline kadar gömülüp taşlanarak öldürülmüyor mu?
2-Cahiliye devrinde insanlar cahildi. o yüzden adı cahiliye.
Yukarıda kısa ve öz anlatıldığı gibi islam öncesi Arap yarımadasında ki kültürel yapı günümüzle kıyaslanamayacak kadar çeşitli ve canlıydı. islam öncesinde farklı dinler ve uluslar barış içinde aynı şehri ve coğrafyayı paylaşıyor, günümüzde Arabistanda hayal bile edilemeyecek bir hoş görü ortamında yaşıyorlardı. Bu sözü söyleyenlere; islam öncesi Arap yarımadasındaki canlı ticaret, panayırlar, değişik dinlerin bir arada barış ve huzur içinde yaşaması, Şairler, şiir yarışmaları nedir peki? Diye sormak gerekir.
3-islamdan önce herkes putlara tapardı. kabede putlar vardı. şimdi putlara tapmıyoruz.
kabenin etrafında 7 defa dönmek, şeytan taşlamak, günde 5 kere kabeye karşı namaz kılmak ve hacerül esvet taşını öpmek ve şefaat dilemek nedir söyler misiniz?
G-Cahiliye Devri Gerçekleri
islam öncesi Cahiliye döneminin önemini küçümsememeliyiz. Unutmayalım ki Cahiliye devri islamın doğduğu ve geliştiği bir dönemdir, kısacası islamı Cahiliye devri yarattı diyebiliriz. Aslına bakarsanız günümüz islam ülkelerinde Cahiliye Dönemi kanlı canlı devam da etmektedir.
Cahiliye döneminin kriteri islam dini ise ve bu dönem islam’ı yaratmışsa, cahiliye dönemi islam yaşadıkca var olmaya devam edecek demektir. Çünkü günümüzde islam inancını oluşturan bütün dini öğretiler cahiliye devri denen bu dönemde ki Putperes Arap geleneklerinin biraz değiştirilip Musevilik ile harmanlanması sonucu meydana gelmiştir. islam kültürünün ana kaynağı Cahiliye devri Arap kültürüdür.
Gerçekten de günümüzde şeriatle yönetilen bütün Müslüman ülkelerde bu dönem kanlı canlı yaşanmaktadır. islamın Cahiliye devrinden ithal ettiği ve daha da katı hale getirdiği bütün öğretiler bu ülkelerde günümüzde uygulanmaktadır örneğin iran’da Müslüman’lar Tahran üniversitesinde zorunlu toplu cuma namazları kılmakta, şeriat ülkede terör estirmekte ve kadınları acımasız idama götürmektedir. islami öğretide ki kadını aşalayıcı hükümler nedeniyle islam ülkelerinde ve özellikle şeriat hükümlerinin katı uygulandığı Afganistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde kadınların can ve mal güvenliği yoktur. Bu ülkelerde kadınlar alenen dövülmekte ve yüzleri, gözleri kezzapla yakılmaktadır. Suudi Arabistanda kadınların araba kullanmasına bile izin verilmemektedir. Sudan’da ve Nijerya’da, ırzlarına geçilen yani tecavüze uğrayan kadınlar recm ile cezalandırılmaktadırlar.
Bütün bu gerçeklere rağmen gene aynı islam çoğrafyasında din propagandası yapanlar tarafından islam’ın kadınların haklarını verdiği ve islamın kadını yücelttiği yalanı etrafa yayılmıştır. bu çoğrafyanın en büyük talihsizliği islamın ilahi bir öğretiye çevirdiği için kalıcı hale gelmiş Ortacağ Arap kültürünü yaşamak zorunda kalmasıdır. Bütün bu uygulamlar aşağıda değineceğim diğerleri de cahiliye denen dönemden kalmışlardır.
Cahiliye dönemine ve o dönemin ürünü olan islam’a ait batıl inançlar Ülkemizde özellikle Anadolu’nun küçük köy ve kasabalarında değişmeden devam etmektedir. Destursuz işememek, karanlık bir yolda yürürken cinleri kaçırmak için iple bir teneke kutuyu çekmek, doğum yapan kadınları şeytanın etkisinden korumak için plasentayı evin uzağında bir yere gömmek, cin çıkarmak, şeytan taşlamak, kaybolan bir malı bulmak için 40 kere Yasin okumak, eşiği önce sağ ayakla geçmek, göbeğe yazı yazdırmak, muska taşımak ve daha aklıma gelmeyen yüzlerce batıl inanç günümüz islam ülkelerinde sağdır ve sıhhattedir.
Evet. Cahiliye dönemi diye bir dönem varsa, Müslüman’ların o dönemi henüz aşmadıklarını söyleyebiliriz. Çünkü islam’ın tanımını yaptığı bir cahiliye dönemi hiç bir zaman olmamıştır. Yukarda değindiğim cahiliye dönemi, islam’ın neden olduğu cahiliye dönemidir.
islam’dan önceki dönemi, cahiliye dönemi olarak nitelendirmekte israr edenler için şu kadarını hatırlatmakta yarar var:
islam, kendisinden önceki dönem için cahiliye dönemi terimini kullanmıştır ama, o dönemdeki bütün gelenek ve görenekleri, batıl olsun olmasın bütün inançları, bünyesine almış ve günümüze kadar taşımıştır. islam’la kaynaşan o gelenekler yasallaşmış ve daha kabul edilir hale gelmişlerdir. Onları teker teker saymaya gerek bile yoktur.
islam öncesi cahiliye dönemi yoktur. 1400 yıldır devam eden bir cahiliye dönemi vardır.
islamcıların yalanlarının aksine pek de cahiliyet içermeyen hatta kadın hakları, özgürlükler, bilim vs konularında çok daha ileri ve liberal olduğu bilinen tarihi gerçekler. 3-4 tane münferit kız gömme olayı üzeirne kurulu koca bir yalanlar silsilesi cahiliye devri anlatımları!
mesela muhammed peygamberi ilk eşi hatice tek başına kervanları ile dolaşan, ticaret yapan bir kadın. kadın hakları yokmuş, kadınlar sokakta gezemezmiş, falan filan hep şişirme yalanlardan ibaret apaçık!
dünyanın düz olduğunu öğrenmeden önceki devirdir. mesela bu benim için 2012 filan, dünyanın geri kalanı için de 2017-2020 yıllarına kadar olan süredir.
Bazı Kara propagandalarla bizlere anlatılmış Çelişkili dönem. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü söylenir ama hz. Hatice’nin ticaret yapan, sözü dinlenen biri olduğundan bahsedilir. Şayet kadına verilen değer bu kadar düşükse hz Hatice’nin sosyal hayattaki bu durumunu nasıl açıklayabiliriz?
Arapların islam öncesi dönemi. Yeryüzünde sadece bir kabilenin geçmişinin bütün insanlığa mal edilmesi kadar yüzsüzce ve palavravari bir anlatım tarzı yoktur.
Herhangi bir bilimsel kanıtı olmayan devir. Esas cahiliye dönemi 1400 yıl önce islam'la başladı. O gün bugündür devam ediyor. Tarihi kazanan yazar maalesef. Muhammed, iyi bir demagog ve manipülatördü.
islamcıların yalanların aksine çok liberal ve özgür bir dönem. Mesela 40 yaşındaki bir iş kadını, peygamber adayı 25'lik bir genci kendine eş olarak alıyor. islam öncesi Arabistan'da boşanma hakkı hem erkek hem kadındayken islam, kadınların boşanma hakkını elinden almıştır. Madem kız çocukları diri diri görülüyordu da Araplar nasıl üredi? En büyük çelişki. Görülüyor ki birkaç bedevi kabilesinde olan münferit olaylar bütün Arabistan'ı bağlamaz.
islam'ın ritüelleri ve kuralları cahiliye döneminde de vardı: oruç, namaz, kabe, recm, kölelik/cariyelik, el ve ayakların çaprazlama kesilmesi, kısas vb.
Kur'an, cahiliye geleneklerinin derlenmiş halidir.
Fussilet 3: ''Bu, bilen bir kavim için; âyetleri Arapça okunarak açıklanmış bir kitaptır.'' Bayraktar Bayraklı Meali
Kalem 15: ''Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman, 'Öncekilerin masalları!' der.'' Diyanet işleri Meali(Yeni)
Bu ayetler bile cahiliye diye bir dönemin aslında olmadığını kanıtlar. Cahiliye dönemi diye bir dönem varsa kara cahiliye, zırcahiliye dönemi de vardır o zaman. Ebu Cehil(Amr ibn Hişam), Muhammed'le kavga ederken "Sen yeni bir şey söylemiyorsun, bana eski Yahudi masallarını anlatma." demiştir.
Prof. Dr. ilhan Arsel hocamızın bu konuda kitapları vardır. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2283016/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2283017/+
(bkz: cahiliye diye bir dönemin aslında hiç var olmaması)
Öncelikle, Cahiliye diye bir dönem yoktur. Bu yalan; Muhammed ve avanelerinin uydurmasıdır. Subjektif islamcı tabirlerinden yani. Daha doğrusu; Cahiliye değil, islam öncesi pagan Arabistan. Putperest olmak da cahillik değildir. insanlığın putperest/pagan dönemlerinde ne görkemli imparatorluklar kuruldu, ne büyük filozoflar çıktı, ne muhteşem icatlar yapıldı, ne harika siyasi sistemler kuruldu...Tektanrıcı bağnaz Yahudi zihniyetiyle bir yere varılmaz.
Asıl cehalet, 1400 yıl önce islam'la başladı. O gün bugündür o kara cehalet hala daha devam ediyor. Bir gün bitmesi dileğiyle... Noldu, çoktanrıdan tektanrıya geçince Arapların başı göğe mi erdi? Bir tane gerizekalı Tanrı olacağına, on tane akıllı Tanrı olsun daha iyidir.
Kız çocuklarının gömüldüğü dönem.
Aslında bu dönemde kısmen devam etmiştir saçma sapan haberlerde öldürüp bulamayanları falan.izdivaç programları gibi kafa ütüleyen şeyler.