servisten memnun kalmadığım vakitlerde yaptığım eylemdir. zira dallama garson hem servisini iyi yapmaz, hem de tam 10 lira olan para üstünün tamamını 1 tl'lik olarak getirirse hayatta bırakmadığım zamanlardır.
Cafede garsona bahşiş vermeyi anlarımda, kapıya gelen kuryeye neden bahşiş verdiğimizi hala anlayamamış bulunuyorum. Cafedeki garson; en azından servis yapar,hizmet verir, müşteriye yalakalık yapar. Fakat o kuryeler ne yapar lan? kapıda bana dans gösterisiyle,tangoyla,resitalle mi sunuyor yemeği? bir türlü cavabı bulamıyorum, bunlara niye bahşiş veriyoruz?
garsonların o cafeden* maaş aldıklarını düşünen insandır, öğrencidir, fakirdir neyse nedir ayrıca kime nedir. bir de garsonlara 50lira bahşiş bırakılan o yerde garson olmak istiyorumdur çünkü ben fakirimdir. zenginler yaşasın o bol bahşiş bıraktıkları elit hayatı fakirlere ilişmesinlerdir.**
o herkesin elinin değdiği pis paralara dokunmayacak kadar elit insandır. cüzdanından havalı bir el hareketiyle çıkardığı kredi kartıyla ödemesini yapıp kendisine bahşiş (bonus) kazandırıyordur. evet kendisine müslümandır ama moderndir her şeyden önce. yaa!
garson arkalarından bir okka küfür eder bunun.
bahşiş adabını bilmez bu pis fakirler, zira görgüsüzdürler.
bahşiş denen olgu her zaman hesabın yüzde 10 udur. fazlası kişinin insiyatifindedir. ödediği hesabın yüzde 10 unu bahşiş olarak bırakmayanı avrupa da aynı restauranta ikinci defa almazlar. zira bahşiş, keyfe keder verilen birşey değildir esasında, servisi beğenmediysen bu hoşnutsuzluğunu dile getirir, yemeği bitirmeden kalkar gidersin, yok eğer o yemek bittiyse, bahşiş vermek zorundasındır.
ama türkiyenin görgüsüz lümpenleri bilmezler tabi bunu, anlamak da istemezler.