sierra firmasının 2006 yılında çıkardığı masaüstü şehir planlama strateji oyunu.
sistem gereksinimleri:
1.6ghz işlemci
512mb bellek
64mb ekran kartı
2gb boş alan
serisindeki ilk üç boyut olan caesar 4, önceki sürümlerinde insanı sinir eden mantık hatalarından da ayıklanmış. grafik olarak oldukça iyi ve üç boyuta alışması zor değil.
oyun kurgusuna göre caesar, roma'nın etrafındaki belli noktalara atadığı yönetici aracılığı ile şehirler kurduruyor. oyuncu atanan yönetici oluyor ve her bölümde farklı kriterlere göre belirlenmiş hedefler doğrultusunda farklı şehirler kuruyor.
oyun kurgusu roma tarihi üzerine kurulu. elbette oyunlaştırabilmek açısında bir takım değişiklikler yapılmış. gerçekte roma'da yaşayanlar kabaca üç sınıftan oluşuyor; köleler, halk, asiller. halk içerisinde ve asiller içerisinde hukuken ayrıştırılmış kademeler olmasına rağmen özetle üç sınıf var diyebiliriz. oyunda ise köleler yer almıyor. nüfus; "plebs": atelyelerde, tarımda çalışan vasıfsız çalışanlar, "equites": okullarda, hastanelerde, tiyatrolarda çalışan vasıflı çalışanlar ve "patriciants": çalışmayıp yan gelip yatan asiller olmak üzere üçe ayrılmış.
her bölüm için 100 üzerinden belli bir puanın başarılması gereken beş farklı hedef var: culture, security, prosperity, favor, population.
culture: anlaşıldığı üzere kültür, equites sınıfının çalışanı olduğu yapıların sayısı ile orantılı olarak yükselebilen bir kriter. tanrı tapınakları, okullar, sağlık binaları, tiyatro, kolezyum gibi binalar, forum, yönetici binaları vs.
security: güvenlik. çoğunlukla yiyecek stoklarının yetersiz olduğu, şehir maliyesinin eksilerde olduğu durumlarda baş gösteren suç oranının artması ile sıfıra düşüyor. jüpiter'i memnun etmek security kriteri açısından oldukça önemli. prefecture denilen bir tür polis teşkilatı var (ilginçtir aynı zamanda itfaiyecilik de yapıyor bunlar), buna ait yeterli sayıda binanın olması gerekli.
prosperity: refah anlamına gelen bu kriter, ikamet edilen evlerin seviyesi ile doğrudan orantılı, başka bir parametresi yok. prosperity kriterinin yükselmesi asıl olarak şehirde yaşan asillerin ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili. yani bütün halk bu asalak sınıf için çabalamalı.
favor: caesar'ın sana olan beğenisini gösteren, aslında en taşşaklı kriter. oyun boyunca bu caesar diktatörü senden periyodik olarak haraç alıyor, bu bir ordu olur, para olur, tahıl olur, zeytinyağı olur vs. caesar'ın bu isteklerini yerine getirmeyip etrafta asi olarak tanınmaya başlarsan, şanlı caesar'ın it sürüsü gibi bir ordu yollayıp şehrini başına yıkması işten bile değil. eğer yeteri kadar yalaka bir yönetici isen bazı bazı şehir birikim fonundan caesar'a hediyeler gönderebilirsin, hoşuna gidiyor.
population: nüfus. her bölüm için belli bir şehir nüfusuna sahip olmak gerekiyor.
oyun krallık, cumhuriyet ve imparatorluk olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. krallık aşamasında 5 bölüm, ardından cumhuriyet aşamasında 7 bölüm ve son olarak imparatorluk aşamasında 7 bölümü bitirince oyun da sona eriyor. ben imparatorluğun 6. bölümünü oynuyorum şu an.
kingdom-krallık aşaması bir nevi oyunu anlama kavrama öğrenme aşaması, atlanmaması gerekir. republic-cumhuriyet ve empire-imparatorluk aşamaları oyunu öğrenen bir oyuncunun oynayabileceği aşamalar ve her ikisinin de her bir bölümünde ekonomik ve askeri olmak üzere iki farklı opsiyondan birini seçebiliyorsunuz.
oyun piyasada 20-25 dolara satılıyor. beleşten internette bulabilirsiniz. oyunun çalışması için bölge ve dil seçeneklerinden bölgeyi abd dili de abd ingilizcesi olarak değiştirmeniz gerekiyor. nedenini ben de bilmiyorum ama bunu yapmazsanız oyun kesinlikle çalışmıyor.
ceasar serisinin devamı olan görsel olarak yapıların daha gelişmiş olduğu oyun. üç gün önce kurdum bakalım neymiş neyin nesiymiş gibisine 3 gündür sabahlıyorum günümün 15 saatini yiyor. böyle de manyak bağımlılık yaratan bir oyun bu.